Κ. Μητσοτακης: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας για επιδότηση του ρεύματος τον Αύγουστο

Την επιβολή έκτακτης εισφοράς για δύο μήνες στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο ώστε να μη μετακυληθούν οι υψηλές τιμές χονδρικής στα τιμολόγια λιανικής του Αυγούστου, σε πρώτη φάση, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

“Απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο. Διότι αυτή τη στιγμή, με την πορεία των τιμών, πράγματι οι πολίτες τον Αύγουστο θα έβλεπαν μία απότομη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την “τεράστια έξαρση” των τιμών στη χονδρική αγορά ενέργειας το τελευταίο 10ήμερο σε “στρέβλωση της αγοράς, συνολικά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέχρι και την Ουγγαρία”. Εκτίμησε ότι αυτή η στρέβλωση θα είναι “προσωρινή”, δημιουργεί όμως “ουρανοκατέβατα”, όπως τα χαρακτήρισε, κέρδη για τους παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο. “Είναι απρόοπτα κέρδη για τα οποία οι εταιρείες δε δούλεψαν για να τα κερδίσουν”. Με την ευκαιρία, ανέδειξε και τη σημασία των διασυνδέσεων, ώστε η Ελλάδα να εξάγει και να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια όταν οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι “η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια μέχρι η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα” και γι’ αυτό, όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση προχωρά στο συγκεκριμένο μέτρο ώστε τον Αύγουστο, όταν η ζήτηση για ενέργεια είναι μεγάλη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της χρήσης κλιματιστικών, οι τιμές στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας να είναι “λογικές, αντίστοιχες με αυτές στο παρελθόν”.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα εξειδικευθούν το πρωί της Τετάρτης 17/7 από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη