Με τρία εργαστήρια συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης (SAF) από σήμερα Παρασκευή 10 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα:
Για σήμερα 10/3 το απόγευμα, όπως κάθε Παρασκευή 16:30-18:30, το πρόγραμμα έχει Παιχνιδοεξερευνήσεις, ένα βιωματικό εργαστήρι για παιδιά προσχολικής ηλικίας 4-6 ετών, κατά το οποίο χρησιμοποιούνται τα ερεθίσματα που προσλαμβάνονται από τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες, βασισμένο σε μεθόδους από το χώρο της παιδαγωγικής.
Πώς μπορεί μια ιστορία να σε κάνει να πιστέψεις στους ρινόκερους;
Με εξερεύνηση στον κόσμο των παραμυθιών και καλλιεργώντας την προφορική έκφραση και την κριτική ικανότητα. Θεατρικό παιχνίδι.
Όταν με την φαντασία σου σκαρφαλώνεις σε ένα ψηλό δένδρο!
Καλλιεργώντας την αυτοεικόνα μας ως μέλη μιας ομάδας με πνεύμα συνεργασίας. Μουσικοκινητική Orf και Dalcroze
Μπορείς ΕΣΥ να δημιουργήσεις όλα αυτά και ακόμη περισσότερα!
Καλλιεργώντας την αδρή και λεπτή κινητικότητα μέσα από κατασκευές και χειροτεχνίες. Δημιουργικό παιχνίδι.
Κάθε Παρασκευή:
16:30-17:30 Μουσικοκινητική και θεατρικό παιχνίδι
17:30-18:30 Κατασκευές
Κόστος: 5€/ώρα
Υπεύθυνη του εργαστηρίου: Άρτεμις Τσιαγκλάνη
Τα εικαστικά εργαστήρια του Σαββατοκύριακου 11-12/3 με γενικό τίτλο “Ο γύρος του κόσμου σε 6 πινελιές” αυτή τη φορά καλούν τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις πανάρχαιες τεχνικές του origami και του kirigami, των οποίων οι ρίζες χάνονται στα βάθη της Ασίας και εντοπίζονται στην Ιαπωνία από τον 6ο κιόλας αιώνα!
Η αντίστοιχη ελληνική λέξη του origami είναι η χαρτοδιπλωτική (ori=διπλώνω, kami=χαρτί) και αναφέρεται στην κατασκευή ενός τρισδιάστατου σχήματος με το δίπλωμα ενός ή περισσότερων χαρτιών, χωρίς τη χρήση κόλλας ή ψαλιδιού. Το kirigami είναι μία παραλλαγή του origami που περιλαμβάνει την κοπή χαρτιού (kiru=κόβω, kami=χαρτί). Βασίζεται και αυτό στη φιλοσοφία του διπλώματος που όμως μετά από εγκοπές ξεδιπλώνεται και φανερώνει εντυπωσιακά συμμετρικά σχέδια
Οι μορφωμένοι Ιάπωνες συνήθιζαν να επικοινωνούν μεταξύ τους με επιστολές τις οποίες δίπλωναν περίτεχνα ή διακοσμούσαν τους φακέλους τους με εγκοπές. Η ιδέα ότι μπορούν να αποδώσουν τόσο εντυπωσιακά σχήματα με το δίπλωμα ή με τις εγκοπές ενός μόνο χαρτιού ενθουσίασε γρήγορα τον κόσμο που συνέχισε να δείχνει το ενδιαφέρον του για όλο και πιο περίπλοκα σχέδια, αλλά και υλικά (ύφασμα, λεπτά φύλλα μετάλλου κ.α.). Σύντομα οι τεχνικές αυτές αποτέλεσαν επίσημα δώρα σε ιδιαίτερες στιγμές όπως η γέννηση ή ο γάμος. Σήμερα το origami και το kirigami είναι ευρέως διαδεδομένες τεχνικές και αποτελούν πηγή δημιουργίας και διασκέδασης.
Σάββατο 11 Μαρτίου
16:00-17:30 για παιδιά τάξεων Α, Β, Γ δημοτικού
18:00-19:30 για παιδιά τάξεων Δ, Ε, Στ δημοτικού
Κυριακή 12 Μαρτίου
10:30-12:00 για παιδιά τάξεων Α, Β, Γ δημοτικού
12:30-14:00 για παιδιά τάξεων Δ, Ε, Στ δημοτικού
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Συντονίστριες εργαστηρίου: Ελένη Παλλέ, Λυδία Καραγιαννίδη
Την Κυριακή 12/3 συνεχίζονται τα σεμινάρια πλεκτικής με βελονάκι. Οι συμμετέχοντες καλούνται να γνωρίσουν βασικές τεχνικές πλεξίματος με βελονάκι. Η ιστορία του λέγεται πως ξεκινάει από τον 18ο αιώνα και πως προέρχεται από εξελιγμένες παραδοσιακές τεχνικές του Ιράν, της Νότιας Αμερικής ή της Κίνας όπως μας μαρτυρούν οι πληροφορίες από δημοσιεύσεις σχεδίων. Το πλέξιμο με βελονάκι αποτέλεσε σημαντική οικονομική πηγή κυρίως στην Ιρλανδία την περίοδο του 19ου αιώνα και σήμερα έχει φτάσει να αποτελεί έμπνευση για τους σημαντικότερους σύγχρονους σχεδιαστές μόδας.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη νημάτων που προσφέρονται για το πλέξιμο με βελονάκι. Στο σεμινάριο θα χρησιμοποιηθεί νήμα τύπου noodle και για την πλέξη του βελονάκι νούμερο 7. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και δικά τους υλικά, ωστόσο στο πωλητήριο του Μουσείου θα διατίθενται βελονάκια και νήματα τύπου noodle προς πώληση.
Κυριακή 12/3 | Ώρες: 10:00-13:00
Κόστος σεμιναρίου: 20 ευρώ/μάθημα
Συντονίστρια εργαστηρίου: Σοφία Κρητικού
Για κάθε εργαστήριο η συμμετοχή εξασφαλίζεται με την έγκαιρη τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλέφωνο 2286085141 καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης ώρες 10:00-16:00. Καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες, τηρείται σειρά προτεραιότητας.