Έτος Καζαντζάκη το 2017 – Σχετική εκδήλωση και στη Σαντορίνη

etos_kazantzaki_2017Το 2017 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Έτος Καζαντζάκη, μετά από αίτημα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και των Εκδόσεων Καζαντζάκη. Οι εορτασμοί του Έτους Καζαντζάκη συμπίπτουν με την επέτειο των 60 χρόνων από το θάνατό του στις 26 Οκτωβρίου 1957, στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

Ο γεννημένος το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης συγγραφέας, δημοσιογράφος, μυθιστοριογράφος, ποιητής και φιλόσοφος Νίκος Καζαντζάκης αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως. Έγινε ακόμα γνωστότερος μέσω της κινηματογραφικής απόδοσης των έργων του Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και Ο Τελευταίος Πειρασμός.

Στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις, τις οποίες το Υπουργείο Πολιτισμού έχει θέσει υπό την αιγίδα του. Η Διεθνεής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, οι Εκδόσεις Καζαντζάκη και το Μουσείο Καζαντζάκη, σε συνεργασία με περιφέρειες, δήμους, τοπικούς πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και λογοτεχνικούς συλλόγους, πρόκειται να συνδιοργανώσουν ένα συνέδριο στην Αθήνα (20-21/10/2017) με θέμα “Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική” και ένα συνέδριο στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 13-14/10/2017, με θέμα “Η θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην εκπαίδευση”, καθώς και πολλές ημερίδες ανά την Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων.

estia_kazantzakis
κλικ για μεγέθυνση

Μία από τις εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη, την Τετάρτη 1 Μαρτίου, ώρα 18:30 στην Εστία Πύργου. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης “Το Αρκάδι”, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εστία Πύργου Καλλίστης.

Θα μιλήσουν οι:
– Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη και Πρεσβευτής ελληνισμού, με θέμα: “Νίκος Καζαντζάκης, ένας στοχαστής του καιρού μας”
– Γιάννης Γαλαίος, φιλόλογος
– Μαρία Μαυρικάκη, Γενική Διευθύντρια Νοσοκομείου Σαντορίνης, με θέμα: “Η ψυχή και το σώμα στα κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη”

Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πράσσος, ενώ ανάγνωση κειμένων θα κάνει η δημοσιογράφος Μαντώ Στουρνάρα.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση

Σαντορίνη