Αφιερωμένο στον Γιάννη Μόραλη θα είναι το εικαστικό εργαστήριο με θέμα τους Έλληνες Ζωγράφους, το Σαββατοκύριακο 9-10 Δεκεμβρίου στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης. Με αφορμή το έργο του Γιάννη Μόραλη, παιδιά δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα έργα του και να πειραματιστούν με τις φιγούρες και τα σχήματά του.
Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Άρτα το 1916. Από πολύ μικρή ηλικία είχε κιόλας αποφασίσει να γίνει ζωγράφος και στα 11 του χρόνια ξεκίνησε να παρακολουθεί το “κυριακάτικο μάθημα” στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Αθήνα και νωπογραφία και ψηφιδωτό στο Παρίσι.
Στα μαθήματα που παρακολουθεί στην ΑΣΚΤ γνωρίζει τον Νίκο Νικολάου και το 1937 αναχωρούν μαζί για τη Ρώμη. Εκεί θα μοιραστούν την υποτροφία που κέρδισε ο Μόραλης στον διαγωνισμό της Ακαδημίας Αθηνών για σπουδές ψηφοθετικής στο εξωτερικό. Αυτή ήταν η φιλική τους συμφωνία, να φύγουν μαζί στο εξωτερικό για σπουδές, όποιος κι αν κέρδιζε την υποτροφία.
Αργότερα εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου με την κήρυξη του Πολέμου αναγκάζεται, όπως οι περισσότεροι σπουδαστές, να εγκαταλείψει τις σπουδές του στο Παρίσι και να επιστρέψει εσπευσμένα στην Ελλάδα. Ακολουθεί μία πορεία με την ενασχόληση του Μόραλη με την χαρακτική, τη γλυπτική, την εικονογράφηση, τη σκηνογραφία και την αρχιτεκτονική. Κέντρο της δημιουργίας του είναι ο άνθρωπος και περισσότερο θα λέγαμε η γυναικεία μορφή. Οι μορφές στο έργο του αρχίζουν να αποκτούν μία γεωμετρική λιτότητα που ακολουθούν την αίσθηση της αρμονίας και του ρυθμού.
Είναι εντυπωσιακό ότι η πρώτη ατομική έκθεση του Μόραλη οργανώνεται μόλις το 1959, ενώ η επαγγελματική του σταδιοδρομία έχει ήδη σημαντικά εξελιχθεί. Ο Γιάννης Μόραλης έχει εκπροσωπησει την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις τέχνης και τα έργα του έχουν εκτεθεί σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πέθανε στην Αθήνα, στις 20 Δεκεμβρίου 2009.
[adning id="140783"]Συντονίστριες εργαστηρίου: Ελένη Παλλέ, Λυδία Καραγιαννίδη
Σάββατο 9/12
Παιδιά Δ, Ε, Στ Δημοτικού: 17:30-19:00
Κυριακή 10/12
Παιδιά Α, Β, Γ Δημοτικού: 10:30-12:00
Παιδιά Δ, Ε, Στ Δημοτικού: 12:30-14:00
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και εξασφαλίζεται με την έγκαιρη τηλεφωνική επικοινωνία του γονέα στο τηλέφωνο 2286085141 Τετάρτη-Παρασκευή 10:00-16:00. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια στο SAF θα επανέλθουν, μετά την ανάπαυλα λόγω γιορτών, στις 20 Ιανουαρίου 2018.
[adning id="140783"]