Ένα ακόμα αγροτικό συνέδριο στη Σαντορίνη – υψηλού επιπέδου εισηγήσεις

Στις 6-7 Ιουλίου 2012 διοργανώνεται στη Σαντορίνη το Διεθνές Συνέδριο με θέμα “Ο Φυτογενετικός Πλούτος και η Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου“. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – SantoWines, στον Πύργο.

Το συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το Δήμο Θήρας και τη SantoWines.

Το AGRIC 2012 είναι μέρος της σειράς των αγροτικών συνεδρίων της Σαντορίνης που ξεκίνησαν το 2002 και είχα ως θέμα τα αγροτικά προϊόντα και τη γαστρονομία των νησιών του Αιγαίου. Από τα αγροτικά συνέδρια της Σαντορίνης ξεκίνησε η επιτυχημένη προσπάθεια ανάδειξης για τη “Φάβα Σαντορίνης” και για το “Τοματάκι Σαντορίνης” ως προϊόντων ΠΟΠ, όπως επίσης η διαρκής αναφορά του νησιού ως χαρακτηριστικό παράδειγμα προορισμού που αξιοποιεί και προβάλλει τη γαστρονομική του ταυτότητα ως συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση περισσότερων και ποιοτικότερων τουριστών.

Σκοπός του φετινού συνεδρίου είναι η παρουσίαση και συζήτηση του Φυτογενετικού Πλούτου και της Αγροτικής Παράδοσης των νησιών του Αιγαίου με σκοπό να αποτυπώσει την προϊστορική και ιστορική τους διάσταση, τον ρόλο που έχει η χλωριδική ποικιλότητα και η αγροβιοποικιλότητα, ιδιαίτερα οι τοπικές ποικιλίες, στοιχεία που είναι άρρηκτα δεμένα με το αγροτικό τοπίο, τα ήθη, τα έθιμα και τη γαστρονομία του Αιγαίου. Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικοί στα θέματα που καλύπτουν οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν.

Πολλά και πολύ ενδιαφέροντα τα θέματα που θα αναλυθούν στο συνέδριο και μεταξύ άλλων:

-Η σημασία των Αιγαιακών Τοπικών Προϊόντων και Πόρων στην συγκρότηση του Τουριστικού Προϊόντος της Περιοχής, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Aιγαίου κ. Πάρι Τσάρτα

-Προστασία και ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, από το Μάρκο Καφούρο, Πρόεδρο της SantoWines

-Αιγαιοπελαγίτικη διατροφή: Όχημα για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, από το Γιώργο Καλώστο, Project Manager του Aegean Cuisine

-Εφαρμογή των νέων τεχνολογιών για τη διατήρηση των τοπικών φυτoγενετικών πόρων, από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κοπενχάγης κα

Το βράδυ της 6ης Ιουλίου, ώρα 20.00, θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ανοιχτή, πανηγυρική εκδήλωση, για το κοινό η οποία θα περιλαμβάνει:
-κεντρική ομιλία με θέμα “Επιστροφή στη γη και στις αγροτικές καλλιέργειες” από το Δημήτρη Μιχαηλίδη, Δημοσιογράφο και Τεχνικό Σύμβουλο της ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών)
-συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα “Γαστρονομία και Τουρισμός στην εποχή της κρίσης”
-τιμητική βράβευση
-τον ετήσιο διαγωνισμό τηγανίσματος του καλύτερου τοματοκεφτέ από ντόπιες νοικοκυρές που θα συντονίσει η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου
-“Μουσικομαγειρέματα” με τον παρουσιαστή και συγγραφέα μαγειρικής οικονομίας Ευτύχη Μπλέτσα
-προσφορά τοπικών εδεσμάτων

Αναλυτικά για το συνέδριο: http://agric2012.conferences.gr. Για επιπλέον πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής για την παρακολούθηση του συνεδρίου επικοινωνήστε με τον Ηλιότοπο στο τηλ. 2286024758.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη