“Επιστροφή στη γη” της Σαντορίνης

Άρθρο του Δημήτρη Μιχαηλίδη*

Στις 6-7 Ιουλ 2012, στην Σαντορίνη διοργανώνεται το Διεθνές Συνέδριο AGRIC 2012 με θέμα “Ο Φυτογενετικός Πλούτος & η Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου“, στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και οργανωτή την ΗΛΙΟΤΟΠΟΣ, 22863024758, agric@heliotopos.net.

Τον τελευταίο χρόνο βιώνουμε μια αφόρητη πίεση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα “κύμα” επιστροφής στην ύπαιθρο. Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι, για λόγους εξεύρεσης τροφής κυρίως, ψάχνουν γη για να καλλιεργήσουν και να παράγουν τροφή για αυτούς και, ίσως, για να εμπορευθούν. Δηλαδή θέλουν να τραφούν και να γίνουν παραγωγοί. Παραγωγοί ήταν και οι μεγαλοκτηματίες-αποικιοκράτες στις χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, αλλά δεν έγιναν ποτέ αγρότες. Σήμερα συνήθως μιλούν για μεγάλες καλλιέργειες με υβρίδια, άσχετα με την βιοποικιλότητα και την περιοχή, ομοιόμορφα και εξειδικευμένα.

Το AGRIC 2012 είναι μέρος της σειράς των φημισμένων επιστημονικών αγροτικών συνεδρίων της Σαντορίνης που ξεκίνησαν το2002. Το AGRIC 2012 έχει σκοπό την παρουσίαση του Φυτογενετικού Πλούτου και συζήτηση της Αγροτικής Παράδοσης των νησιών του Αιγαίου με σκοπό να αποτυπώσει την προϊστορική και ιστορική τους διάσταση, τον ρόλο που έχει η χλωριδική ποικιλότητα και η αγροβιοποικιλότητα, ιδιαίτερα οι τοπικές ποικιλίες, στοιχεία που είναι άρρηκτα δεμένα με το αγροτικό τοπίο, τα ήθη, τα έθιμα και τη γαστρονομία του Αιγαίου.

Το βράδυ της 6ης Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων πανηγυρική εκδήλωση ανοιχτή σ’ όλους, η οποία περιλαμβάνει: ομιλία σε θέμα “Επιστροφή στη γη“, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα “Γαστρονομία & Τουρισμός σε εποχή κρίσης”, τιμητική βράβευση, τον καθιερωμένο φημισμένο ετήσιο διαγωνισμό του καλύτερου τοματοκεφτέ από τις νοικοκυρές της Σαντορίνης & προσφορά τοπικών εδεσμάτων με τοπικούς ήχους-μουσική.

Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση προϊόντων των νησιών του Αιγαίου, με γευσιγνωσία προϊόντων και προσωπική γνωριμία με τους παραγωγούς τους. Αναλυτικά για το συνέδριο: http://agric2012.conferences.gr

Αν η οργανική αγροτική κοινωνία είναι ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος (όπου περιβάλλον είναι τόσο το φυσικό, όσο και το τεχνολογικό, το πολιτιστικό, το κοινωνικό, το οικονομικό κλπ) τότε η Επιστροφή στη γη συνεπάγεται και την αποδοχή τόσο των κανόνων που επέτρεψαν την επιβίωση στην ανθρώπινη κοινωνία, όσο και των ισορροπιών στην φύση. Και εάν η ανθρώπινη κοινωνία είναι αυτή που υπάρχει ακόμα, αυτή υπάρχει χάρις στους κανόνες της κοινωνικής οικονομίας. Βασικό χαρακτηριστικό στην κοινωνική οικονομία είναι η αλληλεγγύη (όχι ο ανταγωνισμός) και η συμμετοχή-συνεργατισμός-συλλογική δράση (όχι η ατομική επιτυχία). Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στη ΓΗ είναι μία πολυσήμαντη τάση, και όχι εγκατάσταση παραγωγών αγροτικών προϊόντων, με κανόνες οικονομίας της αγοράς, σε ένα γεωγραφικά αραιοκατοικημένο χώρο.

Οι Θεματικές ενότητες του AGRIC 2012 είναι: Βιοποικιλότητα Χλωριδική Ποικιλότητα, Αγροβιοποικιλότητα (Τοπικές ποικιλίες, άγριοι συγγενείς), Θεραπευτικές ιδιότητες φυτών, Αρχαιοβοτανική-Ιστορία, Λαογραφία-Παραδοσιακή ιατρική, Αγροτικό τοπίο, Επιχειρηματική διάσταση και βέβαια Γαστρονομία-Τουρισμός.

Στις 6-7 Ιουλ 2012, στον Πύργο, Σαντορίνης στο Διεθνές Συνέδριο AGRIC 2012 «Ο Φυτογενετικός Πλούτος & η Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου», θα συναντηθούν με όλους όσους ενδιαφέρονται και  θέλουν να “γευθούν” τη φιλοξενία της Σαντορίνης (Τ 22863024758, F 2286023672, agric@heliotopos.net)

* Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης είναι δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα αγροτικής οικονομίας και εισηγητής στο συνέδριο AGRIC 2012

 

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη