Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Ναι, όχι ή ισως;

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Τα τελευταία χρόνια έχει μπει στη ζωή μας το ηλεκτρονικό τσιγάρο και πολύ συχνά γίνονται συζητήσεις για το αν βλάπτει.

Όπως κάθε τι που είναι καινούργιο, χρειάζεται πολύς χρόνος για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Ο χρόνος που χρειάστηκε η ιατρική για να τεκμηριώσει την βλαπτική επίδραση του κλασικού τσιγάρου δεν ήταν κάποια λίγα χρόνια. Επίπονες και μακροχρόνιες μελέτες το έχουν αποδείξει, πέραν πάσης αμφιβολίας. Στην προσπάθεια λοιπόν αντικατάστασης του τεκμηριωμένα βλαπτικού τσιγάρου, η βιομηχανία κυκλοφόρησε την εναλλακτική περίπτωση του ηλεκτρονικού, όπου υπάρχει εισπνοή ατμού που παράγεται από την θέρμανση ειδικού υγρού.

Είναι αυτή η συνήθεια ασφαλής; Εδώ άρχισαν οι συγκρούσεις στον επιστημονικό κόσμο αλλά και στους απλούς χρήστες. Έχουμε τους φανατικούς οπαδούς που είναι σίγουροι για τη μη επικινδυνότητα, αυτούς που είναι προβληματισμένοι για την μακροχρόνια ασφάλεια και αυτούς που είναι κάθετοι στην οποιαδήποτε χρήση του.

Αυτά που θα σας παραθέσω είναι από ένα από τα πιο πρόσφατα άρθρα για το θέμα, από το European Heart Journal το 2017. Καμία μελέτη ως σήμερα δεν έχει αποδείξει τη σίγουρη βλαπτική επίδραση πέραν κάθε αμφιβολίας, όμως ούτε και την αθωότητά του. Διάφορες ισχυρές ενδείξεις επηρεασμού του αυτόνομου νευρικού συστήματος, αύξηση της διαστολικής πίεσης, αύξηση της συγκολητικότητας των αιμοπεταλίων, οξειδωτικό στρες και άλλες μεταβολές που σχετίζονται με ανάπτυξη καρδιοπαθειών, έχουν βρεθεί. Όσον αφορά τους πνεύμονες ή την εμφάνιση καρκίνων, οι ενδείξεις είναι λιγότερες αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν.

[adning id="140783"]


Στο στρατόπεδο των υπερασπιστών του είναι ενας Έλληνας Καρδιολόγος, ο κος Φαρσαλίνος, ο οποίος προσπαθεί να πείσει για τη μη επικινδυνότητά του. Η λογική των υπερασπιστών πάντως, πως όσοι είναι κριτικοί εναντίον του e-cigar, είναι βαλτοί από τις καπνοβιομηχανίες δεν στέκει σε καμία κριτική. Λες και το ηλεκτρονικό δεν το φτιάχνει πάλι βιομηχανία (μάλιστα οι κλασσικές βιομηχανίες τσιγάρων θα μπουν, αν δεν μπήκαν  ήδη, στον χώρο κατασκευής του).

Η αποψή μου λοιπόν, όπως και των περισσοτέρων, είναι πως μπορεί να δοκιμάσει κάποιος να κόψει το κλασσικό κάπνισμα με τη χρήση του ηλεκτρονικού, όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει το υποκατάστατό του, δια βίου. Μένει αρκετός δρόμος ακόμη για έρευνες, καλύτερα σχεδιασμένες και να είστε σίγουροι πως άκρη θα βγει. Ο μόνος ασφαλής δρόμος είναι το καθόλου κάπνισμα, ούτε του σίγουρα πολύ βλαπτικού κλασσικού τσιγάρου αλλά ούτε και του λίαν ύποπτου ηλεκτρονικού.

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη