Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής έρχεται τον Ιούνιο στη Σαντορίνη

Στη γη της Θήρας, από τη γη της Προϊστορικής Θήρας - Με έμπνευση από τα ευρήματα στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου

Την 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής 2024 στην Ελλάδα (BCK 2024) θα φιλοξενήσει φέτος το καλοκαίρι η Σαντορίνη.

Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας θα στεγάσει είκοσι πρωτότυπα έργα, είκοσι καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι μέσω ανοιχτής πρόσκλησης κλήθηκαν να εμπνευστούν από τα ευρήματα του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου, να ερευνήσουν και να παρουσιάσουν τα έργα τους, έχοντας ως κυρίαρχο υλικό τον πηλό. Τα έργα επιλέχθηκαν από διεθνή κριτική επιτροπή ειδικών και θα εκτεθούν από τις 7 Ιουνίου ως τις 26 Οκτωβρίου στη Θήρα, τον τόπο που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης.

Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε μηνών, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο 2024, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την κεντρική έκθεση στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, με θέμα “Πηλού Αντηχήσεις: Μέσα Aπό Kρυμμένες Αφηγήσεις”, αλλά και να παρακολουθήσουν workshops, ομιλίες, και να επισκεφθούν παράλληλες εκθέσεις στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF), στη Βλυχάδα.

Λεπτομέρεια του έργου “Blue Monkey” του Κωνσταντίνου Λαδιανού – Φωτογραφία: Ισμήνη Γουλά

Οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν να πάρουν μέρος στη Μπιενάλε είναι οι: Γιώργος Βαβάτσης, Helena Boddenberg, Μίρκα Δραπανιώτου, Ule Ewelt, Ion Fukazawa, Amyel Garnaoui, em irvin, Ιωσηφίνα Κοσμά, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Simon Manoha, Ναταλία Μαντά, Στέλλα Μπαρακλιανού, Aylin Önen, Αγγελική Παπαδοπούλου, Desa Philippi, Yoav Reches, Νίκος Σεπετζόγλου, Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, Χρήστος Τσουμπλέκας, Yena Young.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Τη διεθνή κριτική επιτροπή συγκρότησαν οι:

  • Φραγκούλα Γεώρμα (Αρχαιολόγος, Υπουργείο Πολιτισμού)
  • Κωνσταντίνα Δασκαλαντωνάκη (Επιμελήτρια)
  • Λουκία Θωμοπούλου (Καλλιτεχνική διευθύντρια BCK)
  • Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη (Καλλιτεχνική σύμβουλος)
  • Μαρίνα Φωκίδη (Επιμελήτρια, Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός)
  • Θεοδώρα Χωραφά (Κεραμίστρια)
  • Florian Daguet-Bresson (Επιμελητής σύγχρονης τέχνης, Ιδιοκτήτης γκαλερί)
  • Dr. David Jones (Κεραμίστας, Θεωρητικός)

Την έκθεση επιμελούνται οι Κωνσταντίνα Δασκαλαντωνάκη, Λουκία Θωμοπούλου και Μαρίνα Φωκίδη, σε συνεπιμέλεια με τη Μάγια Ευσταθίου, Έφορο Αρχαιοτήτων Σαντορίνης και Αρχαιολόγο του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης έχει αναλάβει ο αρχιτέκτων Άρις Πέτρου.

“For Ever” από τη Ναταλία Μαντά – Φωτογραφία: Δήμητρα Τζάνου

H Biennale of Contemporary Keramics υλοποιείται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Big Blue Dot, με σκοπό την ανάδειξη και αναγνώριση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής τέχνης και των κεραμιστών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οραματίζεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα, το οποίο θα διεξάγεται ανανεωμένη κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα, σε ένα διαφορετικό νησί, αντλώντας έμπνευση από τον κάθε τόπο, το μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν του, τα αρχαιολογικά του τοπόσημα και παρουσιάζοντας μια έκθεση και ένα πρόγραμμα με παράλληλες δράσεις, πρότζεκτ, εκθέσεις και εργαστήρια τόσο για καλλιτέχνες όσο και για την τοπική κοινωνία. H περιπλάνηση της Biennale of Contemporary Keramics θα οδηγεί κάθε φορά σε μια νέα αφήγηση, με την κεραμική να γίνεται ο αφηγητής της πολιτιστικής κληρονομιάς του εκάστοτε τόπου.

Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής 2024 πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θήρας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς και με τη συνεργασία του Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη, της Εφόρου Μουσείου Προϊστορικής Θήρας Μάγιας Ευσταθίου, του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης (SAF), του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας “Δ. Νομικός”, του καθηγητή Αρχαιολογίας Χρίστου Ντούμα και της αρχαιολόγου Φραγκούλας Γεώρμα.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση

Σαντορίνη