Φόρουμ Τοσκάνης-Σαντορίνης: η ομιλία του Δημάρχου Θήρας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα,  24/7/2012, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Santowines, η συνάντηση εργασίας μεταξύ εκπροσώπων της περιφέρειας της Τοσκάνης και εκπροσώπων φορέων και εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων της Σαντορίνης. Τη συνάντηση διοργάνωσε το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Δημάρχου Θήρας κ. Αναστασίου-Νικολάου Ζώρζου καθώς με μια προσεκτική ανάγνωσή της μπορεί να διαμορφώσει κανείς άποψη για το πώς οραματίζεται το τουριστικό αύριο της Σαντορίνης ο Δήμαρχος. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

“Κύριε Αντιπεριφερειάρχη της Φλωρεντίας, κύριε Πρόεδρε του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κύριε Πρόεδρε του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου, κύριοι εκπρόσωποι των Συλλογικών Φορέων, κύριοι Σύνεδροι

Σας καλωσορίζω στα νησιά μας με περισσή χαρά και τη βεβαιότητα ότι η συνάντηση αυτή θα αποφέρει καρπούς. Γνωρίζουμε ότι η τουριστική ανάπτυξη στην Τοσκάνη αποτελεί μοντέλο εξαιρετικό για την ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με διακριτά πλεονεκτήματα. Η διοργάνωση αυτή είναι εξαιρετικά θετική αφού δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών και των φορέων του τουρισμού. Γιατί επίσης προβάλλονται τα πλεονεκτήματα των περιοχών μας και ανταλλάσσονται οι βιωμένες εμπειρίες από την εφαρμογή των πολιτικών στον τομέα αυτό. Βέβαια μιλούμε για δύο περιοχές με μεγάλη αναγνωρισιμότητα αλλά και σημαντικές διαφορές. Η διαφορά έγκειται κυρίως στα μεγέθη. Η Σαντορίνη, ένα νησί 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η περιοχή της Τοσκάνης 23.000 περίπου. Η Σαντορίνη με μόνιμο πληθυσμό δεκαπεντέμισυ χιλιάδες  και η Τοσκάνη με πληθυσμό 3.750.000.

Η Ιταλία είναι μία γειτονική χώρα με εμπειρία μεγαλύτερη στον τουρισμό και στην αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων που συγκροτούν το τουριστικό προϊόν όπως των πολιτισμικών, του φυσικού τοπίου, του δομημένου περιβάλλοντος, της ιστορίας του τόπου. Είναι μία χώρα επίσης με την οποία έχουμε κοινές πολιτισμικές καταβολές αφού είναι εκείνη που αναβίωσε την πνευματική και καλλιτεχνική  κληρονομιά της Ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας αλλά και της Ελληνικής αρχαιότητας όταν κατέρρεε η νέα Ρώμη. Είναι μία χώρα από την οποία δεχόμαστε 1,5 εκατομμύριο περίπου τουρίστες αλλά και μία χώρα που επισκέπτονται πάρα πολλοί Έλληνες.

Ο τουρισμός είναι ο βασικός αναπτυξιακός άξονας της  οικονομίας του νησιωτικού συμπλέγματος της Σαντορίνης.

Έχουμε όμως επί πλέον το προνόμιο και το συγκριτικό πλεονέκτημα, ο τουρισμός μας να μη στηρίζεται και να μην εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα».

Η φύση μας χάρισε μία γεωλογική ιδιαιτερότητα, το ηφαίστειο, που με τη σειρά του φρόντισε για όλα αυτά που σήμερα κάνουν τη Σαντορίνη να ξεχωρίζει και να πρωτεύει. Φρόντισε να έχουμε:

  • Τη μοναδική καλντέρα στον κόσμο που μπορεί να την επισκεφθεί κανείς από τη θάλασσα.
  • Τον αρχαίο οικισμό του Ακρωτηρίου.
  • Ένα μοναδικό και ιδιαίτερο εδαφοκλιματικό σύστημα, που δημιουργεί μια εξαιρετική οικολογική ισορροπία και διαμορφώνει ένα σπάνιο αγροτικό τοπίο.
  • Ιδιαίτερους, πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς, παραλίες με μαύρη και κόκκινη άμμο και αναρίθμητες άλλες αποκλειστικότητες συγκεντρωμένες μαζί σε ένα τόπο, σε ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών.

Οι κάτοικοι αυτού του νησιού φρόντισαν για αιώνες το φυσικό περιβάλλον – γνήσιοι φροντιστές του περιβάλλοντος.

Αξιοποίησαν τη γη για να παράγουν αγροτικά προϊόντα που σήμερα θεωρούνται κορυφαία και που με αιχμή του δόρατος το κρασί της Σαντορίνης συνδιαμορφώνουν την θετική εικόνα του νησιού σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω σε αυτά χτίστηκε και η οινογαστρονομική εικόνα του νησιού με αποτέλεσμα σήμερα περήφανα να διεκδικούμε μία θέση ανάμεσα στους πλέον γνωστούς γαστρονομικούς προορισμούς.

Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι η τουριστική ανάπτυξη δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού.

Θεωρεί επίσης ότι ο τουρισμός έχει ανάγκη από σχεδιασμό μακράς πνοής, μακριά από μικροπολιτικές και κοντόφθαλμες πρακτικές.

Η συλλογική προσπάθεια είναι μονόδρομος και σε αυτό σκοπεύουμε να επενδύσουμε ώστε ο τουρισμός να είναι υπόθεση όλων μας, από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο και ανεξάρτητα από το επάγγελμα και την απασχόληση του καθένα μας.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η γνώση και η κατανόηση της σημερινής πραγματικότητας στο χώρο του τουρισμού σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο καθώς και η ενημέρωση γύρω από τις πιθανές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια είναι προϋποθέσεις για κάθε σχεδιασμό είτε βραχυπρόθεσμο είτε μακροπρόθεσμο.

Ο δρόμος βέβαια σήμερα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης του εμπορίου αλλά και ομογενοποίησης του τουρισμού είναι μακρύς και δύσκολος αλλά δεν πρέπει να μας εκτρέπει από το στόχο που είναι η σταδιακή μεταστροφή του μαζικού τουρισμού σε θεματικό τουρισμό με αύξηση της μέσης διάρκειας διανυκτερεύσεων, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση της ημερήσιας τουριστικής δαπάνης. Είναι λοιπόν αδήριτη ανάγκη η ανάδειξη της διαφορετικότητας του προορισμού Σαντορίνη.

Σήμερα ως Δημοτική Αρχή έχουμε στόχο την ανάδειξη μνημείων του πολιτισμού μας έχοντας αναθέσει μελέτες συντήρησης και ανάδειξης της, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την δημιουργία ενός υποθαλάσσιου πάρκου για την ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού. Έχουμε μελετήσει την αξιοποίηση ενός δικτύου μονοπατιών που το Μάρτη θα είναι έτοιμα και θα περιλαμβάνονται στους Διεθνείς χάρτες και επίσης έχομε ξεκινήσει τη διαδικασία ώστε σ΄ ένα περίπου χρόνο από τώρα να έχουμε χωροθετήσει το λιμένα σκαφών αναψυχής στη Σαντορίνη.

Για τη Θηρασία εκπονούμε μελέτη την οποία θα καταθέσουμε προς χρηματοδότηση σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με προϋπολογισμό παρέμβασης 2.000.000 € ώστε να κάνομε τη Θηρασία πράσινο νησί.

Ταυτόχρονα πάλι από Ευρωπαϊκά Προγράμματα έχομε εντάξει έργα βασικών υποδομών ώστε να στηρίξομε τον τουρισμό.

Με τις ενέργειες αυτές πιστεύουμε ότι υπηρετούμε το στόχο της σταδιακής μεταστροφής στον θεματικό τουρισμό.

Επίσης παρακολουθούμε με προσοχή το θεσμικό πλαίσιο που πρόκειται να διαμορφωθεί εκ νέου για τον τουρισμό καθώς οι υποδομές Δημόσιες και ιδιωτικές πρέπει να έχουν την αναγκαία προσαρμογή στην κλίμακα του τόπου.

Πιστεύομε ότι θα καταφέρουμε να καταστήσουμε μέσα από αυτό το Γενικό πλαίσιο σχεδιασμού τα νησιά σε ποιοτικότερους προορισμούς.

Εύχομαι η συνάντηση αυτή να έχει επιτυχία και να αποτελέσει την αφετηρία μιας σταθερής και εποικοδομητικής συνεργασίας που θα ωφελήσει αμοιβαία τις περιοχές μας.”

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη