Δημοσίευμα του πάντα καλά πληροφορημένου Tourism Lobby φέρνει στο φως την είδηση ότι επίκεινται καθοριστικές αλλαγές στις διαδικασίες αδειοδότησης και κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων καθώς και στο ενδεχόμενο κατάργησης της υποχρέωσης υποβολής βεβαίωσης από το Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για την έκδοση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας
Το Tourism Lobby στο δημοσίευμά του με τίτλο “Τουριστικά καταλύματα: Τι προβλέπει το σχέδιο της Παγκόσμιας Τράπεζας που προωθεί η Θ. Τζάκρη” αναφέρει τα εξής:
Παράλληλα με θεσμούς, δανειστές και ΟΟΣΑ, έχουμε και την Παγκόσμια Τράπεζα. Πυρετωδώς, προχωρεί τις τελευταίες εβδομάδες, όπως πληροφορούμαστε, το σχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης σε κομβικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και τα τουριστικά καταλύματα. Το σχέδιο αυτό, είχε εγκριθεί τον Μάρτιο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και προωθείται από την υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, υπό τη στενή καθοδήγηση και επιτήρηση στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι πιέσεις και προς το υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που προβλέπονται και να επιταχυνθεί η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο ουσιαστικά θα μετεξελίσσει τον Ν. 4262/2014.
Όλο το σχέδιο διαπνέεται από την αρχή της «γνωστοποίησης». Δηλαδή, της πρακτικής «πρώτα αδειοδοτούμε εύκολα και άμεσα και κατόπιν ελέγχουμε». Αυτό προυποθέτει την ανάπτυξη και λειτουργία ειδικού πληροφοριακού συστήματος αδειοδότησης, για την ηλεκτρονική υποβολή της γνωστοποίησης και τον έλεγχο των δικαιολογητικών, εντός 10 ημερών.
Μέχρι τότε, όμως, η γνωστοποίηση θα γίνεται αυτοπροσώπως στις ΠΥΤ ή στην ΕΥΠΑΤΕ (η ειδική υπηρεσία υποδοχής επενδύσεων για μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια) και οι υπηρεσίες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητα των στοιχείων εντός 28 ημερών.
Ειδικά για τα τουριστικά καταλύματα οι βασικές αλλαγές έχουν να κάνουν με την περαιτέρω απλούστευση των αναγκαίων δικαιολογητικών για την έκδοση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας κυρίως με απαλοιφή ορισμένων απαιτούμενων δικαιολογητικών ή με ένταξη στη διαδικασία της γνωστοποίησης άλλων διαδικασιών αδειοδότησης.
Μεταξύ άλλων, στο σχέδιο προβλέπεται:
– Η κατάργηση της ξεχωριστής από την οικοδομική άδεια επαναπροσκόμισης των αρχιτεκτονικών σχεδίων του καταλύματος, των περιβαλλοντικών αδειών και πιθανότατα και της βεβαίωσης για σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο.
– Η απλούστευση και εξομοίωση της διαδικασίας για άδειες καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός τουριστικών καταλυμάτων με τα υπόλοιπα της αγοράς
– Η κατάργηση του πιστοποιητικού πυρασφάλειας για μονάδες κάτω των 50 κλινών, αντί των 20 που ισχύει μέχρι σήμερα.
– Η εφαρμογή της γνωστοποίησης – στις ΠΥΤ, εν προκειμένω – της διαδικασίας αδειοδότησης των κολυμβητικών δεξαμενών (Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να δηλώνει στο σύστημα ότι τηρεί δύο υπεύθυνες δηλώσεις ότι τηρούνται οι κανονισμοί κ.λπ.).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Τουρισμού είχε μία σειρά επιφυλάξεων για ορισμένα από αυτά τα σημεία, αλλά φαίνεται ότι έχει συμφωνήσει στην προώθησή τους, με μικρές διαφοροποιήσεις.
«Βόμβες» για ΞΕΕ και κατηγοριοποίηση!
Υπάρχουν, όμως και τα «αγκάθια». Σύμφωνα με το σχέδιο, υπάρχουν τρία ακόμα σημεία «φωτιά».
Κατ΄αρχάς, η Παγκόσμια Τράπεζα επαναφέρει την πρόταση του ΟΟΣΑ, για κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής βεβαίωσης από το ΞΕΕ για την έκδοση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, με το σκεπτικό ότι δεν σχετίζεται με την άδεια που εκδίδει το κράτος! Στο σημείο αυτό δεν έχει επέλθει ακόμα συμφωνία από το υπουργείο Τουρισμού, ενώ θυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, στο παρελθόν, από το Επιμελητήριο.
Το άλλο μέτρο, που θα προκαλέσει μεγάλο θόρυβο και πολλές συζητήσεις, είναι να καταστεί προαιρετική η διαδικασία κατηγοριοποίησης με βάση τα αστέρια και τα κλειδιά! Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το υπουργείο Τουρισμού φέρεται να βλέπει θετικά το σχετικό μέτρο, το οποίο βέβαια, αν ισχύσει τελικά, θα «τινάξει στον αέρα» όλο το καθεστώς που έχει θεσπιστεί εδώ και δύο χρόνια και ισχύει σήμερα, με την κατάταξη να γίνεται μέσω ιδιωτικών εταιρειών, μέσω του ΞΕΕ.
Περαιτέρω επ’ αυτού, η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται κανένας κρατικός έλεγχος στο σύστημα κατηγοριοποίησης που γίνεται από τις ιδιωτικές εταιρείες! Στο σημείο αυτό, έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις από το υπουργείο Τουρισμού.
Σε κάποιες πρώτες συζητήσεις μας με τουριστικούς παράγοντες, πήραμε μικτές αντιδράσεις και σχόλια για αυτά τα μέτρα. Από τη μία πλευρά, η περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων χαρακτηρίζεται ως θετική κίνηση, αρκεί να μπορέσουν να ακολουθήσουν τις νέες απαιτήσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες στο θέμα των ελέγχων και να μην οδηγηθούμε σε νέο μεγαλύτερο «μπάχαλο» στην αγορά, καθώς όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλα κενά και προβλήματα στη διενέργεια ελέγχων και να μην υπονομευθεί η ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντων. Από την άλλη πλευρά, τα προτεινόμενα για την κατηγοριοποίηση και το ΞΕΕ, είναι βέβαιο ότι προκαλούν αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες εξελίξεις.
Η εντύπωση που έχουμε είναι ότι το τελικό σχέδιο νόμου, θα βγει σε διαβούλευση, μόλις οριστικοποιηθεί, δηλαδή πολύ σύντομα.
Πηγή: Tourism Lobby