Την έναρξη κύκλου επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες, Στρασβούργο και Βερολίνο, με σκοπό την εις βάθος ενημέρωσή τους σχετικά με την ανάγκη αλλαγής του χρηματοδοτικού status της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και επαναφοράς της στον λεγόμενο Στόχο 1, πρόκειται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια σημερινής (2/2) συνέντευξης τύπου, οι επαφές αυτές που θα γίνουν τόσο με πολιτικά πρόσωπα όσο και με πρόσωπα «κλειδιά» στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, καθώς και με διαμορφωτές γνώμης, εντάσσονται στην γενικότερη προετοιμασία της περιφερειακής αρχής, για την μεγάλη και κρίσιμη πολιτική μάχη που θα δοθεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται, εξάλλου, να είναι έτοιμη και η μελέτη που έχει αναλάβει να εκπονήσει το Οικονομικό Επιμελητήριο και θα εμπεριέχει όλα εκείνα να στοιχεία και τα επιχειρήματα που θα τεκμηριώνουν ότι η κατάταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον Στόχο 2, μεταξύ των πλέον πλούσιων Περιφερειών της Ευρώπης, εδράζεται σε πλασματικά στοιχεία, που αλλοιώνουν κατάφωρα την πραγματικότητα. Η μελέτη αυτή θα αποτελέσει ένα ισχυρό, επιστημονικά τεκμηριωμένο επιχείρημα της Περιφέρειας, στην προσπάθειά της να πείσει τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αδικία που συντελείται σε βάρος του Νοτίου Αιγαίου.
«Είναι η πρώτη φορά που μια Περιφέρεια επιχειρεί κάτι τέτοιο. Ουδέποτε μέχρι σήμερα διανοήθηκε κανείς να αμφισβητήσει το χρηματοδοτικό status της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και ουδέποτε μέχρι σήμερα υπήρχαν τόσο ισχυρά επιχειρήματα, όσο αυτά που διαθέτει σήμερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τόσο ισχυρά, που είμαι βέβαιος ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών δεν θα μπορούν να τα αγνοήσουν» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Το χρονοδιάγραμμα των επαφών – που θα ξεκινήσουν στο τέλος Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν στα μέσα Μαρτίου – έχει καθοριστεί σε συνεργασία με το Γραφείο της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες. Κρίθηκε δε σκόπιμο, στο πρόγραμμα να συμπεριληφθεί και το Βερολίνο, ως κυρίαρχος παράγων στην λήψη αποφάσεων που αφορούν συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.