Κ. Μητσοτάκης σε Bloomberg: Φρένο στα κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν δημοφιλή νησιά

Μιλώντας με συγκεκριμένα παραδείγματα, εστίασε στην πίεση που δέχονται η Σαντορίνη και η Μύκονος. "Ξεκάθαρα υποφέρουν", είπε ο πρωθυπουργός

Περιορισμούς στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που θα επισκέπτονται τα πιο δημοφιλή νησιά της χώρας σχεδιάζει η κυβέρνηση από την επόμενη χρονιά, ως μια πρώτη κίνηση για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις του “υπερτουρισμού”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg

“Πιστεύω ότι θα το κάνουμε του χρόνου”, ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με την πρόθεσή του να τεθεί πλαφόν στις επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων, συμπληρώνοντας πως οι νέοι κανονισμοί θα μπορούσαν να περιορίσουν τον συνολικό αριθμό των θέσεων ελλιμενισμού στα νησιά ή και να οδηγήσουν σε μια διαδικασία υποβολής προσφορών για τις θέσεις αυτές.

Για την Ελλάδα το διακύβευμα είναι μεγάλο, τονίζει το Bloomberg, καθώς ο τουρισμός εκπροσωπεί το ένα τέταρτο περίπου της οικονομίας, ενώ στη μετά Covid εποχή η χώρα έχει σπάσει ρεκόρ τουριστικών επισκέψεων και δαπανών.

Η Ελλάδα υποδέχθηκε 32,7 εκατομμύρια τουρίστες το 2023, 18% περισσότερους από την προηγούμενη χρονιά, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 25% στις αφίξεις. Οι δε κρουαζιέρες παρήγαγαν έσοδα 847,4 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, υπερδιπλάσια από τα επίπεδα του 2022.

Photo by Alonso Reyes on Unsplash

Ενώ η απόφαση του πρωθυπουργού θα μπορούσε να σημάνει συναγερμό σε ολόκληρο τον κλάδο, οι νέοι περιορισμοί είναι απίθανο να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στον τεράστιο τουριστικό τομέα, με τα πλοία να συνεχίζουν να επισκέπτονται τα περισσότερα νησιά και πολλά κρουαζιερόπλοια να έχουν ως βάση τους τον Πειραιά, σημειώνει το ρεπορτάζ του Bloomberg, αναφέροντας ωστόσο πως οι δηλώσεις Μητσοτάκη προκαλούν ερωτηματικά για το αν τελικά τα πολύ μεγάλα κρουαζιερόπλοια προφέρουν τέτοια οικονομικά οφέλη που να υπερτερούν των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων.

Μιλώντας με συγκεκριμένα παραδείγματα, ο πρωθυπουργός εστίασε στην πίεση που δέχονται η Σαντορίνη και η Μύκονος.

“Η Σαντορίνη από μόνη της είναι ένα πρόβλημα”, είπε, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει αποσύνδεση μεταξύ του τεράστιου αριθμού πλοίων που ελλιμενίζονται στο νησί και του κατά πόσο συμβάλλουν στην τουριστική οικονομία, αφού τελικά άλλοι επισκέπτες ίσως αποθαρρύνονται από το να επισκεφθούν το νησί εξαιτίας της επιβάρυνσης από την κρουαζιέρα.

“Υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν πολλά χρήματα για να βρεθούν στη Σαντορίνη και δεν θέλουν το νησί να βουλιάζει”, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το νησί δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά, ακόμη και από άποψη ασφάλειας.

Πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, η Σαντορίνη ήταν για τα κρουαζιερόπλοια ο πιο δημοφιλής νησιωτικός προορισμός της Ελλάδας, με 800 προσεγγίσεις πλοίων που μετέφεραν σχεδόν 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες. Πρόκειται για σχεδόν ένα άλμα 17% σε σύγκριση με το 2022.

Ανάλογη πίεση νιώθει και η Μύκονος που κατέγραψε 749 επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων το 2023, μια αύξηση άνω του 23% από το 2022.

Κρουαζιερόπλοιο
Photo by Dominik Riesen on Unsplash

“Η Σαντορίνη είναι η πιο ευαίσθητη, η Μύκονος θα είναι η δεύτερη”, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως αν και πολλά ελληνικά νησιά πιέζονται υπό το βάρος της δημοφιλίας τους, αυτά είναι που “ξεκάθαρα υποφέρουν”.

Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη μεσογειακή χώρα που αναγκάζεται να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της δημοφιλίας της μεταξύ των τουριστών. Το 2021 η Ιταλία απαγόρευσε τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια από το κανάλι που οδηγεί στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας, μετά από ζημιές λόγω υπερτουρισμού, ενώ κατά τις περιόδους αιχμής οι τουρίστες που δε διανυκτερεύουν, χρεώνονται πλέον με διόδια για την είσοδο τους στο κέντρο της πόλης.

Με πληροφορίες από το bloomberg.com


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μια καλή αρχή να ελέγξει η καταστροφική λαίλαπα της ημερήσιας επισκεψημοτιτας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη