Εκδήλωση στην Αθήνα για το ορφανοτροφείο της Near East Relief της Σύρου

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη δημιουργία του μεγαλύτερου ορφανοτροφείου της Ανατολικής Μεσογείου, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει την Τρίτη 12/12 στην Αθήνα, συζήτηση (στα αγγλικά) με θέμα “The Near East Relief Orphanage of Syros”.

Ο αρχαιολόγος Λευτέρης Ζώρζος, η αρχιτέκτων μηχανικός Νίνα Γεωργιάδου και η ιστορικός και αρχειονόμος Ελευθερία Δαλέζιου θα παρουσιάσουν την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ορφανοτροφείο της Near East Relief της Σύρου, το προσωπικό του και τα χιλιάδες ορφανά που έζησαν εκεί, καθώς και το έργο της Near East Relief στην Ελλάδα.

Το ορφανοτροφείο δημιουργήθηκε ως μέρος της απάντησης στην ανθρωπιστική κρίση μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή από μία από τις αμερικανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις που έδρασαν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, την Near East Relief (Περίθαλψις Εγγύς Ανατολής). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας αντικείμενα αποκαλύφθηκαν κάτω από τις ξύλινες σανίδες των δαπέδων των κτηρίων, όπως παιχνίδια, γράμματα, έγγραφα, ρούχα, εργαλεία και άλλα προσωπικά αντικείμενα που σχετίζονται με τη περίοδο λειτουργίας του ορφανοτροφείου τη δεκαετία του 1920. Παράλληλα με τα ευρήματα που βρέθηκαν κατά χώραν, πραγματοποιείται μια πρώτη συστηματική έρευνα σε αρχειακά αποθετήρια και συλλογές που βρίσκονται στην Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αρμενία και όχι μόνο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, στο αμφιθέατρο Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι).

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Διπλογραφία ένας πολύ αξιόλογος δίγλωσσος τόμος (ελληνικά και αγγλικά) με θέμα το ορφανοτροφείο της Near East Relief, για τον οποίο εργάστηκαν ιστορικοί, αρχιτέκτονες και άλλοι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη των αρχειακών και υλικών τεκμηρίων από τον χώρο του ορφανοτροφείου.

Ο τόμος “Το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σύρο (Near East Relief Orphanage of Syros)” είναι διαθέσιμος στο Atlantea eShop εδώ.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Σαντορίνη