Η ζωγράφος Βάνια Στέφου εμπνέεται από τη Σαντορίνη

Βάνια Στέφου
Βάνια Στέφου

Η ζωγράφος Βάνια Στέφου παρουσιάζει, φέτος το καλοκαίρι στη Σαντορίνη, μια σειρά έργων της με γενικό τίτλο “Ζωή – αέναη κίνηση”,  επηρεασμένη από το τοπίο, την ιστορία και τη μυθολογία του νησιού στο οποίο ζει για μεγάλα διαστήματα τα δύο τελευταία χρόνια.

Η έκθεση φιλοξενείται στο “AKRON Art-Centre”, στο Μεγαλοχώρι και θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου 2016

Διαβάζουμε στο ενημερωτικό κείμενο για την έκθεση που επιμελήθηκε η Άσπα Βούβολα: “Εκεί που ο Πόθος γίνεται Πάθος και αναζητά διέξοδο στο Φως, στη Ζωή, γίνεται Λάβα και εκεί που η Ανθρώπινη Φύση παλεύει για Επιβίωση και Ζωή αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες και τα αποκαΐδια σε μία Αέναη Κίνηση. Η Σαντορίνη πανέμορφη γη, εύφορη, πλούσια κι απροσπέλαστη σαν την άλλοτε “χαμένη Ατλαντίδα” φέρει ανεξίτηλα τα σημάδια της Τρωτότητας και της Επιβίωσης∙ της Αδυναμίας του Ανθρώπου απέναντι στην Φύση και την Φύση του∙ και της Δύναμης της Θέλησης του να σταθεί απέναντι σε αυτά και να επιβιώσει”.

vania_full_moon_night
Τίτλος έργου: Πανσέληνος στη Σαντορίνη | Λάδι σε ξύλο, υγρό γυαλί | Διάσταση 70×90 εκ.

Τα έργα της έκθεσης είναι λάδια, σε ξύλο, πλεξιγκλάς, λαδόχαρτο, καμβά με επίστρωση υγρού γυαλιού. “Θέλω να φυλακίσω το έργο μου με ένα υλικό που αναδεικνύει τα χρώματα, δίνει μια τρισδιάστατη εικόνα, εξασφαλίζει στον θεατή μια αμεσότητα και αντέχει στο χρόνο” μας απάντησε η ζωγράφος στην ερώτηση “γιατί υγρό γυαλί;”

vania_sunset
Τίτλος έργου: Ηλιοβασίλεμα | Λάδι σε λαδόχαρτο και ξύλο, υγρό γυαλί | Διάσταση 60×60 εκ.

Κόκκινα μπαλόνια είναι ζωγραφισμένα πάνω σε όλα τα έργα της έκθεσης. Μας εξηγεί η Βάνια Στέφου: ” Τα μπαλόνια συμβολίζουν την ανάταση της πολυδιάστατης ύπαρξής μας. Είναι κόκκινα γιατί συμβολίζουν την ένταση της ζωής και χωρίς αυτή την ένταση δεν υπάρχει ανάταση. Ο συνδυασμός των δύο συμβολίζει την πλήρη απελευθέρωση”.

vania_the_island
Τίτλος έργου: Το νησί | Λάδι σε καμβά, υγρό γυαλί | Διάσταση 50×50

“Η δυναμική της ανθρώπινης ύπαρξης χρησιμεύει ως κύρια πηγή έμπνευσης της Βάνιας Στέφου, ιδιαίτερα όμως η φυσική πολυπλοκότητα του ανθρώπινου σώματος και των συστημάτων του. Ο τρόπος που λειτουργούμε και ο τρόπος που είμαστε άμεσα συνδεδεμένοι με τον κόσμο μας, είναι μέρος του καλλιτεχνικού τοπίου που εξερευνά με την τέχνη της” αναφέρει το βιογραφικό της Βάνιας Στέφου και συνεχίζει “Tο έργο της αποτελείται από τις ζωντανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων τύπων χρωμάτων βαφής όπως η μίξη ακρυλικών, μεταλλικών και λαδιών. Κατά καιρούς η σύνθεση από τα έργα της είναι σκόπιμα συμμετρική ή ασύμμετρη, χρησιμοποιώντας την επανάληψη των μορφών σε όλη την επιφάνεια του καμβά της, ως μέσο ανάδειξης στις παραλλαγές, στον τόνο και την σκίαση. Εκείνη χρησιμοποιεί ένα μείγμα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και της πραγματικής ζωής, στοιχεία εμπνευσμένα από τη ζωή των ωκεανών, της γης, του ουρανού αλλά και γενικότερα του σύμπαντος που όλοι είμαστε μέρος. Σκοπός είναι να αγκαλιάσει μια ολιστική άποψη του κόσμου που ζούμε και να προβάλει τις δυνατότητές της κάνοντας την περίπλοκη υποδομή του νου αμέσως απτή. Μέσα από τη ζωγραφική μεταφράζει την άφαντη γλώσσα των σκέψεων σε παλλόμενη οπτική με ρυθμό. Παντρεύει οργανικά, υδρόβια, και αεροναυπηγικές εικόνες με τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, αφήνοντας τα χρώματα να κινούνται μέσα και έξω από το άλλο επιτρέποντας ακρυλικά και μεταλλικά χρώματα να συγκρούονται και να σμίγουν. Πολυεπίπεδες αποδόσεις του συναισθήματος είναι ταυτόχρονα ψυχολογικά συναρπαστικές και χαλαρωτικές”.

vania_tomato factory
Τίτλος έργου: Εργοστάσιο τομάτας | Λάδι σε ξύλο, υγρό γυαλί | Διάσταση 45×40

[hr style=”single”]

Το πλήρες κείμενο του βιογραφικού της Βάνιας Στέφου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: VaniaStefou

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη