Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την υποστελέχωση του ΓΝ Θήρας

Επίκαιρη ερώτηση για το Γενικό Νοσοκομείο επανακατέθεσε μέσα σε διάστημα ενός μήνα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, καθώς δεν έχει λάβει απαντήσεις για τη στελέχωση του νοσοκομείου με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

Στην ερώτηση, την οποία υπογράφει η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, αναφέρονται τα εξής:

“Το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού, το ΓΝΘ αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες της περίθαλψης των κατοίκων της Σαντορίνης αλλά και των υπόλοιπων νησιών της επαρχίας Θήρας που εξυπηρετούνται από αυτό. Στον όγκο των μόνιμων κατοίκων, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τοπικής Διοίκησης ξεπερνούν τους 30.000, πρέπει να συνυπολογιστεί ο τεράστιος όγκος επισκεπτών που βρίσκονται στα νησιά αυτά για πάνω από έξι μήνες.

Η πλήρωση θέσεων με ολιγόμηνες συμβάσεις δεν εξασφαλίζει την συνεχή παρουσία όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων στο νοσοκομείο. Ενδεικτικά, εδώ και χρόνια στο νοσοκομείο Σαντορίνης δεν υπάρχουν Παθολόγος, Βιοπαθολόγος (Μικροβιολόγος) και Ακτινολόγος. Ειδικότητες όπως της Καρδιολογίας και της Γενικής Ιατρικής καλύπτονται αυτή την στιγμή από μία γιατρό η καθεμία, οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου εκτός αν εργαστούν σε καθεστώς υπερεφημέρευσης. Επίσης σύντομα, μετά την αποχώρηση ενός από τους δύο παιδίατρους, θα υπηρετεί και πάλι στο νοσοκομείο μόνο μία παιδίατρος.

Συνολικά οι ελλείψεις ειδικοτήτων εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, καθώς δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες γνωματεύσεις των ειδικευμένων ιατρών για ασθενείς που αντιμετωπίζουν σχετικά των ειδικοτήτων τους προβλήματα.

Αποδεικνύεται ότι το καθεστώς της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε., το οποίο διέπει το Γ.Ν.Θ. λειτουργώντας το επί της ουσίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως επιχείρηση, όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματα αλλά αντίθετα μέρα με τη μέρα αυτά γιγαντώνονται. Και εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι, αντίθετα με την κοινή λογική, προκειμένου να λειτουργήσει από την πρώτη ημέρα το νοσοκομείο της Σαντορίνης θυσιάστηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του νησιού. Οι αγροτικοί γιατροί εδώ και χρόνια αποτελούν “προίκα” της ΑΕΜΥ. Πέρα από το σημαντικό τους έργο στα περιφερειακά ιατρεία του νησιού, τις συχνότατες μετακινήσεις τους στα όρια της επαρχίας Θήρας που υφίστανται, ταυτόχρονα σηκώνουν το κύριο βάρος της υποδοχής των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Ο συνδυασμός του υψηλού αριθμού περιστατικών που προσέρχονται στα επείγοντα με την έλλειψη βασικών ειδικοτήτων ιατρών καθιστά την εργασία αυτή εξαιρετικά δύσκολη.

Αυτή είναι η εγκληματική πολιτική της Ε.Ε., που από κοινού στηρίζουν και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις, που ακόμα και την υγεία την αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα και την ανθρώπινη ζωή την υπολογίζει με τη ζυγαριά του κόστους οφέλους.

Διαφήμιση
youtube Atlantea

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κος Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

– Την άμεση στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου και των εργαστηρίων του και να μην αναγκάζονται οι ασθενείς να καταφεύγουν στα ιδιωτικά κέντρα.

– Να χρηματοδοτείται το νοσοκομείο πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να παρέχει δημόσιες, δωρεάν και ποιοτικές παροχές υγείας για όλο τον πληθυσμό του νησιού.”

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη