Με φόντο την παγκόσμια ανάκαμψη των ταξιδίων το 2022, μετά από δυο χρόνια ύφεσης λόγω της πανδημίας, εορτάζεται σήμερα 27/9 η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που φέτος είναι αφιερωμένη στον επαναπροσδιορισμό του τουρισμού (“Rethinking Tourism”).
Σε μήνυμά του o γενικός γραμματέας του World Tourism Organization (UNWTO), Zurab Pololikashvili, αναφέρει τα εξής: “Καθώς ο κόσμος ανοίγει ξανά, πρέπει να μάθουμε από την πανδημία και τη σχετική παύση στα διεθνή ταξίδια. Εκθέτοντας τις αδυναμίες, η κρίση μάς έδειξε πού μπορούμε να οικοδομήσουμε περισσότερη ανθεκτικότητα. Και αποκαλύπτοντας τις ανισότητες, μας έδειξε επίσης πού μπορούμε να αποδώσουμε περισσότερη δικαιοσύνη”.
Αναφερόμενος στους στόχους της επόμενης ημέρας του τουρισμού, ο κος Pololikashvili σημειώνει ότι η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μαζί με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, παραμένει ο τελικός στόχος και προσθέτει: “Αυτό θα απαιτήσει αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών μοντέλων έτσι ώστε να βάζουν τους ανθρώπους πρώτα. Ο τουρισμός λειτούργησε πάντα για τους νέους, για τις γυναίκες και για τις κοινότητες. Αλλά τώρα πρέπει πραγματικά να συνεργαστεί και με αυτούς. Χρειαζόμαστε νέες φωνές καθώς και νέες ιδέες εάν θέλουμε να μεταμορφώσουμε τον κλάδο μας και να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο τουρισμό για όλους”.
Οι στόχοι για ένα βιώσιμο μοντέλο στρατηγικής ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, δηλώνει:
“O ελληνικός τουρισμός, παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, κατέγραψε ισχυρή ανάκαμψη τη φετινή χρονιά, ανακτώντας πλήρως, σε ότι αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, τα προ της πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο, η μεγάλη ζήτηση ανέδειξε ζητήματα που απασχολούν τόσο τον ελληνικό, όσο και τον διεθνή τουρισμό, όπως οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, καθώς και ο κίνδυνος για οικονομική επιβράδυνση, δημιουργούν δημιουργούν νέα δεδομένα στην προσπάθεια για τη διατήρηση της ανάκαμψης. Ως πιο πρόσφατες προκλήσεις, η σοβαρή συμφόρηση στα διεθνή αεροδρόμια και οι καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις εξελίξεις στον παγκόσμιο τουρισμό.
Μέσα σε αυτή τη δύσκολη για μία ακόμη χρονιά συγκυρία, το θέμα “Rethink Tourism” για τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ. Πρόκειται για μία συζήτηση που έχει ανοίξει ο ΣΕΤΕ τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, προβάλλοντας τις δυνατότητες του τομέα και τους τρόπους μελλοντικής ανάπτυξης σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Με αυτή τη λογική, εκπονήσαμε και δημοσιοποιήσαμε τη μελέτη “Ελληνικός Τουρισμός 2030 – Σχέδια Δράσης”. Μια μελέτη που απαντάει σε όλες τις ανησυχίες και τις ανάγκες του σήμερα. Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο έργο που έχει γίνει ποτέ στον χώρο του τουρισμού. Μια πλήρης χαρτογράφηση, τόσο από πλευράς προϊόντος, όσο και από πλευράς αγορών και συνόλου των υποδομών που επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα. Η μετάβαση στην αειφορία, η κυκλική οικονομία, η Πράσινη Συμφωνία, η ισόρροπη ανάπτυξη προορισμών και περιφερειών σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, η επιχειρηματική βιωσιμότητα και το θετικό της αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία, αποτελούν βασικούς στόχους του ΣΕΤΕ και αντικατοπτρίζουν τον διαρκώς αυξανόμενο προσανατολισμό του Τουρισμού, σε ένα βιώσιμο μοντέλο στρατηγικής ανάπτυξης”.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ