Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας – Δε χώρεσαν τα νησιά

Η δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων "Λονδίνο 2012"

Ας μιλήσουμε τη γλώσσα των αριθμών: 3.000 χιλιόμετρα, περισσότερες από 43 πόλεις, 500 λαμπαδηδρόμοι και 8 ημέρες διαδρομής είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας σε ελληνικό έδαφος, από τις 10 Μαΐου που θα γίνει η Αφή στην Αρχαία  Ολυμπία, μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα που θα παραδοθεί στην οργανωτική επιτροπή “Λονδίνο 2012”.

Η φλόγα θα ταξιδέψει στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ από τα νησιά θα επισκεφτεί μόνο την Κρήτη. Εικάζουμε πως τα υπόλοιπα νησιά δεν συμπεριλήφθηκαν στη διαδρομή για λόγους πρακτικούς και οικονομικούς, αν και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρο Καπράλο: “Από την πρώτη στιγμή, οι προσπάθειές μας είχαν στόχο να μην επιβαρυνθεί καθόλου οικονομικά το ελληνικό Δημόσιο και να μην δαπανηθούν  χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη που δοκιμάζεται σκληρά. Και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι γιατί ο στόχος μας επετεύχθη.  Τα έξοδα του ταξιδιού της Φλόγας προέρχονται από χορηγίες και προσφορές των τοπικών Δήμων καθώς και ιδιωτών, που συνέβαλαν τα μέγιστα για την πραγματοποίηση αυτού του ονειρικού ταξιδιού.”

Η λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει με τον παγκόσμιο πρωταθλητή της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα Σπύρο Γιαννιώτη, ενώ για την τελετή παράδοσης στους Βρετανούς διοργανωτές που θα πραγματοποιηθεί όπως πάντα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η ΕΟΕ προχώρησε σε μια ιστορική καινοτομία. Οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι θα είναι δύο σε αριθμό και μάλιστα η παρουσία τους θα συνδέει συμβολικά τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, με την Ελλάδα, τη γενέτειρα του θεσμού και κατ’ επέκταση τη διοργάνωση “Λονδίνο 2012”. Ο Έλληνας 4 φορές Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Πύρρος Δήμας (1992, 1996, 2000, 2004) και ο Κινέζος Ολυμπιονίκης της γυμναστικής Λι Νινγκ (1984), ο άνθρωπος που άναψε τον βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου το 2008, θα ανάψουν το βωμό στο Παναθηναϊκό στάδιο, ώστε να παραδοθεί λίγο αργότερα το ιερό φως στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Λόρδο Σεμπάστιαν Κόου, χρυσό Ολυμπιονίκη το 1980 και 1984 στους δρόμους ημιαντοχής.

Από τις 19 Μαΐου μέχρι τις 27 Ιουλίου, ημερομηνία έναρξης των 30ών Ολυμπιακών Αγώνων, η φλόγα θα κινείται επί βρετανικού εδάφους και θα περάσει από τα χέρια 8.000 λαμπαδηδρόμων. Η Ολυμπιακή Δάδα είναι κατασκευασμένη από κράμα αλουμινίου σε χρυσαφί χρώμα, διακοσμημένη με το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012 και σχεδιάστηκε από τους Edward Barber και Jay Osgerby.

Εχει μήκος 80 εκατοστά, ζυγίζει 800 γραμμάρια και έχει τρεις πλευρές, όσοι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες που έχουν φιλοξενηθεί στο Λονδίνο (1908, 1948 και 2012). Στην επιφάνειά της υπάρχουν 8.000 τρύπες, όσοι θα είναι και οι λαμπαδηδρόμοι που θα τη μεταφέρουν στη Βρετανία. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για καθαρότερο περιβάλλον, η Ολυμπιακή Φλόγα θα καίει υγραέριο LPG, το ίδιο που χρησιμοποιείται και στην υγραεριοκίνηση των αυτοκινήτων.

Λεπτομέρεια της Ολυμπιακής Δάδας


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη