Η συνεργασία της Kaspersky Lab με τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με θέμα “Η δύναμη της κοινής προσπάθειας: εξερευνώντας το Ακρωτήρι” που έδωσαν το απόγευμα της Πέμπτης 16/6 στη Σαντορίνη, η εταιρεία Kaspersky Lab, η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταρεία, ο Διευθυντής των ανασκαφών Χρίστος Ντούμας και ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος. Τη συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Νομικός, παρακολούθησαν δημοσιογράφοι από το εξωτερικό και την Ελλάδα καθώς και πλήθος κατοίκων της Σαντορίνης.
Τη συνέντευξη τύπου άνοιξε ο Δήμαρχος Θήρας κος Νίκος Ζώρζος, ο οποίος στην τοποθέτησή του επεσήμανε τη σπουδαιότητα της προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ εξήρε παράλληλα το ειλικρινές ενδιαφέρον του κ. Kaspersky για το Ακρωτήρι, δίνοντας την υπόσχεση για την αναγόρευσή του ως επίσημου Δημότη Θήρας.
Η κα Ντόρα Βασιλικού (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας) αναφέρθηκε στην ιστορία και το έργο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρίας, τονίζοντας παράλληλα τη μεγάλη συμβολή της βοήθειας της εταιρείας Kaspersky Lab στη συνέχιση του έργου συντήρησης και ανασκαφής.
Ο κ. Eugene Kaspersky με την σειρά του ομολόγησε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για κάθε τι που προέρχεται από το παρελθόν και εξέφρασε το όνειρό του να δει την ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου να συνεχίζεται και να μας δίνει καινούργια στοιχεία για την προϊστορική εποχή και τους ανθρώπους που ζούσαν τότε. Το ενδιαφέρον του κου Kaspersky για το Ακρωτήρι ήταν συνδυασμός συμπτώσεων που οδήγησαν αυτόν και την ομάδα του να επενδύσουν και να προσφέρουν στον αρχαιολογικό χώρο. Ο κος Kaspersky δήλωσε ότι αποτελεί τιμή του η αναγόρευση του ως Επίτιμος Δημότης Θήρας και υποσχέθηκε ότι θα έρχεται πια πολύ πιο συχνά στη Σαντορίνη.
Η συνέντευξη τύπου ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Διευθυντή των ανασκαφών στο Ακρωτήρι καθηγητή κου Χρίστου Ντούμα, δείχνοντας τις συντηρήσεις των τοιχογραφιών, τις μελέτες για την θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου για περαιτέρω ανασκαφή αλλά και την έναρξη μερικής ανασκαφής στην Ξεστή Γ’, στον χώρο που είχε βρεθεί ο χρυσός αίγαγρος.
Επικεφαλής του όλου εγχειρήματος είναι ο καθηγητής κος Χρ. Ντούμας, ως αποκλειστικός υπεύθυνος της ανασκαφής του Ακρωτηρίου και απέναντι του φορέα που εκτελεί το έργο, της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Η κα Κλαίρη Παλυβού είναι η υπεύθυνη επικεφαλής του προγράμματος Μελέτης Συντήρησης, Στερέωσης, Αποκατάστασης και Ανάδειξης των αρχιτεκτονικών μνημείων του Ακρωτηρίου, που χρηματοδοτείται από την χορηγία Kaspersky. Υπεύθυνος τόσο για την στελέχωση του Εργαστηρίου Συντήρησης Τοιχογραφιών όσο και για την ποιότητα του έργου που επιτελείται εκεί, είναι ο συντηρητής της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Έργων Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Παναγιώτης Αγγελίδης.
Ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης, ο καθηγτής κος Ντούμας προσέφερε στον κο Kaspersky ένα πιστό αντίγραφο τμήματος από την τοιχογραφία της Πότνιας Θηρών κατασκευασμένο με τα ίδια υλικά και τεχνικές που χρησιμοποιούσε ο προϊστορικός ζωγράφος. Το πιστό αντίγραφο κατασκευάστηκε από την ομάδα συντηρητών του Αρχαιολογικού χώρου.
Το πρωί της Πέμπτης, οι ξένοι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν και στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, έχοντας έτσι την ευκαιρία να δουν από κοντά τα ευρήματα της ανασκαφής, τις τοιχογραφίες και γενικότερα την εξέλιξη της συνεργασίας.
Το Kaspersky Lab μεταξύ άλλων θα χρηματοδοτήσει:
– τη μελέτη στερέωσης των κτισμάτων που έχουν ήδη έρθει στο φως
– τη συμπληρωματική ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο
– την αποκατάσταση μιας από τις τοιχογραφίες που έχουν ήδη βρεθεί στην Ξεστή 4, στην οποία εικονίζεται ανδρική μορφή ανερχόμενη το Μέγα Κλιμακοστάσιο.
Τελευταία τροποποίηση: 4 Ιουλίου 2016