Εσείς φορέσατε Μάρτη;

Μπορεί τα πρόσφατα χιόνια να μας έκαναν να νομίζουμε ότι είναι καταχείμωνο, ωστόσο 1η του Μάρτη σήμερα και η παράδοση θέλει να φορέσουμε το χαρακτηριστικό βραχιολάκι με την κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μη μας κάψει ο πρώτος ήλιος της άνοιξης.

Αστρονομικά η άνοιξη ξεκινά στο Βόρειο ημισφαίριο με την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου.  Αν και η πραγματική διάρκεια της εποχής είναι λοιπόν 21 Μαρτίου – 21 Ιουνίου, στη μετεωρολογία αναφέρονται συμβατικά ως άνοιξη οι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος.

Το έθιμο του Μάρτη κρατάει πολλά χρόνια και είναι αρκετά διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα και σε χώρες των Βαλκανίων, με μερικές παραλλαγές. Άλλοι θέλουν το Μάρτη να πέφτει μόνος του στο τέλος του μήνα, άλλοι να τον καίνε στην αναστάσιμη λαμπάδα, άλλη να τον αφήνουν στα κεραμύδια ή σε τριανταφυλλιές για να τον πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τις φωλιές τους. Όπως και να έχει, αν το έθιμο σας θυμίζει κάτι από τα παιδικά σας χρόνια, στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να φρεσκάρετε τις αναμνήσεις σας.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη