Φεστιβάλ Ήχου KINISI, 21-23 Οκτωβρίου στη Σαντορίνη

kinisi_festival_of_soundΓια δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 21-23 Οκτωβρίου στη Σαντορίνη το KINISI Festival of Sound.

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι ο Πόρος (Porous), όρος που αναφέρεται στην δομή ηφαιστειακών πετρωμάτων, κοινώς, ελαφρόπετρας, από τα οποία είναι λαξευμένα τα γνωστά σπίτια-σπήλαια, καθώς και ολόκληρο το πολιτισμικό τοπίο της περιοχής. Tο Φεστιβάλ Ήχου KINISI προσκαλεί μουσικούς της παραδοσιακής μουσικής και καλλιτέχνες του πειραματικού ήχου, με ενδιαφέρον προς την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, να δημιουργήσουν (ηχητικές) εγκαταστάσεις ειδικά διαμορφωμένες στον χώρο, μουσικές παραστάσεις, αλλά και συναυλίες, στα ηφαιστειογενή τοπία της Σαντορίνης.

Για τρεις ολόκληρες ημέρες, η μουσική και ο ήχος θα διαπερνούν τα τοπία, τα βράχια και τους ακροατές, μέσα από μια σειρά συμμετοχικών ηχητικών εκδηλώσεων που υμνούν αξίες, όπως η κοινότητα, η ακρόαση και η μουσική, με ένα πιο δεξιοτεχνικό πνεύμα.

Με συναυλίες, τζαμαρίσματα και εργαστήρια, το Kinisi Festival of Sound προσφέρει ευκαιρίες τόσο για συμμετοχή, όσο και για παρακολούθηση, καθώς και ένα ταξίδι μέσα από διάφορα μουσικά είδη, σε μοναδικές περιοχές όλου του νησιού, που κόβουν την ανάσα. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται εκτός θερινής περιόδου, στοχεύοντας να φέρει κοντά τους επισκέπτες, τους ντόπιους, καθώς και όσους εργάζονται στη Σαντορίνη, σε ένα χρονικό σημείο κοινής ακρόασης και εκτίμησης του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.

Φέτος, το κεντρικό σημείο του φεστιβάλ βρίσκεται στο «Οινοποιείο Βενετσάνου», στο Μεγαλοχώρι, λαξευμένο στην πλαγιά με θέα την καλντέρα, τον κρατήρα του ηφαιστείου και του κεντρικού λιμανιού του Αθηνιού. Οι βραδινές συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στις εξωτερικές βεράντες του οινοποιείου και μέσα στις σπηλαιώδεις σήραγγές του, ενώ, για τις εκδηλώσεις που θα γίνονται κατά την διάρκεια της ημέρας, τα σημεία ποικίλλουν.

Το βράδυ της Παρασκευής 21/10 θα πραγματοποιηθεί ηχοπερίπατος μέσα στο ορεινό φρούριο του χωριού του Πύργου, ενώ το Σάββατο 22/10 θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι ελληνικών και βουλγαρικών ασκαύλων, με συνοδευτική έκθεση γκάϊντας, στον Βενετσιάνικο Πύργο του 13ου αιώνα, και συγκεκριμένα, στον χώρο «La Ponta» του Ακρωτηρίου. Μετά το πέρας του εν λόγω εργαστηρίου, θα ακολουθήσει μουσική παρέλαση μέσα από το λαβυρινθώδες χωριό του Μεγαλοχωρίου, ενώ καθ’όλη την διάρκεια του φεστιβάλ, εργαστήρι ηχητικής χαρτογράφησης θα πραγματοποιείται σε διάφορα σημεία του νησιού.

Η επιμέλεια του φεστιβάλ γίνεται από τις ιδρύτριές του και εθνομουσικολόγους Alyssa Moxley και Ramona Stout, μέσα από γνωριμίες που έκαναν με νέους συμμετέχοντες, κατά την διάρκεια των ερευνητικών ταξιδιών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στόχος τους είναι να ενώσουν καταρτισμένους μουσικούς παραδοσιακών αυτοσχέδιων μουσικών μορφών, με sound artists που δημιουργούν εναλλακτικούς χώρους ακρόασης. Οι δυο τους έχουν ταξιδέψει μαζί στην Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ., την Αλβανία, το Κόσοβο, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία, ερευνώντας για την συγκεκριμένη διοργάνωση. Το φεστιβάλ KINISI περιλαμβάνει μουσική της παράδοσης, παρά, απλά, παραδοσιακή μουσική. Ενώ κάποιοι από τους μουσικούς μας, παίζουν σπάνια έξω από τις ομάδες τους, είτε στην καθημερινότητά τους, είτε σε γιορτές και εκδηλώσεις της κοινότητας, άλλοι προσπαθούν να αναδιατάξουν τις προσδοκίες μας για την τέχνη και τη μουσική, μέσα από την αντιπαράθεση και τοποθέτηση των περιβαλλοντικών ήχων. Έτσι λοιπόν, οι πολιτιστικές αυτές συνεισφορές, ενώνονται συλλογικά κατά την διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου γεμάτου μουσικές παραστάσεις, ηχητικές εγκαταστάσεις, συμμετοχές και συνεργασίες.

Εισιτήρια: Για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Οινοποιείο Βενετσάνου, 15 ευρώ για ημερήσιο πάσο (μειωμένο στα 12 ευρώ για κρατήσεις 2 εισιτηρίων και άνω), 35 ευρώ για τριήμερο πάσο. Για το 4ήμερο εργαστήρι ηχητικής χαρτογράφησης: 60 ευρώ. Για το εργαστήριο ασκαύλων: 10 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες: www.kinisifestival.com


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Σαντορίνη