Η μεγαλύτερη πανσέληνος της χρονιάς

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2012 θα λάμψει στον ουρανό τη νύχτα της 5ης προς 6η Μαΐου. Η πανσέληνος του ερχόμενου Σαββατοκύριακου θα είναι πιο μεγάλη και πιο λαμπρή από τις άλλες επειδή ο δορυφόρος μας θα βρεθεί πολύ κοντά στη Γη, στη “στενότερη” επαφή μεταξύ των δυο σωμάτων για αυτή τη χρονιά. Θα είναι δηλαδή μια “σούπερ Σελήνη” όπως αποκαλείται από τους ειδικούς.

Η φετινή μαγιάτικη πανσέληνος θα είναι η μεγαλύτερη από τις πανσελήνους αυτής της χρονιάς επειδή θα σημειωθεί πιο κοντά στο περίγειο, το πλησιέστερο στη Γη σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της Σελήνης.

Αν και θα φαντάζει εντυπωσιακό στον ουρανό όλη τη νύχτα, δε θα είναι το μεγαλύτερο που έχετε δει. Η πανσέληνος της 19ης Μαρτίου του 2011 ήταν ακόμη πιο λαμπρή και πιο μεγάλη, αφού η Σελήνη μας είχε πλησιάσει στα 356.575 χλμ.υγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής (στις 3:35 ώρα Γκρίνουιτς ή 6:35 ώρα Ελλάδας) το “γεμάτο” φεγγάρι θα βρεθεί σε απόσταση μόλις 356.955 χλμ από εμάς, δύο μόλις λεπτά μακριά από το περίγειο. Αυτό σημαίνει ότι θα φαίνεται κατά περίπου 14% πιο μεγάλο και κατά 40% πιο φωτεινό σε σύγκριση με άλλες φορές.

Για να δείτε πάντως την προσεχή πανσέληνο ακόμη μεγαλύτερη, κοιτάξτε τον ουρανό την ώρα της ανατολής ή της δύσης της. Η περίφημη “οφθαλμαπάτη της Σελήνης” κάνει το φεγγάρι – και όλα τα ουράνια σώματα – να φαίνονται μεγαλύτερα όταν βρίσκονται χαμηλά στον ορίζοντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη