Σαντορίνη: Έναρξη εθελοντικής αιμοδοσίας το Σάββατο – οδηγίες για τους αιμοδότες

Ξεκινάει το Σάββατο 14 Μαΐου η 49η εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνεται από την Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

“Από αυτό το προσκλητήριο της αγάπης κανείς να μη λείψει. Από το 1992 έδινες και δίνεις πάντα το “παρών”. ΕΝΑ παιδί το έχει ανάγκη. ΕΝΑΣ συνάνθρωπός μας το ζητά. ΕΜΕΙΣ πρέπει να πούμε ΝΑΙ. Γίνε και εσύ εθελοντής αιμοδότης, η τράπεζά μας πρέπει να γίνει ακόμη μεγαλύτερη” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης.

Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης
Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο. Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα. Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη. Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας. Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.

Οδηγίες για τον αιμοδότη πριν και μετά την αιμοδοσία
– Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.
– Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό). Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.
– Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται. Να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.
– Να μην καπνίσει για 1 (μια) ώρα.
– Να μην οδηγήσει για 1 (μια) ώρα.
– Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
– Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
– Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.
– Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.
– Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.
– Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στον γιατρό της αιμοδοσίας.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της αιμοδοσίας:

aimodosia_may16


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη