H αξία των διαγνωστικών συσκευών στη ζωή μας

zacharopoulos_nikolasΤου Νικόλα Ζαχαρόπουλου*

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Αξία αποδεκτή απο κάθε κοινωνία. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει δραστικά την ισορροπία υγείας-ασθένειας. Για τη διατήρηση αυτής της ισορροπίας χρειάζεται να “διαβάσουμε” το σώμα μας. Αυτό γίνεται εφικτό και με τις διαγνωστικές συσκευές που με την πρόοδο της τεχνολογίας είναι πλέον εύχρηστες και προσιτές σε όλους.

Οι διαγνωστικές συσκευές μετρούν παραμέτρους του ανθρώπινου σώματος, όπως η θερμοκρασία, η αρτηριακή πίεση, το σωματικό βάρος και λίπος, ο κορεσμός οξυγόνου στο αίμα, η γλυκόζη αίματος, η χοληστερίνη, ο έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας κ.ά. Η χρήση τους μας δίνει ακριβείς μετρήσεις που στα χέρια ενός ειδικού μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην διαχείριση ενός ιατρικού προβλήματος, αλλά και στη διατήρηση της καλής υγείας.

Οι διαγνωστικές συσκευές έχουν μεγάλη αξία στην πρόωρη διάγνωση ασθενειών. Επομένως αφορούν και στον υγιή πληθυσμό, ο οποίος μπορεί να λαμβάνει τη στιγμιαία εικόνα της υγείας του και να προσαρμόσει τον τρόπο ζωής του (πχ διατροφικές συνήθειες). Αυτό αποτελεί την καλύτερη πρόληψη.

Οι διαγνωστικές συσκευές που διατίθενται στα φαρμακεία, πάντα με τη συμβουλή του ιατρού, έχουν κατοχυρωθεί σε παγκόσμια κλίμακα ως απαραίτητα εργαλεία που προάγουν την υγειονομική αυτογνωσία των ασθενών. Έτσι επιτυγχάνεται το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα με μείωση δαπανών του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου συστήματος υγείας.

Αξίζει να αναφέρουμε βασικές κατηγορίες τέτοιων συσκευών.
– Ηλεκτρονικά θερμόμετρα ανέπαφης μέτρησης
– Ηλεκτρονικοί ζυγοί
– Λιπομετρητές
– Ηλεκτρονικά πιεσόμετρα
– Μετρητές γλυκόζης αίματος
– Μετρητές χοληστερίνης
– Οξύμετρα
– Ροόμετρα

Οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές, συνδέονται με ηλεκτρονικό υπολογιστή για καλύτερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων από τον ιατρό και την εξατομίκευση της θεραπείας.

Συνοψίζοντας αντιλαμβάνεται κανείς την αξία των διαγνωστικών συσκευών στη ζωή μας για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας.

* Ο Νικόλας Ζαχαρόπουλος είναι φαρμακοποιός


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη