Οι οικονομικές επιδόσεις των ξενοδοχειακών μονάδων βρίσκονται στο μικροσκόπιο πολλών υποψήφιων επενδυτών που ενδιαφέρονται για τον χώρο του τουρισμού. Η συνεχής αύξηση των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού και οι προοπτικές μιας γενικότερης οικονομικής ανάκαμψης διαμορφώνει ένα αισιόδοξο κλίμα για επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Οι δείκτες πληρότητας και μέσης τιμής δωματίου είναι χρήσιμα εργαλεία για τη διαμόρφωση μιας πρώτης εικόνας. Όμως ο πλέον χρήσιμος και διαφωτιστικός δείκτης για την μέτρηση των οικονομικών επιδόσεων μιας ξενοδοχειακής μονάδας είναι ο RevPAR (Revenue per available room), δηλαδή τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο.
Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται διαιρώντας τα έσοδα από διαμονή με τον συνολικό αριθμό των δωματίων και τον συγκεκριμένο αριθμό των ημερών που αφορούν στα έσοδα (ημέρα, μήνας, έτος, κλπ). Για παράδειγμα ο RevPAR για το Λονδίνο τον Φεβρουάριο του 2018 ήταν 103.48 λίρες σημειώνοντας αύξηση 0.8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (πηγή: STR).
[adning id="140783"]O RevPAR είναι πάντα μικρότερος από τη μέση τιμή διανυκτέρευσης (εκτός αν το ξενοδοχείο έχει συνεχώς 100% πληρότητα) καθώς υπολογίζεται στο σύνολο των δωματίων και όχι μόνο επί των δωματίων που έχουν διατεθεί.
Καθώς ο δείκτης RevPAR αφορά σε συγκεκριμένη χρονική διάρκεια θα πρέπει να συγκρίνεται με αντίστοιχους δείκτες. Για παράδειγμα ο RevPAR του έτους 2017, με τον αντίστοιχο του 2016 ή ο RevPAR της περιόδου του Πάσχα, με τον αντίστοιχο κάποιου Πάσχα άλλης χρονιάς.
Ο RevPAR, όπως είναι φυσικό, ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα, την περιοχή, το είδος του καταλύματος, την κατηγορία του κλπ. Η σύγκριση των RevPAR μεταξύ ξενοδοχείων είναι χρήσιμη όταν πρόκειται για ομοειδής περιπτώσεις. Βέβαια όταν πρόκειται για επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η διακύμανση και η τάση ανόδου ή καθόδου του RevPAR σε επίπεδο περιοχής.
[adning id="140783"]