Ελ. Φτακλάκη: Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είναι ο μεγάλος ασθενής της Πολιτικής Συνοχής

Την πραγματική κατάσταση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και την αδικία που συντελείται την τελευταία δεκαετία από την Πολιτική Συνοχής στο πλαίσιο της κατάταξής της για την απορρόφηση κοδυλίων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, ανέπτυξε σε ομιλία της, κατά την 36η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Νήσων της Διάσκεψης των Παράκτιων και Νησιωτικών Περιφερειών της ΕΕ, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Ρόδο, η περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου και Γραμματέας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων της ΠΝΑ, κα Ελευθερια Φτακλάκη.

Το υψηλό ΑΕΠ των πέντε μεγαλύτερων νησιών του Ν. Αιγαίου έχει συμπαρασύρει το συνολικό ΑΕΠ, με αποτέλεσμα και τα υπόλοιπα 45 κατοικημένα νησιά να θεωρούνται ανεπτυγμένα και να στερούνται πόρους για τη δημιουργία βασικών υποδμών δημοσίου συμφέροντος (λιμάνια, νοσοσκομεία, ΧΥΤΑ, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας κ.ά.) εξήγησε η κα Φτακλάκη. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat (2014), το Ν.Αιγαίο παρουσιάζει μια πτώση του ΑΕΠ κατά 30%, πράγμα που αποδεικνύει πως τα νησιά της περιφέρειας αποτελούν τον μεγάλο ασθενή της Πολιτικής Συνοχής. Η ομιλία έκλεισε με την παρουσίαση ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τη διεκδίκηση περισσότερων πόρων από την ΕΕ και την αποκατάσταση της αδικίας που έχει συντελεστεί στο Ν. Αιγαίο.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κας Φτακλάκη είναι διαθέσιμο ΕΔΩ.

Υπενθυμίζουμε ότι στην εν λόγω διάσκεψη πρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη ομόφωνα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Η ομιλία του είναι διαθέσιμη ΕΔΩ.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη