Άρθρα για την υγεία: Η θαυματουργή σπιρουλίνα

Της Βέρας-Μαρίας Γαζή*

Η Σπιρουλίνα (Spirulina) είναι τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας με πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι ένα μικροφύκος με κυανοπράσινο χρώμα και η δομή του είναι ελικοειδής (έτσι πρoήλθε και το όνομά της).

Είναι ένα από τους πρώτους οργανισμούς που με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας μετέτρεψαν το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα σε οργανικές ενώσεις του άνθρακα, απελευθερώνοντας οξυγόνο. Περιέχει πρωτεΐνη, σελήνιο, σίδηρο, προβιταμίνη Α , βιταμίνες Β , γ-λινολενικό οξύ, χλωροφύλλη και πολλά ωμέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ο όρος Spiroulina χρησιμοποιείται για την περιγραφή των βρώσιμων άλγεων του γένους Arthrospira, και πιο συγκεκριμένα των ειδών Arthrospira platensis και Arthrospira maxima. Θεωρείται εξαίρετη πηγή πρωτεϊνών για τους φυτοφάγους η vegans και είναι πολύ εύπεπτη.

Η σπιρουλίνα θεωρείται από πολλούς ευεργετική γιατί μπορεί να βοηθήσει ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, η αναιμία, κάποιες ορμονικές διαταραχές, προβλήματα με τα νεφρά η την καρδιά κ.α.

Χρησιμοποιείται ευρέως από ασκούμενους και αθλητές γιατί προλαμβάνει τη φθορά των μυών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε πρωτεΐνη αλλά και το μοναδικό συνδυασμό των συστατικών της. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα σε περιπτώσεις χρόνιας κόπωσης και στην περίοδο της ανάρρωσης. Η συστηματική της βρώση βελτιώνει την κατάσταση της επιδερμίδας και των μαλλιών, ενώ ανακουφίζει τις γυναίκες από τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου

Η αντιοξειδωτική δράση της σπιρουλίνας οφείλεται στην παρουσία της φυκοκυανίνης, μιας πρωτεΐνης με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τη γήρανση του οργανισμού.

Η Σπιρουλίνα είναι πολύ χρήσιμη στην περίοδο της δίαιτας αδυνατίσματος γιατί προκαλεί κορεσμό και μειώνει την πείνα. Επίσης είναι άριστο συμπλήρωμα διατροφής λόγω των πολλών βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχει.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ: χρησιμοποιήστε συστηματικά τη σπιρουλίνα τις ημέρες της περιόδου για να κρατήσετε σε καλό επίπεδο το σίδηρό σας.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΟΥΜΕΝΟΥΣ: με τη σπιρουλίνα μπορείτε να διατηρήσετε καλύτερα τη μυϊκή σας μάζα.
ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ: η σπιρουλίνα μπορεί να σας βοηθήσει στη συγκέντρωση.

*Η κα Βέρα-Μαρία Γαζή είναι φαρμακοποιός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη