“Κυκλαδούπολη”: Η προστασία της φύσης των Κυκλάδων γίνεται παιχνίδι!

Μια πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του WWF Ελλάς

Η δημιουργία της “Κυκλαδούπολης” υποστηρίχθηκε από το Cyclades Preservation Fund και το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη

Με όχημα τον πολιτισμό και την ιστορία, οι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το WWF Ελλάς φέρνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το περιβάλλον, τις σύγχρονες απειλές που δέχεται και την ανάγκη για την προστασία του, μέσα από την κινητοποίηση των πολιτών. Οι δύο φορείς ανακοίνωσαν τη δυναμική τους συνεργασία, προαναγγέλοντας μια σειρά κοινών και καινοτόμων δράσεων για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος στις Κυκλάδες.

Η πρώτη από αυτές είναι το νέο εκπαιδευτικό παιχνίδι, η “Κυκλαδούπολη“, ενώ τον επόμενο χειμώνα θα συνδιοργανώσουν τον παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής του Μουσείο. Θα ακολουθήσουν μια σειρά από ομιλίες, εκπαιδευτικές δράσεις, ειδικά σχεδιασμένες εκθέσεις, αλλά και δράσεις για παιδιά και για όλη τη οικογένεια.

Η “Κυκλαδούπολη” απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών και θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα σε σχολεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού μέσω των Μουσειοσκευών του Μουσείου για τον κυκλαδικό πολιτισμό. Κεντρικός στόχος της “Κυκλαδούπολης” είναι οι μαθητές να αντιληφθούν την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη και να ενημερωθούν για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων, αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από διασκεδαστικές δοκιμασίες και γρίφους. Απώτερος στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και να οδηγηθούν γονείς και παιδιά στην υιοθέτηση μιας νέας στάσης ζωής, φιλικότερης προς το περιβάλλον.

“Η ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος σε ολόκληρο τον πλανήτη και σε μικρότερη κλίμακα στις Κυκλάδες, είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ. Γι’ αυτό σήμερα θεωρούμε πως είναι υποχρέωση και καθήκον μας, εκτός από τη διάδοση του κυκλαδικού πολιτισμού, να προστατεύσουμε το περιβάλλον που τον γέννησε. Άλλωστε, φυσικό περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά δεν διαχωρίζονται“, αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και όσα δήλωσε ο κος Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς: “Το περιβάλλον και ο πολιτισμός είναι δύο έννοιες ταυτόσημες και απόλυτα συνυφασμένες με τη ζωή και το μέλλον μας. Με αυτό ως κεντρικό άξονα, η συνεργασία που ξεκινά σήμερα με το Μουσείο αποσκοπεί να ενημερώσει, να εμπνεύσει, να κάνει το κοινό να αναρωτηθεί και εν τέλει, να κινητοποιήσει τους πολίτες να υιοθετήσουν μια πιο υπεύθυνη στάση ζωής, με απώτερο στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης”.

Πώς παίζεται η Κυκλαδούπολη
Το παιχνίδι παίζεται από 2-4 παίκτες με δύο ζάρια και πιόνια εμπνευσμένα από αντικείμενα του κυκλαδικού πολιτισμού. Το ταμπλό του παιχνιδιού αναπαριστά το φυσικό περιβάλλον και τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των Κυκλάδων. 120 χαρτονομίσματα του ενός “κυκλαδόνιου” μοιράζονται στην αρχή από τον τραπεζίτη στους παίκτες.  Ανάλογα με τη ζαριά ο παίκτης μπορεί να πέσει πάνω στις 16 κάρτες “μπουνάτσα” όπου κερδίζει κυκλαδόνια ή στις 16 κάρτες “φουρτούνα” όπου πληρώνει κυκλαδόνια, ενώ με τις 22 “κάρτες τίτλων προστασίας” μπορεί να αγοράσει “προστασία” στις κατηγορίες: Θαλάσσια θηλαστικά, Ψαρικά, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Μεσογειακή βλάστηση, Τοποθεσίες-αρχαιολογικοί χώροι, Οικοτουριστικές διαδρομές κ.ά

Στόχος του παιχνιδιού είναι η προστασία της φύσης των Κυκλάδων. Τα “κυκλαδόνια” αντιπροσωπεύουν τη συμβολική αξία του περιβάλλοντος των Κυκλάδων και οι “τίτλοι” που αγοράζει ο παίκτης αναφέρονται στην προστασία της φύσης και του πολιτισμού. Οι παίκτες αγοράζοντας έναν τίτλο αποκτούν το δικαίωμα προστασίας του. Νικητής είναι ο παίκτης που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα κυκλαδόνια και τίτλους προστασίας. Ο νικητής λαμβάνει το κύπελλο του προστάτη της φύσης-ήρωα των Κυκλάδων.

Το νόμισμα της “Κυκλαδούπολης” αντιπροσωπεύει όχι την χρηματική, αλλά την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη

Στόχος της “Κυκλαδούπολης” είναι να φέρει την έννοια της οικονομίας στην αρχική της σημασία: Τα παιδιά μαθαίνουν να τακτοποιούν τα του οίκου τους, δηλαδή του πλανήτη στον οποίο ζουν. Προστατεύουν το περιβάλλον για να έχουν πόρους τώρα και στο μέλλον. Το νόμισμα της “Κυκλαδούπολης” αντιπροσωπεύει όχι την χρηματική αλλά την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη. Μέσα από το παιχνίδι ενημερώνονται για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης. Στόχος τους είναι να αποκτήσουν όχι την ιδιοκτησία αλλά την προστασία της φύσης και των βιώσιμων δραστηριοτήτων στις Κυκλάδες. Γιατί τελικά ποιος βγαίνει νικητής; Αυτός που έχει πολλά χρήματα αλλά δεν έχει καθαρό αέρα να αναπνεύσει ή αυτός που έχει μια καλή ποιότητα ζωής;

[adning id="140783"]

Τι είναι οι Μουσειοσκευές
Οι Μουσειοσκευές είναι βαλίτσες με εκπαιδευτικό υλικό που ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο. Σχεδιάστηκαν για να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο του Μουσείου στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς και απευθύνονται κυρίως στα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει δημιουργήσει 7 συνολικά Μουσειοσκευές. Κάθε μουσειοσκευή έχει διαφορετικό θέμα και περιέχει αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό, εικόνες σε ηλεκτρονική μορφή, βιβλία και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Οι επτά μουσειοσκευές του Μουσείου είναι οι εξής:

1. Κυκλαδικός Πολιτισμός
2. Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα
3. Αρχαία ελληνική κεραμική
4. Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα
5. Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
6. Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα
7. Πολυαισθητική Μουσειοσκευή

Κάθε χρόνο 120 περίπου σχολεία σε όλη την Ελλάδα δανείζονται τις Μουσειοσκευές δίνοντας τη δυνατότητα σε 10.000 περίπου μαθητές να γνωρίσουν διαφορετικές πτυχές του ελληνικού πολιτισμού.

[adning id="140783"]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη