Από σήμερα Δευτέρα 23 Απριλίου και για έναν ολόκληρο χρόνο η Αθήνα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018, και θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για έναν από τους πιο δυναμικούς χώρους της δημιουργίας και του πολιτισμού, τον χώρο της συγγραφής και του βιβλίου. Με σύνθημα “Η Αθήνα γιορτάζει, η πόλη διαβάζει” η πρωτεύουσα για έναν χρόνο, με περισσότερες από 250 εκδηλώσεις, θα κινείται στους ρυθμούς της αγάπης για το βιβλίο.
Η έναρξη δόθηκε σε επίσημη τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
“Σκοπός της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είναι να εμπνεύσει, να δώσει κίνητρα για ανάγνωση και να αφήσει πολιτιστικά αποτυπώματα. Η Αθήνα γιορτάζει, η πόλη διαβάζει! Σε αυτή τη γιορτή είστε όλοι και όλες συνδιοργανωτές, μέτοχοι και καλεσμένοι” τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας ότι “ο σύγχρονος πολιτισμός μαζί με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης συμβάλλουν με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανοδική τουριστική πορεία της Αθήνας, με περισσότερους από 5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2017. Η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είναι μια ακόμη διεθνής διάκριση για την πόλη μας, της οποίας την ευθύνη αλλά και την ευκαιρία πιστεύουμε ότι θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.
Ο συντονιστής της UNESCO για τα θέματα βιβλίου κ. Ian Denison, μίλησε για τις “δυσκολίες ελευθερίας, έκφρασης και λόγου που διαπιστώνονται σε πολλές χώρες”, απευθύνοντας έκκληση ώστε να συνεχιστούν και να ενταθούν οι προσπάθειες και αυτή η ελευθερία, να εξασφαλιστεί. “Το ερώτημα δεν είναι γιατί επελέγη η Αθήνα, αλλά γιατί δεν επελέγη νωρίτερα” επισήμανε ο κ. Denison, αναφέροντας ότι η υποψηφιότητα της Αθήνας προκρίθηκε για την ποιότητα της πρότασης, για την πρόσβαση κάθε ομάδας πληθυσμού στο βιβλίο, καθώς και για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στο πρόγραμμα. “Είναι μια πρόκληση και κινητοποίηση για να δημιουργηθούν δίκτυα πού θα συνεχίσουν στο μέλλον. Ενδυνάμωση του διαλόγου μεταξύ των λαών” είπε ο συντονιστής της UNESCO.
Στη διοργάνωση συμβάλλουν όλα τα προγράμματα και οι οργανισμοί του δήμου Αθηναίων, το Δίκτυο Πολιτισμού, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, η Τεχνόπολη, η Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, τα Ανοικτά Σχολεία, η πλατφόρμα συνΑθηνά – και βέβαια οι φορείς του βιβλίου – συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοθήκες, ινστιτούτα.
[adning id="140783"]