Υπ. Περιβάλλοντος: Έρχεται αναστολή οικοδομικών αδειών σε όλη την Καλντέρα της Σαντορίνης

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 12/9 η σχετική νομοθετική ρύθμιση

Την αναστολή οικοδομικών αδειών στη ζώνη της Καλντέρας σε Σαντορίνη και Θηρασιά, προς διασφάλιση της στατικότητας των κτηρίων, δρομολογεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η αναστολή δεν αφορά μόνο νέα κτίσματα αλλά και επεκτάσεις υφιστάμενων κτηρίων και πισινών ή άλλων υδάτινων επιφανειών. Παράλληλα, δίνεται προθεσμία δύο ετών σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις (καταλύματα και καταστήματα εστίασης) που λειτουργούν στη ζώνη της Καλντέρας για την υποχρεωτική εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας, ενώ η πολεοδομία του νησιού θα πρέπει έως το τέλος του τρέχοντος έτους να ελέγξει όλες τις οικοδομικές άδειες της τελευταίας πενταετίας στη ζώνη αυτή.

Τα παραπάνω προβλέπονται στο Άρθρο 71 του σχέδιο νόμου, με τίτλο: “Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων“, που τέθηκε χθες (29/8/24) σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 12/9/24.

Διαφήμιση

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα παρακάτω:

Άρθρο 71

Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Καλντέρας στη νήσο Θήρα

  1. Στην περιοχή που εμφαίνεται ως Ζώνη Ι στο Παράρτημα Β’: α) αναστέλλεται έως την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2025 η έκδοση οικοδομικών αδειών για νέα κτίρια ή επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων και πισινών ή άλλων υδάτινων επιφανειών.
  2. Για το σύνολο των υφιστάμενων κτισμάτων με χρήση τουρισμού – αναψυχής ή καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της παρ. 1 οι ιδιοκτήτες εκπονούν μελέτης στατικής επάρκειας εντός δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η τήρηση της ανωτέρω υποχρέωσης είναι αναγκαία για τη λειτουργία αυτών μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας.
  3. Η οικεία Υπηρεσία Δόμησης διενεργεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 έλεγχο στο σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί την τελευταία πενταετία από την έναρξη ισχύος του παρόντος στην περιοχή της παρ. 1.

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη