Θέματα υγείας: Γιατί είναι καλό να δίνουμε αίμα

aimodosiaΑπό τον καρδιολόγο κ. Βασίλη Νομικό

Επ’ ευκαιρία της αιμοδοσίας που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στην Σαντορίνη, είναι καλό να πούμε μερικά πράγματα για αυτήν την υπέροχη πράξη προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας.

Είναι γνωστό πως οι ανάγκες σε μονάδες αίματος είναι πολύ μεγάλες στην χώρα μας και συχνά υπάρχει η ανάγκη εισαγωγής αίματος από το εξωτερικό! Ναι, δυστυχώς εισάγουμε και αίμα εκτός των άλλων.

Είναι όμως πάρα πολύ εύκολο και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα για τους περισσότερους από εμάς, να δίνουμε αίμα έως και 4 φορές το χρόνο οι άντρες και 3 φορές οι γυναίκες. Αντ’ αυτού περιμένουμε όλοι πότε θα συμβεί κάτι σε έναν γνωστό, συγγενή ή φίλο για δούμε αν θα πάμε για δώσουμε αίμα. Καθίστε και σκεφτείτε καλά πως κανείς μας δεν εξαιρείται από την πιθανότητα να χρειαστεί αίμα κάποια στιγμή στην ζωή του. Και αν αυτό γίνει σε συνθήκες άμεσης ανάγκης, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ζωή μας.

Διαθέστε 10-15 λεπτά από τον χρόνο σας και ελάτε στα κέντρα αιμοδοσίας σε τακτική βάση. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που κάποιος εξαιρείται από την αιμοδοσία. Τα περισσότερα συνήθη φάρμακα που παίρνουμε δεν είναι απαγορευτικά στο να είμαστε αιμοδότες. Η υπέρταση δεν είναι απαγορευτική εφόσον την στιγμή της αιμοδοσίας η πίεσή μας δεν υπερβαίνει τα 180/100 mmHg. Ακόμα και η λήψη κάποιων φαρμάκων για καρδιοπάθειες όπως τα αντιαιμοπεταλιακά (ασπιρίνη , κλοπιδογρέλη κλπ) δεν είναι αντένδειξη για αιμοδοσία, παρά μόνο για να δώσουμε αιμοπετάλια. Μια συζήτηση με τον γιατρό σας μπορεί να σας λύσει κάθε απορία.

Από πλευράς ηλικίας, μετά τα 17-18 και εφόσον είμαστε πάνω από 50 κιλά περίπου, δίνουμε ελεύθερα αίμα, χωρίς να υπάρχει άνω όριο ηλικίας.

Μπορούμε να δώσουμε μετά από κρυολογήματα ή λήψη αντιβιοτικών εφόσον έχουν περάσει 6-7 ημέρες από το τέλος τους. Μετά 6 μήνες από μεγάλο χειρουργείο δίνουμε άνετα αίμα. Γυναίκες κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως δίνουν επίσης αίμα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Επιβάλλεται να έχετε φάει κάτι ελαφρύ τις προηγούμενες 3-4 ώρες και πιείτε αρκετά υγρά πριν αλλά και μετά την αιμοδοσία (δεν χρειάζεται να είναι πορτοκαλάδα).

Το μόνο που αισθανόμαστε είναι ένα μικρό τσίμπημα που είναι μηδαμινό μπροστά στην χαρά της προσφοράς. Μια μικρή ζάλη που σπάνια μπορεί να γίνει έντονη, οφείλεται συνήθως στον φόβο μας και είναι ακίνδυνη. Υπάρχει υπεύθυνο προσωπικό για να μας φροντίσει. Μικρές ή μεγαλύτερες μελανιές στο σημείο που μας τρυπούν είναι άνευ σημασίας και φεύγουν σε λίγες ημέρες.

Το αίμα που δίνουμε είναι συνήθως γύρω στα 450ml εκτός από μικρόσωμα άτομα ή όσους έχουν αιματοκρίτη ελαφρά χαμηλό όπου μπορεί να είναι λίγο λιγότερο. Ο όγκος του πλάσματος που φεύγει με το αίμα, αποκαθίσταται μέσα στο 1ο 24ωρο από τον οργανισμό μας, τα ερυθρά αιμοσφαίρια χρειάζονται λίγες ημέρες για να αντικατασταθούν και ο σίδηρος μέσα σε 2 μήνες το πολύ είναι στις προηγούμενες τιμές του.

Βλέπουμε λοιπόν πως η διαδικασία είναι απλή, επιβάρυνση για την υγεία μας δεν υπάρχει και το κυριότερο οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε ικανοί για να δώσουμε αίμα.

Μην αφήνετε να γίνεστε αιμοδότες μόνο μετά από ανάγκη. Κάντε την αιμοδοσία συνήθεια στην ζωή σας. Δεν σας κοστίζει απολύτως τίποτα και δεν ξέρετε, ίσως κάποτε σώσει και την δική σας ζωή ή κάποιου που αγαπάτε.

Σας παραθέτω εδώ έναν πίνακα συμβατότητας ομάδων αίματος, για να γνωρίζετε σε ποιους δίνετε και από ποιους παίρνετε αίμα.

Είμαι ομάδα αίματος:Δίνω αίμα σε: Παίρνω αίμα από:
Α+Α+ ΑΒ+Α+ Α- Ο+ Ο-
Ο+Ο+ Α+ Β+ ΑΒ+Ο+ Ο-
Β+Β+ ΑΒ+ Β+ Β- Ο+ Ο-
ΑΒ+ΑΒ+όλες τις ομάδες
Α-Α+ Α- ΑΒ+ ΑΒ-Α- Ο-
Ο-όλουςΟ-
Β-Β+ Β- ΑΒ+ ΑΒ-Β- Ο-
ΑΒ-ΑΒ+ ΑΒ- ΑΒ- Α- Β- Ο-

Ελπίζω να σας δω εκεί. Όλους!

Η 48η εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Δείτε το πρόγραμμα αιμοδοσίας ανά περιοχή ΕΔΩ.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη