33.2 C
Santorini
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Ενεργοποιείται προσεχώς το πρόγραμμα “Νέαρχος” με αυξημένες χρηματοδοτικές δυνατότητες για τους νησιωτικούς ΟΤΑ

Share

Την ενεργοποίηση του προγράμματος “Νέαρχος”, μέσω του οποίου νησιωτικές περιοχές της χώρας θα μπορούν να προχωρήσουν σε έργα που αφορούν την ύδρευση, την ενέργεια και τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, ο οποίος νωρίτερα σήμερα συμμετείχε στην 1η συνεδρίαση της επιτροπής Νήσων και Κοινωνικής Συνοχής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, παρουσία των δημάρχων των νησιωτικών περιοχών της χώρας, υπό την προεδρεία του προέδρου της επιτροπής, δημάρχου Κυθήρων Ευστράτιου Χαρχαλάκη και παρουσία του Γ.Γ. της ΚΕΔΕ Δημήτρη Καφαντάρη, ο κος Γκίκας επεσήμανε πως “η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, θα είναι εκτός από συνομιλητές και συνδιαμορφωτές της νησιωτικής στρατηγικής, με πολιτικές που θα απαντούν στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός χώρος”.

Ο κος Γκίκας αναφέρθηκε στις ενέργειες που κάνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και στις συνεργασίες που έχει αναπτύξει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον ΟΑΣΕ για την εξεύρεση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να υλοποιηθούν σημαντικά έργα στα νησιά.

“Σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα “Νέαρχος”, με αυξημένες χρηματοδοτικές δυνατότητες, το οποίο θα μπορούν να αξιοποιήσουν οι ΟΤΑ για ζητήματα ύδρευσης, λιμενικών υποδομών και ενέργειας, που αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της νησιωτικής πολιτικής. Βελτιώνοντας τις υποδομές των μικρότερων νησιών και δίνοντας κίνητρα στους κατοίκους τους για να παραμείνουν στον τόπο τους και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, είναι δυνατόν να αντιστραφεί η συρρίκνωση των πληθυσμών των μικρότερων νησιών”, επεσήμανε ο υφυπουργός. Συμπλήρωσε επίσης πως “η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, για τη στήριξη των οικογενειών στα μικρά νησιά μέσω προγραμμάτων, αλλά και την επιδότηση στέγης για τους δημοσίους υπαλλήλους που πηγαίνουν να εργαστούν στα νησιά”.

Διαφήμιση

Για το συγκεκριμένο ωστόσο θέμα, ο κος Γκίκας ζήτησε τη συνδρομή των δημάρχων, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι διαθέσιμοι χώροι για να κατασκευαστούν σε πρώτη φάση κατοικίες για τους εργαζόμενους δημοσίους υπαλλήλους.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, παρουσίασε τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που έχουν αναληφθεί το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας παράλληλα την σημασία της εξειδίκευσης των χρηματοδοτικών εργαλείων για την Γαλάζια Οικονομία στο νησιωτικό χώρο και την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής διάστασης της νησιωτικότητας.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη