Η Γενική Συνέλευση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας

Δελτίο Τύπου του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας:

Πραγματοποιήθηκε την 1.11.2014, στα Γραφεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σαντορίνη, ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας.

Τα θέματα της Συνέλευσης, ήταν:
1. Διοικητικός Απολογισμός
2. Οικονομικός Απολογισμός
3. Ενημέρωση σχετικά με το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιρειών:
α: για αφίξεις πτήσεων τον χειμώνα, με σκοπό την επιμήκυνση της
τουριστικής περιόδου
β: σχετικά με την Aegean Airlines
4. Παρουσίαση Μελέτης Φηρών (Βιοκλιματική)
5. Συζήτηση σχετικά με την πρόταση του Υπουργού Υγείας κ. Βορίδη, για την ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου Θήρας
6. Όροι και προϋποθέσεις για να αποδειχθούν ωφέλιμες για την οικονομία του νησιού, οι κρουαζιέρες
7. Γραφείο Ο.Α.Ε.Ε. στη Σαντορίνη
8. Εκλογές για το νέο Δ.Σ.
9. Ωράριο καταστημάτων.
10. Διάφορα Θέματα

Ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας κ. Νίκος Νομικός, ανaκοίνωσε των απολογισμό των δραστηριοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου .

Συγκεκριμένα:
1. Άψογη διοργάνωση του 7ου Συνεδρίου των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων, στις 26 και 27.10.2014, στο οποίο συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, στελέχη της Συνομοσπονδίας, οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων του Νομού μας, το οποίο (Συνέδριο), στα δέκα συμπεράσματά του, υιοθέτησε τέσσερις προτάσεις τις οποίες είχε προτείνει ο Σύλλογός μας και αφορούσαν:
α. Τις πολιτικές για την αντιμετώπιση του παρανόμου πλανοδίου εμπορίου από τους υποψηφίους αιρετούς άρχοντες των πρόσφατων εκλογών για την Α΄ και Β΄ βαθμού τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να τους προτιμήσουμε με την ψήφο μας,
β. Οι ίδιοι υποψήφιοι, θα πρέπει να προσδιορίσουν συγκεκριμένα τις προθέσεις τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους, για τη μείωση των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων από εμπορικές επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει άμβλυνση των οικονομικών προβλημάτων του Κλάδου μας, στο πλαίσιο των πολύ δύσκολών δημοσιονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η Χώρα γενικά.
γ. Ποσοστό 10% των επιβαλλομένων προστίμων κ. α. προσόδων από το παράνομο πλανόδιο εμπόριο, να καταβάλλεται ως έσοδο των Ασφαλιστικών Ταμείων μας, αφού ως γνωστόν το εμπόριο του είδους αυτού εισφοροδιαφεύγει, με συνέπεια πολύ σημαντικές απώλειες για τα Ταμεία μας.
δ. Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου, ως αντιστάθμισμα των εξόδων που καταβάλλονται για τη μεταφορά προϊόντων από και προς την ηπειρωτική Χώρα, καίτοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες των νησιών, υφίστανται ταυτόχρονα την διαρκώς αυξανόμενη φορολογία, καθώς επίσης (με τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ), θα διαμορφωθούν ελκυστικές και ανταγωνιστικές τιμές των προσφερομένων προϊόντων στον Τουρισμό στις κατ΄ εξοχήν τουριστικές περιοχές της Χώρας μας, όπως τα νησιά του Αιγαίου.
2. Συμμετοχή του ΔΣ του Συλλόγου μας, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο Θήρας υπό τον Δήμαρχο, τους Υπουργούς Ενέργειας-Κλιματικής Αλλαγής και Τουρισμού, στελέχη της ΔΕΗ κ. α. Φορείς της Σαντορίνης, που ακολούθησαν τις διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί μας τον Αύγουστο 2013, με αποτέλεσμα των συσκέψεων και συνεργασίας, την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Επιχείρησης, πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν ως στόχο την αρωγή της περιβαλλοντικής, αισθητικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Θήρας ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού.
3. Αποστολή τεκμηριωμένης επιστολής παραπόνων προς την Aegean-Olympic Airlines και την Επιτροπή Ανταγωνισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με το ύψος των αεροπορικών ναύλων και τα δρομολόγια από/προς Σαντορίνη, που είχε ως αποτέλεσμα (η επιστολή), να εκδηλωθεί το άμεσο ενδιαφέρον της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας με την πραγματοποίηση συσκέψεων με συμμετοχή του ΔΣ του Συλλόγου μας, στις προγραμματιζόμενη πύκνωση των αεροπορικών δρομολογίων κατά την προσεχή χειμερινή περίοδο.
4. Επιστολή προς το ΣΕΠΕ και απάντηση προς το Σύλλογό μας, σχετικά με θέμα που αφορούσε άμεσα όλα τα μέλη του Συλλόγου μας, ήτοι για το πότε εφαρμόζονται οι μεταβολές σε εμποροϋπαλλήλους μετά την εφαρμογή των νέων μειωμένων κατωτάτων νομίμων μισθών και ημερομισθίων, καθ΄ όσον ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας, ανήκει μεν στην Ε.Σ.Σ.Ε., ενώ δεν υπάρχει Σύλλογος εργαζομένων στη Σαντορίνη. Με τα δεδομένα αυτά, προκύπτει το ερώτημα, αν μπορούν να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι έμποροι της Σαντορίνης για την μείωση των κατώτατων αποδοχών.
5. Θετική αντιμετώπιση των απόψεών μας και θεσμοθέτηση με νόμο, της εξαίρεσης από την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων μας κατά τις Κυριακές, ολόκληρο έτος.
6. Υιοθέτηση των προτάσεών μας, ώστε επίκειται η ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Ο.Α.Ε.Ε. στη Σαντορίνη, για την εξυπηρέτηση ενταύθα των θεμάτων που απασχολούν τα μέλη του Συλλόγου μας και να αποφεύγονται έτσι τα δαπανηρά κλπ. ταξίδια σε άλλα νησιά κ.α.
7. Συμμετοχή στα Συμβούλια του ΙΚΑ τα οποία κρίνουν παραβάσεις των μελών του Συλλόγου μας, ώστε τα μέλη μας αυτά, να αντιμετωπίζονται με επιείκεια.
8. Συνεργασία με τα στελέχη της ΔΕΥΑΘ, για την μείωση του τιμολογίου ύδρευσης για τις επαγγελματικές-επιχειρηματικές ανάγκες των μελών μας.
9. Άμεση παρέμβασή μας προς όλες τις αρμόδιες Αρχές, τοπικές ή κεντρικά στην Αθήνα, για την επίλυση κάθε προβλήματος που αφορά το Σύλλογό μας.
10. Το δ. σ. του Συλλόγου μας, συμμετέχει με τέσσερα (4) μέλη στην Ομοσπονδία Αττικής, Πειραιώς και όμορων Νήσων, καθώς και στην ΕΣΕΕ, για την προώθηση και επίλυση θεμάτων του Κλάδου μας.
11. Συνεχίζεται η υποστήριξη του ιστότοπου www.santorinishops.com όπου καθημερινά συλλέγονται από το διαδίκτυο και αναρτώνται με αναφορά της πηγής, ειδήσεις επιχειρηματικές, οικονομικές, φορολογικές, ασφαλιστικά και νομικά θέματα, χρηματοδοτικά μέσα και προγράμματα, εκπαιδεύσεις και θέματα τουρισμού που έχουν άμεση σχέση με τους εμποροεπαγγελματίες, ώστε να ενημερώνονται τα μέλη μας.

Τα μέλη του Συλλόγου, σχετικά με τα θέματα της Συνέλευσης:
Α. Aποδέχθηκαν τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας,
Β. Διατύπωσαν την πάγια επιθυμία όπως βελτιωθούν οι υποδομές υποδοχής των κρουαζιεροπλόιων στη Σαντορίνη, την ορθολογική διαχείρηση των αφιξαναχωρήσεων των πλοίων αυτών, ώστε οι επιβάτες κρουαζιέρας να παραμένουν στο νησί μας περισσότερες ώρες και κατανέμονται ισομερώς στα σημαντικότερα σημεία τουριστικού και εμπορικού ενδιαφέροντος,
Γ. Εκδήλωσαν και πάλι το έντονο ενδιαφέρον για την όσο το δυνατόν συντομώτερα έναρξη λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου Θήρας,
Δ. Διατύπωσαν ερωτήσεις προς τον Δήμαρχο Θήρας, κύριο Νικόλαο-Αναστάσιο Ζώρζο, ο οποίος παρίστατο στη Συνέλευση, σχετικά με το πρόγραμμα της Βιοκλιματικής μελέτης των Φηρών και
Ε. Πρότειναν όπως τα θέματα της υποδοχής των κρουαζιεροπλοίων και της ταχείας έναρξης του νέου Νοσοκομείου της Σαντορίνης, υποστηριχθούν και πάλι ενώπιον του Δήμου μας και των αρμοδίων Υπουργείων και Φορέων.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη