Σ. Τσιόδρας: Γιατί γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Στα δεδομένα που πλέον στηρίζουν τη χρήση μάσκας, ενώ δεν τη στήριζαν πριν από ορισμένες εβδομάδες, αναφέρθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωσή του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την απόφαση η μάσκα να είναι πλέον υποχρεωτική σε αρκετούς κλειστούς χώρους. “Τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την εξέλιξη της επιδημίας lockdown. Μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό. Η επιτροπή τότε δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, συνεκτιμώντας τότε και τους κινδύνους από τη χρήση τους. Θεώρησε ότι το απαγορευτικό που μας είχε τεθεί ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση της επιδημίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, οι συνθήκες αλλάζουν, καθώς είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση και η κοινωνία σιγά-σιγά θα ανοίξει. “Τα μέτρα φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντοτε να τηρηθούν”. Εξήγησε επίσης πως η χρήση της θα είναι συμπληρωματική όλων των υπόλοιπων μέτρων και δεν έχει να κάνει με το αν θα μολυνθούμε ή όχι, αλλά κυρίως με το αν θα μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά συμπτώματα. “Σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία. Αλλά τα ενδεχόμενα οφέλη από μια ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση μάσκας και ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα”, κατέληξε ο κος Τσιόδρας. Παράλληλα τόνισε ότι είναι λάθος και επικίνδυνη η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα από τον γενικό πληθυσμό.

Αναφερόμενος στα νεότερα στοιχεία για τη σχέση του κορονοϊού με τα παιδιά, ο κος Τσιόδρας είπε ότι με βάση διεθνείς μελέτες:

α) Οι λοιμώξεις από το νέο ιό παρατηρούνται πολύ λιγότερο συχνά στα παιδιά
β) Τα παιδιά εμφανίζουν στη συντριπτική τους πλειονότητα ηπιότερα συμπτώματα από τους ενήλικες.
γ) Παιδιά με σοβαρή νόσο ήταν το λιγότερο από το 1% στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής μελέτη από την Κίνα.
δ) Τα παιδιά μολύνονται κυρίως μέσω του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
ε) Τα παιδιά κολλούν τη νόσο 3 φορές λιγότερο από τους 20 ετών και άνω και 4 φορές λιγότερο από ό,τι οι ενήλικες άνω των 60 ετών.
στ) Μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη.

Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση του πρώτου κρούσματος στην Γαλλία όπου ένα παιδί παρακολούθησε τρία διαφορετικά σχολεία, ενώ ήταν συμπτωματικό και είχε 112 επαφές. “Δεν εντοπίστηκαν συμπτωματικά δευτερογενή περιστατικά. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα παιδί να μολύνει κάποιον, αλλά αυτό δεν αλλάζει τις έως τώρα παρατηρήσεις”. Τέλος αναφέρθηκε σε ένα ακόμα δεδομένο, ότι τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μεταδόσεως της νόσου. “Μετά από όλα αυτά καταφέραμε να φθάσουμε σε μια φάση σταδιακής επανόδου στα σχολεία”. Τα παιδιά όπως είπε ο κος Τσιόδρας επιστρέφουν στα σχολεία με την τήρηση όλων των κανόνων απόστασης, το πλύσιμο των χεριών, χρήση αντισηπτικού κ.ά. Τέλος, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για θερμομέτρηση των μαθητών.

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα, ο κος Τσιόδρας επανέλαβε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί. “Να επανέλθουμε στη μερική κανονικότητα και σιγά σιγά σε πλήρη κανονικότητα όταν αυτό είναι εφικτό”. Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς μπορεί να περιοριστεί ένα νέο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας, τόνισε ότι αυτό θα επιτευχθεί με καθημερινή παρατήρηση του πραγματικού αναπαραγωγικού αριθμού της επιδημίας. “Οι αριθμοί συνήθως όταν δεν μαγειρεύονται, δεν λένε ψέματα. Εμείς δεν μαγειρεύουμε τους αριθμούς. Θα έχουμε ακρίβεια στις εκτιμήσεις μας η οποία θα αυξάνει με τον εργαστηριακό έλεγχο. Προσαρμοζόμαστε στην αβεβαιότητα, η οποία γίνεται σιγά σιγά όλο και περισσότερη βεβαιότητα και ξεπερνάμε τις δυσκολίες”.

Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι 10, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα να φτάνει τα 2.576, εκ των οποίων το 55,7% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 589 σχετίζονται με ταξιδιώτες στο εξωτερικό και 1.268 με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 41, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη, από τους οποίους οι 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας ακόμα θάνατος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 139, με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Επίσης, 71 άνθρωποι έχουν βγει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ έχουν γίνει ελεγχθεί 72.130 κλινικά δείγματα.

Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως η επόμενη φάση, όπου προβλέπονται άρσεις περιορισμών ανά διαστήματα, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική υπευθυνότητα, καθώς τώρα θα κυκλοφορούμε περισσότερο. “Αποδείξαμε ότι διαθέτουμε και αίσθημα ευθύνης και πειθαρχία, αυτό καλούμαστε να κάνουμε και στη συνέχεια. Η υπευθυνότητα είναι ο κοινός τόπος ανάμεσα στο τμήμα της πορείας, που ολοκληρώνεται την Κυριακή, και στο νέο που ξεκινάει και απαιτεί τήρηση των κανόνων υγιεινής που θα προστατεύσουν την δημόσια υγεία την επόμενη μέρα”, σημείωσε ο υφυπουργός.

Ο κος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η νέα καθημερινότητα στην οποία μπαίνουμε, απαιτεί σε κάθε χώρο να τηρούνται αυστηρά νέοι κανόνες υγιεινής. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη χρήση μάσκας ή καλύμματος όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός. Ειδικά, όπως είπε, η χρήση προστατευτικής μάσκας ή καλύμματος είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους και πολίτες σε μέσα μαζικής μεταφοράς, super market, καταστήματα τροφίμων, ΤΑΧΙ, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, νοσοκομεία, ιατρεία,  διαγνωστικά εργαστήρια. Σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. “Το να βγούμε από το σπίτι μας και να είμαστε ασφαλείς, είναι πιο δύσκολο και πιο σύνθετο από το να παραμείνουμε στο σπίτι μας”, τόνισε ο υφυπουργός, γι’ αυτό θα επαναλαμβάνεται συνέχεια η ανάγκη τήρησης των νέων κανόνων της “νέας καθημερινότητας”.

Τόνισε επίσης πως “ο ιός παραμένει εδώ και δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε αποτελεσματική θεραπεία ακόμα, ούτε μπορεί δίπλα από κάθε πολίτη να υπάρχει ένας αστυνομικός, γι’ αυτό και η ατομική ευθύνη είναι το μεγάλο μας όπλο”. Υπενθύμισε δε όι μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου ισχύουν κανονικά τα περιοριστικά μέτρα και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Τέλος, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι υπάρχει προγραμματισμός που στηρίζεται στις ανάγκες που υπάρχουν και τις προτεραιότητες που τίθενται για την διενέργεια μοριακών τεστ την επόμενη μέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων. “Στρατηγική μας ήταν και παραμένει ο μοριακός έλεγχος ανίχνευσης του κορονοϊού. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν τεστ αντισωμάτων για επιδημιολογικούς σκοπούς και αυτή  τη στιγμή τα ταχέα τεστ είναι στη διαδικασία αξιολόγησης”, είπε.

Ο κος Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι όσα τεστ χρειάστηκαν να γίνουν έχουν γίνει, και όσα χρειαστούν, επίσης θα γίνουν. “Υπάρχει επάρκεια και ο προγραμματισμός μας στηρίζεται στις ανάγκες και τις προτεραιότητες που  αφορούν ευάλωτους πληθυσμούς και με βάση αυτές διεξάγουμε  τα τεστ”, είπε ο Υφυπουργός.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη