Επείγουσες διορθωτικές ενέργειες για τον τουρισμό από τη Βρετανία ζητά ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου

Γιώργος Χατζημάρκος

Επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Τουρισμού απέστειλε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ζητώντας διορθωτικές ενέργειες για την αποκατάσταση της στρέβλωσης στην ενημέρωση της βρετανικής αγοράς, σχετικά με τον δείκτη που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος καθορίζει αν μια χώρα διατηρηθεί εντός ή εκτός των travel corridors.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες στη Μεγάλη Βρετανία, ειδικά μετά την απόφαση του εκεί Υπουργείου Μεταφορών να θέσει εκτός travel corridors την Γαλλία, έχουν παρατηρηθεί δημοσιεύματα στις online εκδόσεις μερίδας εφημερίδων ότι σειρά έχει πλέον και η Ελλάδα για να ενταχθεί στη λίστα των χωρών εκείνων στην επιστροφή, από τις οποίες θα απαιτείται 14ήμερη καραντίνα.

Τα Μέσα αυτά αιτιολογούν το ως άνω επιχείρημα αφού εκτιμούν, λανθασμένα όπως τεκμηριώνουμε παρακάτω, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει ήδη περάσει πάνω από το όριο των 20 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους. Ο δείκτης αυτός έχει τεθεί από το Υπουργείο Μεταφορών του Η.Β. ως ένας, μεταξύ άλλων, που δεν κατονομάζονται, και οι οποίοι καθορίζουν αν μια χώρα διατηρηθεί εντός ή εκτός των travel corridors. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ενδεικτικά δημοσιεύματα της Daily Mail και της Mirror.

Ευνόητο είναι ότι τα δημοσιεύματα αυτά έχουν σημαντικά αρνητική επίδραση στις κρατήσεις για Ελλάδα, αφού αυξάνουν την αβεβαιότητα του ταξιδιού: Κανείς δυνητικός τουρίστας δεν επιθυμεί μετά την αγορά των διακοπών του να ανακαλύψει ότι πρέπει να τεθεί σε 14ήμερη καραντίνα μετά την επιστροφή του.

Ταυτόχρονα όμως τα δημοσιεύματα αυτά είναι τουλάχιστον περίεργα. Πιο συγκεκριμένα:

Τα ως άνω μέσα για να τεκμηριώσουν το επιχείρημα τους, εντέχνως (;) ή λανθασμένα (;) βασίζονται στον δείκτη “κρούσματα ανά 100,000 κατοίκους στο 14ήμερο” που χρησιμοποιεί το European Centre for Disease Prevention and Control της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όντως, σε αυτόν τον δείκτη η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα με 20,1 κρούσματα.

Όμως, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο δείκτης που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Μεταφορών του Η.Β. ως ένα από τα κριτήρια της απόφασής του δεν είναι αυτός του 14ημέρου αλλά ο δείκτης “κρούσματα ανά 100,000 κατοίκους στο 7ήμερο”. Αυτό τεκμηριώνεται από σχετικές κρατικές ιστοσελίδες αλλά και δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών κ. Grant Shapps στο BBC:

https://www.gov.uk/government/news/france-the-netherlands-monaco-malta-turks-and-caicos-islands-and-aruba-to-be-removed-from-travel-corridors-list

https://www.bbc.com/news/uk-politics-53773914

Στον δείκτη 7ημέρου η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο 13,6 και συνεπώς αδιαμφισβήτητα κάτω από το όριο του 20, δεδομένο που σημαίνει ότι σήμερα δεν συντρέχει κανένας λόγος να διατηρείται στα μέσα ενημέρωσης μια τέτοια αρνητική εικόνα. Ενδεικτικά για να φθάσει ο δείκτης 7ημέρου στο 20 απαιτούνται συνολικά 2.140 κρούσματα στο 7ήμερο, δηλαδή περίπου 305 ανά ημέρα για 7 συνεχόμενες ημέρες.

Φυσικά, υπάρχουν δημοσιεύματα σε άλλα μέσα, όπως The Times και The Telegraph, στα οποία χρησιμοποιείται ο σωστός δείκτης 7ημέρου, και τα οποία θέτουν το ίδιο θέμα σε διαφορετικό όμως τόνο.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το εγχείρημα να πραγματοποιήσουμε τουρισμό εν μέσω πανδημίας απαιτεί από όλους μας υψηλά επίπεδα εγρήγορσης, ετοιμότητας και συνεργασίας.

Σας παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε, ώστε οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας να προχωρήσουν σε όλες τις διορθωτικές ενέργειες που θα κρίνετε σκόπιμες, ώστε να αποκατασταθεί η στρέβλωση στην ενημέρωση της Βρετανικής αγοράς το συντομότερο δυνατό.



Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη