Να βάλει τάξη στο χάος των διαφημιστικών προγραµµάτων και γενικά των ενεργειών, που αφορούν στην τουριστική προβολή Δήμων και Περιφερειών επιχειρεί εγκύκλιος του Γ.Γ. Τουρισμού κ. Αναστάσιου Λιάσκου. Η εγκύκλιος κοινοποιείται και στους Επιτρόπους που ελέγχουν τα σχετικά παραστατικά, ενώ τονίζεται ότι οι διαφημιστικές εταιρίες που αναλαμβάνουν τέτοιες εργασίες, θα πρέπει να είναι πιστοποιημένες κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ 1435.
Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:
“Θέµα: «Κατευθύνσεις για την ορθή εφαρµογή της διαδικασίας παροχής σύµφωνης γνώµης, που ορίζεται στο άρθρο 30 του Ν.3498/2006 (Φ.Ε.Κ. 230/Α’) περί τουριστικής προβολής των φορέων του στενού και του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα».
Σχετ: Η 15566/23.11.2011 εγκύκλιος του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης (νυν. Υπουργείου Τουρισµού) και το υπ. αριθµ. 5854/09.04.2012 έγγραφό µας.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας µας ως τουριστικού προορισµού επιβάλλεται η εναρµόνιση και ο συντονισµός των ενεργειών τουριστικής προβολής όλων των περιοχών της ελληνικής επικράτειας.
Με αυτό το δεδοµένο επισηµαίνουµε για άλλη µια φορά τις κατευθύνσεις για την ορθή εφαρµογή της διαδικασίας παροχής σύµφωνης γνώµης, που ορίζεται στο άρθρο 30 του Ν.3498/2006 «Ανάπτυξη ιαµατικού τουρισµού και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 230/Α΄) περί τουριστικής προβολής των φορέων του στενού και του ευρύτερου δηµοσίου τοµέα.
Συγκεκριµένα, η διάταξη έχει ως εξής: “∆ιαφηµιστικά προγράµµατα και γενικά ενέργειες, που αφορούν την τουριστική προβολή και διαφήµιση της χώρας ή περιοχών αυτής στο εσωτερικό και εξωτερικό, ιδίως µε συµµετοχή σε εκθέσεις, ή διαφηµίσεις σε µέσα µαζικής ενηµέρωσης ή καταχωρίσεις σε έντυπα ή εκδόσεις τους ως και µε οποιονδήποτε άλλον τρόπο και τα οποία καταρτίζονται ή υλοποιούνται από οποιονδήποτε φορέα του ∆ηµοσίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικά του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, όπως κάθε φορά αυτός προσδιορίζεται, ανεξάρτητα αν εκτελούνται µε χρηµατοδότηση από πόρους εθνικούς ή ευρωπαϊκούς ή ίδιους πόρους του φορέα υλοποίησής τους, πρέπει να τελούν σε πλήρη εναρµόνιση προς το γενικό σχεδιασµό και την εξυπηρέτηση των στόχων του προγράµµατος τουριστικής προβολής της χώρας ή των περιοχών αυτής, που καταρτίζει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης σε συνεργασία µε τον Ελληνικό Οργανισµό Τουρισµού. Για την υλοποίηση των παραπάνω προγραµµάτων και ενεργειών απαιτείται η προηγούµενη σύµφωνη γνώµη του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης” (νυν Υπουργείου Τουρισμού). ”
Με την παραπάνω διάταξη επιδιώκεται η εναρµόνιση των ενεργειών προβολής που καταρτίζονται και υλοποιούνται από φορείς του δηµόσιου ή ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, συµπεριλαµβανοµένων των εποπτευόµενων ή συσταθέντων από αυτούς φορείς (π.χ. δηµοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, ανώνυµες εταιρείες Ο.Τ.Α.), µε τις γενικές κατευθύνσεις προβολής και διαφήµισης της χώρας όπως αυτές καθορίζονται από το Υπουργείο Τουρισµού και τον ΕΟΤ.
(βλ. «Στρατηγική Προβολής και ∆ιαφήµισης του ΕΟΤ» www.gnto.gov.gr/sites/default/files/files_basic_pages/stratigiki_3etias.pdf και
«Στρατηγική Προβολής και Προώθησης του ΕΟΤ στο ∆ιαδίκτυο» www.gnto.gov.gr/sites/default/files/files_basic_pages/online_stratigiki_EOT.pdf)
Επισηµαίνεται ότι η υποχρέωση συµµόρφωσης µε την ανωτέρω διάταξη, όπως ρητά αναγράφεται στο κείµενο αυτής, είναι ανεξάρτητη από την πηγή χρηµατοδότησης των ενεργειών (ΕΣΠΑ, Περιφερειακά Ταµεία κ.α.- ή από ίδιους πόρους του φορέα). Επιπλέον, η προηγούµενη παροχή σύµφωνης γνώµης από την Υπηρεσία µας αποτελεί προαπαιτούµενο για τη νόµιµη υλοποίηση οποιασδήποτε ενέργειας ή δράσης τουριστικής προβολής.
Σε αντικατάσταση της µε αριθµ. 15566/23.11.2011 σχετικής εγκυκλίου, σας ενηµερώνουµε για τα παρακάτω θέµατα που αφορούν στη διαδικασία παροχής σύµφωνης γνώµης της Υπηρεσίας µας.
ΜΕΡΟΣ Ι.
∆ιαδικασία για την παροχή σύµφωνης γνώµης Η διαδικασία για την παροχή σύµφωνης γνώµης κατ’ εφαρµογή της ανωτέρω διάταξης περιλαµβάνει τα παρακάτω στάδια:
α. Εντός του τελευταίου τριµήνου κάθε έτους καταρτίζεται το ετήσιο πρόγραµµα τουριστικής προβολής του επόµενου έτους από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (α’ και β’ βαθµού) και τους φορείς του δηµοσίου και ευρύτερου δηµόσιου τοµέα και υποβάλλεται στην αρµόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισµού (∆ιεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής και Συντονισµού, Τµήµα Τουριστικής Πολιτικής) για την παροχή σύµφωνης γνώµης. Το πρόγραµµα περιλαµβάνει το σύνολο των ενεργειών προβολής του φορέα, είτε αυτές θα υλοποιηθούν µε αυτεπιστασία είτε µε ανάδοχο. Οι ενέργειες πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί και να προσδιορίζονται αναλυτικά και συγκεκριµένα. Επισηµαίνεται ότι κατά τη διαδικασία κατάρτισης του ετήσιου προγράµµατος τουριστικής προβολής από την Περιφέρεια θα πρέπει να επιδιώκεται η διασφάλιση του ενιαίου χαρακτήρα του προγράµµατος και η εναρµόνιση των επιµέρους ενεργειών τουριστικής προβολής των Περιφερειακών Ενοτήτων που την αποτελούν µε το πρόγραµµα αυτής. Προς αυτή την κατεύθυνση συνιστάται η αποτύπωση των βασικών αξόνων (π.χ χρονοδιάγραµµα, ενέργειες) και η ένταξη των επιµέρους ενεργειών τουριστικής προβολής των Περιφερειακών Ενοτήτων στο πρόγραµµα της Περιφέρειας.
β. Για την υλοποίηση των επιµέρους ενεργειών του προγράµµατος, οι φορείς πρέπει να υποβάλουν έγκαιρα (τουλάχιστον 15 ηµέρες νωρίτερα) σχετικό αίτηµα παροχής σύµφωνης γνώµης. Το ανωτέρω χρονικό διάστηµα είναι απαραίτητο προκειµένου να υπάρχει εύλογος χρόνος για τον έλεγχο και την υπόδειξη τυχόν απαιτούµενων διορθώσεων. Τα αιτήµατα για παροχή σύµφωνης γνώµης πρέπει να είναι σαφή, να αποστέλλονται από τον ενδιαφερόµενο φορέα πριν από την υλοποίηση των ενεργειών τουριστικής προβολής και να συνοδεύονται απαραιτήτως από την απόφαση του ∆ηµοτικού/Περιφερειακού Συµβουλίου και το σχετικό υλικό (µακέτες, αντίγραφα υλικού κ.α.), µε την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα ∆ήµων και Κοινοτήτων περί επιχειρήσεων Ο.Τ.Α. Τα αιτήµατα πρέπει να αφορούν ενέργειες προβολής που περιλαµβάνονται στο αρχικά υποβληθέν και εγκεκριµένο πρόγραµµα του φορέα, και να περιλαµβάνουν περιγραφή κάθε ενέργειας αλλά και τα αναµενόµενα οφέλη από την υλοποίησή της. Σε περίπτωση που η ενέργεια για την οποία ζητείται η παροχή σύµφωνης γνώµης δεν περιλαµβάνεται στο ήδη εγκεκριµένο πρόγραµµα, απαιτείται η συνυποβολή της απόφασης του αρµόδιου οργάνου µε την οποία η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πρόγραµµα τουριστικής προβολής του φορέα (µε τροποποίηση ή συµπλήρωση του αρχικού προγράµµατος). Σε κάθε περίπτωση, οι ενέργειες πρέπει να τεκµηριώνονται ως προς τον σκοπό τους και να αναλύονται σαφώς και επαρκώς. Είναι σκόπιµο τα αιτήµατα να αποστέλλονται συγκεντρωτικά όταν αφορούν σε σύντοµο χρονικό διάστηµα. Επισηµαίνεται ότι: – σε περιπτώσεις έκδοσης εντύπων, καταχωρίσεων κ.λπ. υποβάλλονται οπωσδήποτε σε έντυπη µορφή οι τελικές µακέτες τους. – σε περιπτώσεις ραδιοφωνικού µηνύµατος (jingle) ή τηλεοπτικού µηνύµατος (spot) υποβάλλεται δείγµα (demo) του τελικού διαφηµιστικού προϊόντος. – σε περίπτωση παραγωγής ντοκιµαντέρ, ταινίας µικρού µήκους, DVD κ.λπ. υποβάλλονται τα γενικά χαρακτηριστικά (σενάριο, προβαλλόµενος προορισµός, στόχοι παραγωγής κλπ.) και µε την ολοκλήρωση της διαδικασίας το τελικό προϊόν. – σε περίπτωση χρηµατοδοτούµενου έργου που σχετίζεται µε την τουριστική προβολή του φορέα, πριν την υποβολή τεχνικού δελτίου απαιτείται η προηγούµενη σύµφωνη γνώµη για το φυσικό αντικείµενο της πρότασης.
γ. Μετά τον έλεγχο της ενέργειας και εφόσον διαπιστωθεί ότι συνάδει µε τη συνολική στρατηγική της χώρας, εξυπηρετεί την τουριστική προβολή της περιοχής και ενσωµατώνει τις κατευθυντήριες οδηγίες της παρούσας εγκυκλίου παρέχεται η σύµφωνη γνώµη της Υπηρεσίας.
δ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραγωγής/δηµοσίευσης/διανοµής του υλικού τουριστικής προβολής αναµένεται η αποστολή του τελικού προϊόντος (φυλλάδιο, οδηγός, αφίσα κλπ.), έτσι ώστε η υπηρεσία να είναι σε θέση να το ταυτοποιήσει µε την εγκριθείσα µακέτα. ΜΕΡΟΣ ΙΙ. Γενικές Κατευθύνσεις Σκόπιµο είναι το πρόγραµµα αλλά και οι ενέργειες τουριστικής προβολής των φορέων να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται από κατάλληλα εκπαιδευµένο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσµατικότητα και κυρίως η συνέχεια της τουριστικής προβολής των επιµέρους περιοχών. Σηµαντικό είναι οι εταιρίες που αναλαµβάνουν την υλοποίηση των ενεργειών τουριστικής προβολής να ενηµερώνονται επαρκώς από το αρµόδιο προσωπικό των φορέων.
Σηµειώνεται ότι στο Π.∆ 261/1997 «Για τη διαφάνεια στην διαφηµιστική προβολή του ∆ηµοσίου και του ευρύτερου δηµοσίου τοµέα από τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά µέσα ενηµέρωσης» (Φ.Ε.Κ. 186/Α’), όπως ισχύει, καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία ανάθεσης διαφηµιστικών υπηρεσιών σε ιδιωτικούς και δηµόσιους φορείς, από φορείς του δηµοσίου και του ευρύτερου δηµοσίου τοµέα, εφόσον το έργο δεν εκπονείται απευθείας από το προσωπικό τους.
Επισηµαίνεται ότι οι επιχειρήσεις διαφηµιστικών υπηρεσιών προκειµένου να λάβουν µέρος σε διαγωνισµούς του δηµοσίου πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ 1435 «Υπηρεσίες επικοινωνίας – Απαιτήσεις για παρόχους» από φορέα που έχει διαπιστευτεί προς τούτο από το Εθνικό Σύστηµα ∆ιαπίστευσης Α.Ε. (Ε.Σ.Υ.∆). Για ενέργειες που πραγµατοποιούνται σε συνεργασία µε φορείς ξένων κρατών, πρέπει να επιδεικνύεται η δέουσα προσοχή δεδοµένου ότι µπορεί το κοινό-στόχος να οδηγηθεί σε λανθασµένα συµπεράσµατα. Για παράδειγµα, η συµµετοχή ενός φορέα ελληνικού παραµεθόριου προορισµού σε περίπτερο άλλης (γειτονικής) χώρας µπορεί να δηµιουργήσει σε αλλοδαπό κοινό την εσφαλµένη αντίληψη ότι ο ελληνικός προορισµός ανήκει στην γειτονική χώρα.
ΜΕΡΟΣ ΙΙI.
Οδηγίες για το πρόγραµµα και τις ενέργειες τουριστικής προβολής
1. Πρόγραµµα τουριστικής προβολής
Το πρόγραµµα τουριστικής προβολής συντάσσεται µε γνώµονα, µεταξύ άλλων, τις διεθνείς τάσεις στον τουρισµό καθώς και την αποδεδειγµένη αποτελεσµατικότητα των ενεργειών κατά τις προηγούµενες περιόδους. Πρέπει να περιλαµβάνει τους βασικούς άξονες (πχ. σχεδιασµός και παραγωγή εντύπων, συµµετοχή σε εκθέσεις, ∆ιαδίκτυο), το χρονοδιάγραµµα και συγκεκριµένες ενέργειες (όπου είναι εφικτό εκ των προτέρων), µε σκοπό την ουσιαστική εξυπηρέτηση των στόχων που έχουν τεθεί . Ο σχεδιασµός του προγράµµατος τουριστικής προβολής πρέπει να περιλαµβάνει ενέργειες για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος του συνόλου των περιοχών κάθε Περιφέρειας ή ∆ήµου. Συνιστάται ιδιαίτερα η συνεργασία µεταξύ γειτονικών Περιφερειών ή ∆ήµων για την από κοινού προβολή ενός τουριστικού αξιοθέατου, του οποίου η τουριστική ανάπτυξη θα φέρει θετικά αποτελέσµατα και στις δύο (ή περισσότερες) προβαλλόµενες περιοχές, εκµεταλλευόµενη οικονοµίες κλίµακας. Οι ενέργειες δεν πρέπει να είναι µονοδιάστατες (π.χ. αποκλειστικά συµµετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και αναπαραγωγή φυλλαδίων) χωρίς να ελέγχεται η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Για την επίτευξη των µέγιστων αποτελεσµάτων, είναι σκόπιµο ο φορέας της υλοποίησης του προγράµµατος τουριστικής προβολής να συντάσσει ετήσια απολογιστική έκθεση -και να υποβάλει ένα αντίγραφο στην υπηρεσία µας- στην οποία θα παρουσιάζονται τα αποτελέσµατά του στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής (βάσει ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών).
2. Εικαστικό
Η δηµιουργική ιδέα (concept) στην οποία στηρίζεται η στρατηγική προβολής του κάθε προορισµού πρέπει να τελεί σε εναρµόνιση µε το πλαίσιο που έχει υιοθετηθεί από τους αρµόδιους φορείς για την προβολή της χώρας (Υπουργείου Τουρισµού και Ε.Ο.Τ.) Πρέπει να προβάλλεται άµεσα, έντονα και ευδιάκριτα το λογότυπο της Ελλάδας, όπως αυτό εγκρίθηκε µε την υπ’ αριθµ.20585/20.12.07 απόφαση του Υπ.Τ.Αν. (νυν Υπ.Τουρ.). Για την ορθή απεικόνιση του λογοτύπου πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες (χρωµατικής απόχρωσης, διαστάσεων κλπ.) που περιλαµβάνονται στο Εγχειρίδιο Τουριστικής Ταυτότητας (το οποίο µπορεί να λαµβάνει ο φορέας από την αρµόδια ∆/νση Έρευνας Αγοράς και ∆ιαφήµισης του Ε.Ο.Τ.) Το λογότυπο πρέπει να εµφανίζεται στο κάτω µέρος του εξωφύλλου ή στο οπισθόφυλλο. Το υλικό τουριστικής προβολής (φωτογραφίες, χάρτες, αφίσες, DVDs, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spots κτλ.) πρέπει να προβάλει τα διακριτά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και να ελκύει την προσοχή του αναγνώστη/ακροατή παρακινώντας τον να επισκεφτεί την περιοχή.
Τονίζεται ιδιαίτερα ότι πρέπει:
➢ Να επιλέγονται φυσικά χρώµατα που απορρέουν από το περιβάλλον της κάθε περιοχής και όχι τεχνητά κατασκευάσµατα βασισµένα µόνο στην παλέτα του µπλε.
➢ Οι φωτογραφίες να απεικονίζουν ανθρώπους σε στιγµές της καθηµερινότητας που βιώνουν εµπειρίες (πχ. παρέα που απολαµβάνει το φαγητό σε ένα γραφικό χωριό) και όχι µόνο τοπία (πχ. παραλίες, τοπία).
➢ Το λεκτικό µέρος των διαφηµιστικών καταχωρίσεων (λεζάντες, κείµενα) να συµβαδίζει µε το εικαστικό. Οι αφηγήσεις να έχουν ζωηρό ύφος και φρασεολογία (π.χ. περιγραφή εµπειριών) που αναδεικνύουν τον πλούτο της κάθε περιοχής και εξάπτουν το ενδιαφέρον του δυνητικού επισκέπτη.
➢ Οι διαφηµιστικές καταχωρίσεις να µην περιέχουν πολλές εικόνες/ φωτογραφίες σε µία σελίδα προκειµένου να µην «κουράζουν» τον αναγνώστη.
➢ Το υλικό να επιλέγεται έτσι ώστε να έχει σύγχρονο και ποιοτικό εικαστικό αποτέλεσµα.
3. Έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό
Για την έγκυρη και ολοκληρωµένη πληροφόρηση είναι απαραίτητο να τηρούνται τα παρακάτω:
▪ Για τις τουριστικές επιχειρήσεις που περιλαµβάνονται στο υλικό τουριστικής προβολής (π.χ ξενοδοχεία) πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθµός µητρώου της επιχείρησης (ΜΗΤΕ) σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στην παρ.3 του αρθ.165 του Ν.4070/2012 (Φ.Ε.Κ. 82/Α΄). Επίσης πρέπει να αναφέρονται τουλάχιστον τα βασικά στοιχεία κάθε επιχείρησης (τίτλος, κατηγορία, δυναµικότητα, διεύθυνση) όπως αυτά αναγράφονται στο ειδικό σήµα λειτουργίας της. Σηµειώνεται ότι σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία η κατάταξη των ξενοδοχειακών καταλυµάτων γίνεται σε κατηγορίες αστέρων (και όχι σε τάξεις Α,Β,Γ,∆,Ε), και των Ενοικιαζόµενων Επιπλωµένων ∆ωµατίων/∆ιαµερισµάτων σε κατηγορίες κλειδιών.
▪ Σε αρκετές περιπτώσεις προβάλλονται τουριστικά καταλύµατα ως «ΞΕΝ ΝΕΣ», µορφή η οποία δεν υφίσταται µετά την ισχύ του ν. 2160/93 (Φ.Ε.Κ. 118/Α’), ενώ στην πραγµατικότητα είναι συνήθως µη κύρια καταλύµατα δηλαδή Ενοικιαζόµενα ∆ωµάτια-∆ιαµερίσµατα ή τουριστικές επιπλωµένες κατοικίες. Προκειµένου να εξασφαλίζεται η ακρίβεια των προβαλλόµενων στοιχείων οι υπηρεσίες πρέπει να συµβουλεύονται τις κατά τόπους αρµόδιες Π.Υ.Τ. του ΕΟΤ.
▪ Όταν προβάλλεται ένας κλάδος ή τοµέας του τουρισµού (π.χ. συνεδριακός τουρισµός, τουριστικά γραφεία Νοµού) πρέπει να περιλαµβάνεται το σύνολο των επιχειρήσεων που ανήκουν σε αυτόν. Οι επιχειρήσεις που συµµετέχουν στην χρηµατοδότηση για την παραγωγή και έκδοση του υλικού είναι δυνατό να τυγχάνουν ιδιαίτερης προβολής (πχ. µε γράµµατα bold).
▪ Για την αποφυγή περιπτώσεων διακριτικής µεταχείρισης συνιστάται να µην διακρίνονται (π.χ. στις φωτογραφίες των εντύπων) ονόµατα ιδιοκτητών – επωνυµίες εστιατορίων, ξενοδοχείων και καταστηµάτων.
▪ Οι ενέργειες προβολής πρέπει να εστιάζονται και να τονίζουν κυρίως τους τουριστικούς πόρους, δηλαδή τα αξιοθέατα της περιοχής, στοχεύοντας στην προβολή του ονόµατός τους (π.χ ∆ελφοί και όχι Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας).
▪ Κατά το σχεδιασµό του υλικού τουριστικής προβολής πρέπει να αποφεύγονται οι πρόλογοι και οι φωτογραφίες αιρετών εκπροσώπων, προκειµένου να εξασφαλίζεται η διαχρονικότητα του εντύπου (ώστε όταν προκύπτει εναλλαγή προσώπων, να µην είναι αναγκαία η ανατύπωσή του).
▪ Όταν το υλικό µεταφράζεται σε ξένη γλώσσα πρέπει να επιδιώκεται η άριστη ποιότητά του, µε την επιµέλεια ή µετάφραση των ξενόγλωσσων κειµένων και των εννοιών µε την ανάθεσή της σε πιστοποιηµένο γραφείο ή πρόσωπο, το οποίο θα εκδίδει και τη σχετική βεβαίωση. Για τις εταιρείες παροχής µεταφραστικών υπηρεσιών απαιτείται η πιστοποίηση κατά το πρότυπο EN-15038:2006, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα απαιτείται να είναι µέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών ή απόφοιτοι του τµήµατος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και ∆ιερµηνείας του Ιονίου πανεπιστήµιου. Σηµειώνεται ότι το υλικό τουριστικής προβολής δεν εµπίπτει στην κατηγορία των εγγράφων προς επίσηµη µετάφραση κατά την έννοια του ν. 3712/2008 (Φ.Ε.Κ. 225/Α’) «Οργάνωση του συστήµατος επίσηµης µετάφρασης, σύσταση Μεταφραστικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, ορκωτοί µεταφραστές και άλλες διατάξεις». Με αυτό δεδοµένο, επισηµαίνεται ότι η βεβαίωση µετάφρασης εξετάζεται κάθε φορά µε βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εντύπου, του φορέα που υποβάλλει το αίτηµα καθώς και του µεταφραστή που βεβαιώνει την εγκυρότητα και αξιοπιστία της µετάφρασης.
Σε κάθε περίπτωση είναι σηµαντικό να αποφεύγεται η πρόχειρη και «λέξη προς λέξη» µετάφραση των κειµένων, καθώς και η «πιστή» µεταφορά ελληνικών εκφράσεων στην ξένη γλώσσα.
▪ Οι πληροφορίες που παρέχονται µέσω του υλικού προβολής (αριθµοί τηλεφώνων, διευθύνσεις κτλ.) πρέπει να επικαιροποιούνται ώστε να ανταποκρίνονται στα ισχύοντα και να αποφεύγεται η αντιγραφή στοιχείων από προγενέστερες εκδόσεις χωρίς προηγούµενο έλεγχο. Τα τοπωνύµια στο κείµενο πρέπει να ταυτίζονται µε αυτά που εµφανίζονται στο χάρτη του εντύπου, ο οποίος πρέπει να είναι µεταφρασµένος στην αντίστοιχη γλώσσα του εντύπου.
▪ Είναι σηµαντικό να υπάρχει υπότιτλος µε τοπωνύµιο (λεζάντα) στους χάρτες και τις φωτογραφίες τοπίων και αξιοθέατων.
▪ Επισηµαίνεται ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην συνάφεια και την αντιστοιχία των εικόνων µε τα λεκτικά σλόγκαν που χρησιµοποιούνται για την προβολή π.χ. σε έντυπο που προωθεί τουρισµό 12 µηνών, οι συνοδευτικές εικόνες να µην παραπέµπουν µόνο σε θερινές διακοπές.
▪ Oι φορείς που απευθύνονται σε διεθνές κοινό καλούνται, προκειµένου οι ενέργειές τους να αποδώσουν µεγαλύτερα οφέλη, να προχωρήσουν στο σχεδιασµό του λογοτύπου τους στα ελληνικά και αγγλικά, το οποίο θα εµφανίζεται στο σύνολο του διαφηµιστικού-προωθητικού υλικού και στην ιστοσελίδα τους.
▪ Σε περίπτωση κυκλοφορίας του εντύπου σε ένθετο περιοδικού ή εφηµερίδας, µαζί µε το φωτογραφικό υλικό, πρέπει να υποβάλλεται και το συνοδευτικό κείµενο.
▪ Για τις διαφηµιστικές καταχωρίσεις θα πρέπει να επιλέγονται έντυπα που απευθύνονται σε εκείνο το αναγνωστικό κοινό που διαθέτει τα χαρακτηριστικά του επιθυµητού κοινού-στόχου της επικοινωνιακής στρατηγικής του φορέα (ηλικιακή και εισοδηµατική οµάδα κτλ.).
▪ Τυχόν πνευµατικά δικαιώµατα για το υλικό (π.χ. φωτογραφίες) που χρησιµοποιείται τόσο στα έντυπα όσο και στις ιστοσελίδες των φορέων θα πρέπει να έχουν διασφαλιστεί εγγράφως.
Κατά το σχεδιασµό των εκδόσεων (π.χ. τουριστικοί οδηγοί) πρέπει να διασφαλίζονται τα κάτωθι:
• ότι το έντυπο είναι ακριβές, περιεκτικό, εύχρηστο, προσελκύει και διατηρεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
• ότι το θέµα και το µήνυµα που έχουν επιλεγεί είναι σαφή και απευθύνονται στο κοινό-στόχο. • ότι το εξώφυλλο είναι λιτό αλλά και ικανό να τραβήξει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και ότι υποστηρίζει το θέµα και το σκοπό του εντύπου.
• ότι οι φωτογραφίες και οι εικαστικές εφαρµογές αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προορισµού και περιλαµβάνουν στοιχεία που µπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες • ότι οι αναγνώστες λαµβάνουν το επιθυµητό µήνυµα κυρίως µέσω του φωτογραφικού υλικού, χωρίς να πρέπει να διαβάσουν όλο το έντυπο.
• ότι το µέγεθος και η διάταξη του υπό σχεδίαση φυλλαδίου είναι φιλικά στο χρήστη και ότι έχει δοθεί προσοχή στο µέγεθος και το είδος της γραµµατοσειράς, την επιλογή χρωµάτων και την ποιότητα του χαρτιού.
4. Εκθέσεις
Οι εκθέσεις που προωθούν αποτελεσµατικότερα την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισµού είναι κυρίως αυτές που συµµετέχει ο Ε.Ο.Τ. και αναφέρονται στην ιστοσελίδα του, την οποία και πρέπει να συµβουλεύονται οι ενδιαφερόµενοι φορείς πριν αποφασίσουν για την συµµετοχή τους σε διάφορες εκθέσεις.
Η παροχή σύµφωνης γνώµης για τη µεµονωµένη συµµετοχή σε εκθέσεις (στις οποίες δεν συµµετέχει ο Ε.Ο.Τ.), θα εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της έκθεσης και θα εξετάζεται κατά περίπτωση. Η παροχή σύµφωνης γνώµης για εκθέσεις, ηµερίδες, συνέδρια κ.λπ. δεν αφορά αυτή καθαυτή τη συµµετοχή, αλλά την εικόνα του περιπτέρου, το υλικό προώθησης (π.χ. έντυπα), και τις παράλληλες ενέργειες κατά την διάρκεια της διοργάνωσης. Πρέπει να επιδιώκεται η αισθητική εµφάνιση του χώρου ή των περιπτέρων µε κατασκευές, χρώµατα, σχήµατα κλπ. σε αρµονία µε τις επιλογές του εγκεκριµένου προγράµµατος µάρκετινγκ και τουριστικής προβολής της συγκεκριµένης περιοχής. Πρέπει να αποφεύγεται η πρόχειρη διακόσµηση των περιπτέρων µε την απλή τοποθέτηση αφισών. Επιβάλλεται να επιλέγονται µε προσοχή τα µέλη της αντιπροσωπείας (ως προς τον αριθµό, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους) που παρίστανται στα περίπτερα ώστε να εξυπηρετούνται επαρκώς οι στόχοι της συµµετοχής των φορέων στις εκθέσεις. Με το πέρας της έκθεσης είναι σκόπιµο να συντάσσεται απολογιστική έκθεση µε ποσοτικά και µετρήσιµα στοιχεία, όπως τον αριθµό προγραµµατισµένων συναντήσεων, τον αριθµό συµφωνιών κλπ. (µέσω των οποίων µπορεί να ελεγχθεί η αποτελεσµατικότητα της διαφηµιστικής ενέργειας). Η απλή διανοµή εντύπων αποτελεί πλέον µια παρωχηµένη και αναποτελεσµατική µέθοδο προβολής.
5. ∆ιαδίκτυο
Η σηµασία και η αναγκαιότητα των χρηστικών ιστοσελίδων διαρκώς επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες έρευνες και µελέτες, καθώς και η πολλαπλασιαστική τους επίδραση σε σχέση µε τα κλασικά µέσα προβολής (π.χ. έντυπα, spot).
Κατά συνέπεια, το περιεχόµενο των ιστοσελίδων των φορέων πρέπει:
♦ να είναι διαθέσιµο και σε ξένες γλώσσες.
♦ να είναι ενηµερωµένο µε τα τρέχοντα γεγονότα (εκδηλώσεις/ δραστηριότητες) που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον και διοργανώνονται στην περιοχή.
♦ να προβάλει τα αξιοθέατα/ τουριστικούς πόλους έλξης του τόπου και όχι τις ενέργειες των αιρετών εκπροσώπων
♦ να προβάλει τις επιχειρήσεις της περιοχής (µε την επιφύλαξη της διακριτικής µεταχείρισης που προαναφέρθηκε στην ενότητα «Έντυπα τουριστικής προβολής») Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λαµβάνονται υπ’ όψη και να τηρούνται οι προαναφερθείσες κατευθύνσεις/οδηγίες των προηγούµενων ενοτήτων (π.χ. για τα έντυπα προβολής) και για το περιεχόµενο του διαδικτυακού τόπου.
ΜΕΡΟΣ ΙV.
Ενέργειες για τις οποίες δεν απαιτείται η σύµφωνη γνώµη της Υπηρεσίας µας παρότι µπορεί να αποτελούν µέρος του προγράµµατος τουριστικής προβολής του αιτούντος φορέα
1. Ενέργειες φιλοξενίας, σίτισης και µεταφοράς τουριστικών παραγόντων και δηµοσιογράφων που σχετίζονται µε την προώθηση του τουρισµού. Σε αυτές τις περιπτώσεις η σύµφωνη γνώµη της Υπηρεσίας µας παρέχεται µόνο για το περιεχόµενο του υλικού που θα διανεµηθεί.
2. Ενέργειες µεταφοράς εντύπων και γενικότερα υλικού προώθησης που θα χρησιµοποιηθεί για τους σκοπούς της τουριστικής προβολής στο πλαίσιο εκθέσεων και εκδηλώσεων.
3. Τα δώρα και γενικά τα αντικείµενα φιλοφρονήσεων σε τουριστικούς παράγοντες και πρόσωπα που µπορούν να ενισχύσουν την διαδικασία προβολής του ελληνικού τουρισµού.
4. Συµµετοχή σε εκθέσεις/ εκδηλώσεις που είναι πολιτιστικού χαρακτήρα ή εκθέσεις αγροτικών προϊόντων ή τροφίµων που δεν είναι αµιγώς τουριστικού ενδιαφέροντος παρ’ ότι εξυπηρετούν έµµεσα την τουριστική προβολή.
5. Υπηρεσίες περιήγησης και ξενάγησης οµάδων επισκεπτών (π.χ. σχολεία) στο πλαίσιο εκδροµών στις περιοχές ευθύνης του φορέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]