22.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιτυχημένο το 1ο Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού

Share

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Οκτωβρίου, στη Σαντορίνη, στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός, το 1ο Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού.

Το συνέδριο οργανώθηκε με την επιστημονική συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του ΤΕΙ της Αθήνας, του University of South Australia και είχε τεθεί υπό την αιγίδα επίσης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Θήρας.

apostolou
Ευάγγελος Αποστόλου, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Στην έναρξη του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου (δείτε την ομιλία του εδώ), ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, ο Πρόεδρος του ΣΕΟ κ. Γιώργος Σκούρας, ο Πρόεδρος της SantoWines και εκπρόσωπος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Μάρκος Καφούρος, καθώς και οι Συν-πρόεδροι του Συνεδρίου κ. Γιάννης Βογιατζής, Πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ και ο Καθ. Τουριστικής Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Πάρις Τσάρτας.

Τη διοργάνωση ενίχυσαν οικονομικά ως Χορηγοί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ). Ως υποστηρικτές συμμετείχαν επίσης η SantoWines, η Έκθεση Τουρισμού στη Φρανκφούρτη IMEX, η Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης, η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, τα ξενοδοχεία: Βορεινά, Ηλιότοπος, Aqua Vista, Meltemi Hotels, Mystique, White Hotels και Loizos, η Vazeos Rent a Car και η πρωτοβουλία Wine in Moderation. Ανάμεσα στο υλικό που έλαβαν οι σύνεδροι, ξεχώριζε ένα χειροποίητο Bottle Stopper σε σχήμα σβούρας, κατασκεασμένο με την τεχνική felt, με σαπούνι και μαλλί, προσφορά της σχεδιάστριας Έλενας Κυριακαράκου και της Sheepcount.

imic2016_boutarisΩς πιο συγκινητική στιγμή του συνεδρίου χαρακτηρίστηκε η Βράβευση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και γνωστού οινοποιού κ. Γιάννη Μπουτάρη από την ΕΔΟΑΟ και τον Δήμο Θήρας στην κατάμεση αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου, στο πλαίσιο της οποίας, κατά τη σύντομη και συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του ο κος Μπουτάρης ανέφερε πως “…φυτεύουμε αμπέλια για τα εγγόνια μας”.

Πολύ σημαντική επίσης ήταν η παγκόσμια πρώτη παρουσίαση στο συνέδριο του νέου βιβλίου του γνωστού Master Sommelier από τον Καναδά John Szabo με θέμα “VOLCANIC WINES: SALT, GRIT AND POWER” το οποίο ήδη “ταξιδεύει” σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές και όχι μόνο πόλεις.

Imic_winetasting

Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά 20 οινοποιείων εντός (Αργυρός, Αρτέμης Καραμολέγκος, Βενετσάνου, Γαβαλάς, Γαία, Κάναβα Νομικός, Κάναβα Ρούσσος, Μπουτάρη, Σάντο Wines, Χατζηδάκη) και εκτός Σαντορίνης (Αβαντίς, Αχαιών, Βακάκη, Κατώγι Αβέρωφ, Κεχρή, Λύκου, Μπριτζίκη, Μυλοπόταμος, Πόρο Καράς, Τσάνταλη) που συμμετείχαν και παρουσίασαν επιλεγμένα κρασιά τους.

Η τελευταία ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη σε επισκέψεις σε οινοποιεία, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της αμπελουργικής τεχνικής και οινοποίησης στη Σαντορίνη. Τα οινοποιεία που δέχθηκαν τους συνέδρους ήταν τα Βενετσάνου, Μπουτάρη και SantoWines. Ακολούθησε περιήγηση με σκάφος της Ένωσης Λεμβούχων στην καλντέρα και το Ηφαίστειο.

Η Επιτροπή Προγράμματος που είχε στην ευθύνη της το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου ήδη επεξεργάζεται και καταγράφει τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις ομιλίες και τις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου και θα τα ανακοινώσει άμεσα.

Tο συνέδριο οργανώθηκε στο πλαίσιο της σειράς συνεδρίων IMIC, που διεξάγονται σε ετήσια βάση από το 2004, με πρωτοβουλία της «Ηλιότοπος Συνέδρια».

Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από το συνέδριο εδώ: http://imic2016.conferences.gr/gallery/


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
The Wine Bar after sunset
Διαφήμιση
youtube Atlantea
Διαφήμιση
The Wine Bar at Heliotopos, Santorini - The cave

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη