Εβδομάδα μητρικού θηλασμού με σύνθημα “Στηρίζουμε τον Θηλασμό Μαζί”

Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στη Σαντορίνη και σε πολλές ακόμα πόλεις

Με την ευκαιρία της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, η UNICEF Ελλάδος προωθεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε κλινικές, νοσοκομεία, φορείς και υπεύθυνους υγείας σε όλη τη χώρα, τονίζοντας την αναγκαιότητα για συλλογική και συντονισμένη δράση για την προώθηση του μητρικού θηλασμού με το σύνθημα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού* “Στηρίζουμε τον Θηλασμό Μαζί”.

Κεντρικοί στόχοι της ενημερωτικής εκστρατείας της UNICEF Ελλάδος για τη φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού είναι:

– Η ανάδειξη της σημασίας του μητρικού θηλασμού ως ένα κρίσιμο πρώτο βήμα στη ζωή ενός παιδιού.
– Η ενθάρρυνση των νέων και των δύο φύλων ώστε να ενημερωθούν για τα πολύτιμα οφέλη του μητρικού θηλασμού στη σημερινή εποχή.
– Η παρότρυνση του μαιευτικού, ιατρικού προσωπικού και των φορέων υγείας να υποστηρίξουν τα 10 βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό.

Στη χώρα μας, χάρη στις προσπάθειες της UNICEF Ελλάδος, της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού και σημαντικών εθελοντών έχουν αναγνωρισθεί ως “Φιλικά προς τα βρέφη” τέσσερα νοσοκομεία: τα “Αττικόν” και “Έλενα Βενιζέλου”, η ιδιωτική μαιευτική-γυναικολογική κλινική “Μητέρα” και “Νεογνολογική και Μαιευτική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Αρεταίειο”, ενώ ακολουθούν και άλλα. Ταυτόχρονα προωθούνται δράσεις και πρωτοβουλίες προς όφελος των παιδιών και των μητέρων.

Αξιολόγηση 194 κρατών (Global Breastfeeding Scorecard) διαπίστωσε ότι μόνο το 40% των παιδιών κάτω των έξι μηνών θηλάζουν αποκλειστικά (τρέφονται μόνο με μητρικό γάλα) και μόνο 23 χώρες έχουν ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού άνω του 60%. Μια νέα ανάλυση επίσης δείχνει πως μια ετήσια επένδυση μόνο $4,70 δολαρίων ανά νεογέννητο απαιτείται για την αύξηση του παγκόσμιου ποσοστού αποκλειστικού θηλασμού σε παιδιά κάτω των έξι μηνών στο 50% έως το 2025. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα μπορούσε να σώσει τη ζωή 520.000 παιδιών κάτω των πέντε ετών και να αποφέρει οικονομικά οφέλη $300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 10 ετών, ως αποτέλεσμα του μειωμένου κόστους ασθενειών και υγειονομικής περίθαλψης και της αύξησης της παραγωγικότητας.

“Ο μητρικός θηλασμός είναι ιδιαίτερα κρίσιμος κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της ζωής, βοηθώντας στην πρόληψη της διάρροιας και της πνευμονίας, δύο κύριων αιτιών θανάτου μεταξύ των βρεφών, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι επίσης η περίοδος κατά την οποία μπαίνουν τα θεμέλια για τη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία και ανάπτυξη του παιδιού. Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν επίσης μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού, δύο κύριες αιτίες θανάτου μεταξύ των γυναικών. Το ίδιο σημαντική είναι όμως και η σχέση μάνας-παιδιού που χτίζεται μέσα από τον θηλασμό” δήλωσε η Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος, κα Σοφία Τζιτζίκου.

* To 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου.


Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου για 8η συνεχή χρονιά το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό, στον οποίο θα συμμετέχουν μητέρες από περισσότερες από 50 πόλεις της χώρας. Στόχος της εκδήλωσης-γιορτής είναι η προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό, καθώς και η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εξοικείωση της κοινωνίας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.

Από τις Κυκλάδες, το “παρών” θα δώσουν η Κέα, η Κύθνος, η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη και η Σύρος.

Το σημείο συνάντησης στη Σαντορίνη είναι η κεντρική πλατεία του Εμπορείου ή σε περίπτωση κακοκαιρίας η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας, στο Εμπορείο. Για τα υπόλοιπα έξι νησιά:

  • στην Κέα, στο Καφέ Βαράδι, στο Μυλοπόταμο
  • στην Κύθνο, Καφέ Απέρτο-Μπίνις, Τράβελ στον Μέριχα
  • στη Νάξο, στο Café “Omerta”, στη Χώρα Νάξου
  • στην Πάρο, στην Πλατεία Μ. Μαυρογένους, στη Παροικιά
  • στη Σύρο, στη Παιδική Βιβλιοθήκη, στη Πλατεία Μιαούλη Ερμούπολης

Αν και ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θα θελήσουν να θηλάσουν γύρω στις 12:00 θα καταμετρηθούν στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό που θα γίνει την ίδια ώρα σε όλες τις πόλεις που συμμετέχουν στη δράση.

Ώρα προσέλευσης: 11:00. Ώρα πανελλαδικής καταμέτρησης: 12:00.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη