Πολύ γρήγορα και θετικά ανταποκρίθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο γραπτό αίτημα του “Σωματείου Τουριστικών Επιχειρήσεων Νότιας Σαντορίνης” που αφορούσε σε εργασίες καθαρισμού και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Αγίας Ειρήνης στην Περίσσα.
Στο σχετικό απαντητικό έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων αναφέρονται και τα εξής:
Ως προς τα αίτημά σας δεν έχουμε καταρχήν αντίρρηση για την πραγματοποίηση των ακόλουθων εργασιών υπό την άμεση εποπτεία της ΕΦΑ Κυκλάδων:
1. Συνδρομή στον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου από τη βλάστηση και του άμεσου περιβάλλοντός του από τη βλάστηση και κάθε είδους απορρίμματα σε συνεργασία με τον εργατοτεχνίτη της Εφορείας κ. Ιωάννη Βασσάλο, ο οποίος θα πρέπει να είναι παρών σε όλες τις εργασίες.
2. Να εξετασθεί η δυνατότητα ανανέωσης της υποστύλωσης του μεσοβυζαντινού ναού της Αγ. Ειρήνης και της παλαιοχριστιανικής βασιλικής, επειδή προϊόντος του χρόνου έχει απομειωθεί σημαντικά η φέρουσα ικανότητά της.
3. Βελτίωση της περίφραξης, όπου αυτό απαιτείται ή ενδεχομένως αντικατάστασή της σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη.
4. Σήμανση του χώρου με την κατασκευή ενημερωτικών πινακίδων, με τις προδιαγραφές που προβλέπονται σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, το κείμενο των οποίων θα συνταχθεί από την Εφορεία. Οι πινακίδες θα τοποθετηθούν στα νότια και ανατολικά του χώρου.
5. Τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης σε κατάλληλα σημεία του οικισμού.
6. Τοποθέτηση, για λόγους ασφαλείας, διάχυτου φωτισμού σε ψηλά φωτιστικά που θα τοποθετηθούν εξωτερικά του χώρου και σε θέσεις που θα εγκριθούν από την Εφορεία. Ως προς το φωτισμό του χώρου εσωτερικά θα πρέπει να υποβληθεί σχετική Η/Μ μελέτη, όπως προβλέπεται στην ανωτέρω (β΄) σχετική απόφαση.
7. Όσον αφορά στη φωτογράφηση του χώρου, προκειμένου οι φωτογραφίες να χρησιμοποιηθούν από τοπικές επιχειρήσεις σε ιστοσελίδες ή μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης, απαιτείται ξεχωριστό αίτημα και θα εκδοθεί ειδική άδεια γι αυτό.
8. Καμμία άλλη εργασία δεν επιτρέπεται στο χώρο, πέραν των αναφερομένων.
Τέλος αναζητώντας και τη συνδρομή του Δήμου Θήρας, στον οποίο κοινοποιείται το παρόν, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σε δυο σημεία που βλάπτουν αισθητικά τον αρχαιολογικό χώρο. Πρόκειται για τους κάδους απορριμμάτων που είναι τοποθετημένοι στα δυτικά του αρχαιολογικού χώρου και οι οποίοι μετά τους εκτεταμένους καθαρισμούς του περιβάλλοντος χώρου θα είναι ορατοί πλέον και από τα μνημεία. Η απομάκρυνσή τους θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη από τον περιβάλλοντα χώρο. Ένα δεύτερο πρόβλημα αποτελεί και η στάθμευση τροχοφόρων στα νότια και ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου που εμποδίζει την πρόσβαση και τη θέαση των μνημείων. Η διευθέτηση της στάθμευσης στην περιοχή θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στο πλαίσιο της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Αγ. Ειρήνης και θα ήταν δυνατό να συσχετισθεί με τη διαμόρφωση πεζοδρομίων στα νότια και ανατολικά και την τοποθέτηση καθιστικών, όπως προβλέπονται στην εγκεκριμένη μελέτη, προκειμένου να είναι εύκολη η πρόσβαση και θέαση στο χώρο.”
Το πλήρες κείμενο του παραπάνω εγγράφου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είναι διαθέσιμο εδώ: AgiaEirini_Perissa
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]