Το κινεζικό διαστημικό σκάφος που μεταφέρει δείγματα από το έδαφος της Σελήνης επέστρεψε σήμερα στη Γη, ολοκληρώνοντας την πρώτη αποστολή αυτού του είδους μετά από 40 χρόνια, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.
Το ρομποτικό, μη επανδρωμένο σκάφος Chang’e 5 προσγειώθηκε σε περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, στη βόρεια Κίνα, σύμφωνα με την κινεζική διαστημική υπηρεσία.
The return capsule of China’s Chang’e-5 probe has landed on Earth, bringing back the country’s first samples collected from the moon. It marks a successful conclusion of China’s current three-step lunar exploration program. #ChangE5 #LunarProbe pic.twitter.com/pezivtpsh9
— China Xinhua News (@XHNews) December 16, 2020
Το σκάφος, που πήρε το όνομά του από τη θεά της Σελήνης, προσσεληνώθηκε την 1η Δεκεμβρίου και δύο ημέρες αργότερα ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής του στη Γη. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα δείγματα που συνέλεξε θα τους επιτρέψουν να μάθουν περισσότερα για την προέλευση του φεγγαριού, τον σχηματισμό του και την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην επιφάνειά του.
Με την αποστολή αυτή η Κίνα έγινε μόλις η τρίτη χώρα που κατάφερε να συλλέξει δείγματα από τη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ και την πρώην Σοβιετική Ένωση, τις δεκαετίες του 1960 και ’70. Ήταν η πρώτη αποστολή αυτού του είδους μετά τη Luna 24 των Σοβιετικών, το 1976.
Η Κίνα ελπίζει ότι θα κατασκευάσει έναν διαστημικό σταθμό που θα μπορεί να φιλοξενήσει πλήρωμα μέχρι το 2022 και, στη συνέχεια, να στείλει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ