Τη δυνατότητα επίσκεψης σε 27 φάρους της ελληνικής επικράτειας θα έχει το κοινό την Κυριακή 19 Αυγούστου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων. Ανάμεσα στους 27 θα είναι και ο αυτός στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.
Οι φάροι θα είναι ανοιχτοί από τις 10:00 έως τις 20:00 και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη σημασία των Φάρων και των υπολοίπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη Ναυσιπλοΐα, καθώς και για την προσφορά των Φαροφυλάκων.
Οι φάροι που θα είναι φέτος επισκέψιμοι είναι οι ακόλουθοι:
- Αγ. Νικόλαος – Κέα
- Ακρωτήρι – Θήρα
- Αρκίτσα – Φθιώτιδα
- Μουδάρι – Κύθηρα
- Βρυσάκι – Λαύριο
- Γερογόμπος – Κεφαλονιά
- Γουρούνι – Σκόπελος
- Δρέπανο – Πάτρα
- Δρέπανο – Χανιά
- Κασσάνδρα – Χαλκιδική
- Κατάκολο – Ηλεία
- Κερί – Ζάκυνθος
- Κρανάη – Γύθειο
- Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη
- Μελαγκάβι – Λουτράκι
- Πλάκα – Λήμνος
- Κόρακας – Πάρος
- Κοκκινόπουλο – Ψαρά
- Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολη
- Ταίναρο – Λακωνία
- Κόπραινα – Άρτα
- Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα
- Μονεμβασιά – Λακωνία
- Λάκκα – Παξοί
- Βασιλήνα – Εύβοια
- Πάππας – Ικαρία
- Σπαθί – Σέριφος
Ο Φάρος στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης
Ο Φάρος στο Ακρωτήρι βρίσκεται ακριβώς στον άξονα του θαλάσσιου δρόμου Πειραιά – Αλεξάνδρεια και θεωρείται ένας από τους καλύτερους του ελληνικού δικτύου.
Ο Φάρος κατασκευάστηκε το 1892 από τη γαλλική εταιρεία φάρων La Société Collas et Michel και βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τα Φηρά, σε υψόμετρο 58 μέτρων, με γεωγραφικές συντεταγμένες: Γεωγραφικό Πλάτος 36ο 21′ 05″ Βόρειο και Γεωγραφικό Μήκος 25ο 21′ 05″ Ανατολικό. Το ύψος του πύργου του είναι 10 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 100 μέτρα.
Ο φάρος στην αρχή λειτούργησε με πετρέλαιο και ακτινοβολία γύρω στα 23 ναυτικά μίλια. Κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο έμεινε ανενεργός μέχρι το 1945. Το 1983 ηλεκτροδοτήθηκε και έγινε πλήρως αυτοματοποιημένος το 1988. Σήμερα δίνει λευκό φως με αναλαμπές κάθε 10″ και ακτινοβολία 24 ναυτικά μίλια.
[adning id="140783"]