15.2 C
Santorini
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Έρχονται αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση

Share

Αλλαγές στη δουλεία διόδου ως κριτήριο οικοδομησιμότητας σε ένα “τυφλό” οικόπεδο προανήγγειλε χθες (15/10) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσία του στο συνέδριο “Reimagine Tourism in Greece” που διοργανώνει η Καθημερινή. Όπως είπε, η σχετική διάταξη θα έρθει σύντομα στη Βουλή, ως μέτρο περιορισμoύ της εκτός σχεδίου δόμησης.

Διαφήμιση

“Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η δουλεία όπως τη γνωρίζουμε θα ανήκει στο παρελθόν”, σημείωσε ο κος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στον διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά. Σε διευκρινιστική ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά αν όποιος έχει πρόσοψη σε δουλεία θα μπορεί να χτίζει, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: “Ναι, το ζήτημά μας αυτή τη στιγμή είναι να έχει πρόσοψη σε δρόμο, αλλά ποιο δρόμο; Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο μας απασχολεί πάντα. Γιατί, όπως ξέρετε, οι αναγνωρισμένοι δρόμοι είναι πολύ λίγοι και μέχρι που να τους αναγνωρίσουμε θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όπως είπε, η πλήρης ρύθμιση της δόμησης θα επέλθει με την εκπόνηση ή την τροποποίηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων που δρομολογούνται κατά προτεραιότητα για τα νησιά αλλά και για όλους τους δήμους της χώρας. “Τα τοπικά πολεοδομικά θα είναι έτοιμα σε 2-3 χρόνια από τώρα. Με αυτά θα μπορούμε να γνωρίζουμε τις αντοχές, τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, πού και τι μπορούμε να χτίσουμε. Μέχρι τότε, θα χρειαστούμε οριζόντιους κανόνες. Με γνώμονα τις αποφάσεις του ΣτΕ θα τεθούν σταδιακοί περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση”, συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας πως υπάρχει ήδη μια απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τα “τυφλά” οικόπεδα και τη δυνατότητά τους να οικοδομούν αν δεν έχουν πρόσοψη σε δρόμο. Πολύ σύντομα θα φέρουμε μια μεταβατική διάταξη -λογική, πιστεύω-, για να μπορούμε να προσαρμοστούμε μεταβατικά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας”, σημείωσε.

“Είναι βέβαιο ότι ως προς την εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία σε μεγάλο βαθμό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα υποδομών, ειδικά στα νησιά μας, ότι θα μπουν περιορισμοί. Και πιστεύω ότι καλώς θα μπουν, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά νησιά ακόμα τα οποία πρακτικά δεν έχουν οικοδομηθεί, υπάρχουν οικισμοί οι οποίοι πρέπει να προστατευθούν. Πρέπει παράλληλα να δώσουμε εναλλακτικές. Η οργανωμένη δόμηση, οι οργανωμένοι υποδοχείς είναι μια επιλογή. Οι οικισμοί ή η ενδεχόμενη επέκτασή τους είναι μια άλλη επιλογή. Προτιμώ π.χ. σε ένα νησί του Αιγαίου να σπρώξω τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν εξοχική κατοικία προς τους οικισμούς, όπου έχουμε πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια, να δώσουμε κίνητρα για να γίνει αυτό, παρά να μπορεί να οικοδομεί ο καθένας σε ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, όπου θέλει, όπως θέλει, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα”, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Αναφερόμενος επίσης στην πρόσφατη εκδίκαση στην Ολομέλεια του ΣτΕ των προσφυγών κατά του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), τόνισε τη σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης του τι σημαίνει περιβαλλοντική επιβάρυνση της δόμησης. “Δεν είναι μόνο το ζήτημα του ύψους, το οποίο επηρεάζει το περιβάλλον, είναι και η ποιότητα των υλικών, είναι και το πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα κτήρια, ποια είναι η ενεργειακή τους κατανάλωση. Και ακριβώς σε αυτή τη λογική κινήθηκε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Αλλά, από εκεί και πέρα, προφανώς, το ίδιο το δικαστήριο θα κρίνει την συνταγματικότητά του”, είπε χαρακτηριστικά.

“Προφανώς υπάρχουν και άλλες προβλέψεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, όπως τα υπόσκαφα, για τα οποία οι απόψεις διίστανται. Αλλά είναι κι αυτό αντικείμενο μιας συζήτησης, κατά το πόσο θα δώσεις παραπάνω μέτρα για μια κατοικία, η οποία, όμως, έχει λιγότερη όχληση, διότι δεν θα βλέπουμε πια αυτά τα κουτάκια τα οποία βλέπαμε παλιά, τα οποία σηκωνόντουσαν σε ύψος. Είναι μια συζήτηση την οποία είμαι ανοιχτός να κάνω. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι το μέτρο αυτό βασικά έχει λειτουργήσει θετικά, αλλά σίγουρα δεν είμαι ειδικός ούτε είμαι αρμόδιος να το κρίνω”, συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Ως προς την ύπαρξη πισινών στα νησιά, παράλληλα με το πρόβλημα λειψυδρίας συνέστησε την αποφυγή προκαταλήψεων αλλά εξέταση του ζητήματος στην πράξη. “Τι μέρος της κατανάλωσης του νησιού είναι τελικά οι πισίνες; Εάν είναι το 20%, να το συζητήσω. Εάν είναι το 1%, προφανώς η πισίνα από μόνη της δεν μπορεί να είναι πρόβλημα ως προς τη διαχείριση των νερών του νησιού”, ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται σοβαρή αναλυτική δουλειά πριν την οποιαδήποτε παρέμβαση.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη