Η ανεκτίμητη αξία του μητρικού γάλακτος

Στο φως εμφανίζονται συνεχώς έρευνες που αποδεικνύουν την ανεκτίμητη αξία του μητρικού γάλακτος τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα. Το μητρικό γάλα προσφέρει θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη ενός υγιούς βρέφους.

Το πύαρ ή πρωτόγαλα, όπως λέγεται το μητρικό γάλα των 2-3 πρώτων ημερών, είναι πλούσιο σε λευκώματα, άλατα και βιταμίνες. Έχει χαμηλή συγκέντρωση λίπους, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα εύπεπτο για το ευαίσθητο στομαχάκι των νεογνών. Το βασικότερο όλων είναι η μεγάλη συγκέντρωση αντισωμάτων που προφυλάσσει το νεογνό από λοιμώξεις μιας και το νεογνό δεν είναι εμβολιασμένο και είναι ευάλωτο σε αυτές.

Το ώριμο γάλα που εμφανίζεται σταδιακά μετά την τρίτη μέρα είναι και αυτό πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Οι πρωτεΐνες που υπάρχουν το καθιστούν ιδιαίτερα εύπεπτο σε σχέση με το ξένο γάλα. Ακόμη περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Υπάρχει μικρή πιθανότητα εμφάνισης αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη που θηλάζουν σε σχέση με αυτά που δε θηλάζουν. Το μητρικό γάλα προστατεύει από την εμφάνιση αλλεργιών στα βρέφη, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και διαβήτη καθώς επίσης και παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή. Ακόμη πιο σημαντική είναι η διαδικασία θηλασμού στα πρόωρα νεογνά καθώς είναι η πιο κατάλληλη τροφή γι’ αυτά λόγω της υψηλής συγκεντρώσης λευκωμάτων στο γάλα των μητέρων που έχουν γεννήσει πρόωρα σε σχέση με αυτών που γέννησαν ύστερα από ολοκληρωμένη κύηση.

Το μητρικό γάλα είναι το κατάλληλο για τα βρέφη καθώς είναι πάντα έτοιμο για κατανάλωση, στη σωστή θερμοκρασία, στην κατάλληλη ποσότητα και χωρίς διαδικασίες αποστειρώσης. Με τη διαδικασία θηλασμού δημιουργείται ένα ιδιαίτερο δέσιμο ανάμεσα στο παιδί και τη μητέρα και ικανοποιείται η αίσθηση της ζεστασιάς και της επαφής που είχε μάθει το βρέφος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο μητρικός θηλασμός δεν έχει πλεονεκτήματα μόνο για το παιδί, αλλά και για την ίδια τη μητέρα καθώς υπάρχει μικρότερο ποσοστό να εμφανίσει καρκίνο του μαστού καθώς και στις ωοθήκες, βοηθά ώστε η μήτρα να επανέλθει πιο σύντομα στην κανονική της θέση, την προστατεύει ως ένα βαθμό από την εμφάνιση οστεοπόρωσης βοηθά ώστε να χάσει πιο γρήγορα τα κιλά της εγκυμοσύνης και σίγουρα δημιουργείται ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τις μητέρες να θηλάσουν αποκλειστικά το μωρό κατά τους πρώτους έξι μήνες. Επίσης τονίζει ότι κάθε παιδί πρέπει να λάβει το πρωτόγαλα γι’ αυτό το λόγο συστήνει την έναρξη του θηλασμού όσο το δυνατό πιο σύντομα μετά το τοκετό. Το καλύτερο για το παιδί είναι να θηλάζει ακόμη και μέχρι την ηλικία των 2 ετών σύμφωνα με οδηγίες των παιδιάτρων.

Δώστε στο παιδί σας ό,τι πολυτιμότερο μπορείτε. Δώστε πολύτιμα συστατικά που θα το βοηθήσουν σε όλη του τη ζωή, τόσο σε επίπεδο υγείας όσο και γενικότερης και ομαλής ανάπτυξής του.

Πηγή: www.mitrikosthilasmos.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη