Ημέρα της γυναίκας: Να μπει τέλος στη βία κατά των γυναικών

Στις 8 Μαρτίου 2013, γιορτάζεται όπως κάθε χρόνο η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Η ημέρα της γυναίκας έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 2013 είναι “Η υπόσχεση είναι μια υπόσχεση: Ώρα για δράση για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών”. Με αυτή την αφορμή, η UNICEF επισημαίνει πως:

  • Κάθε χρόνο 1,5 με 3.000.000 κορίτσια και γυναίκες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας βίας με βάση το φύλο.
  • Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες πιστεύουν ότι ο σύζυγος δικαιολογείται να χτυπήσει ή να δείρει τη σύζυγό του κάτω από ορισμένες συνθήκες.
  • 287.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού εξαιτίας έλλειψης σωστής φροντίδας.
  • Τουλάχιστον 120 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν βιώσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
  • Πάνω από 64 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών σε όλο τον κόσμο, έχουν παντρευτεί πριν τα 18 τους χρόνια.
  • Τα δύο τρίτα από τα 775 εκατομμύρια αναλφάβητων του κόσμου είναι γυναίκες.
  • Σε 47 από 162 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία τα κορίτσια έχουν λιγότερες πιθανότητες από τα αγόρια να τελειώσουν το δημοτικό.

Η UNICEF τονίζει πως η κατάσταση των γυναικών και η παιδική ευημερία είναι αλληλένδετα. Τα δικαιώματα των παιδιών δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα αν δε ληφθεί μέριμνα για την υγεία και την ευημερία των γυναικών. Γυναίκες ευάλωτες, καταπιεσμένες, υποσιτισμένες, ασθενικές και αναλφάβητες, δεν μπορούν να φροντίσουν επαρκώς τα παιδιά τους. Η καταδίκη και ο εξοβελισμός της βίας και η ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας, η κατάργηση διακρίσεων και αναχρονιστικών παραδόσεων και η προώθηση της εκπαίδευσης των κοριτσιών αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη εδραίωση μιας δίκαιης κοινωνίας, την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και τη μείωση της φτώχειας.

Μια γυναίκα: Ένα τραγούδι από τον ΟΗΕ γαι τις γυναίκες

Από την Κίνα έως στην Κόστα Ρίκα, και από το Μάλι έως την Μαλαισία, 25 διάσημοι τραγουδιστές και μουσικοί από 20 χώρες, γυναίκες και άνδρες, συμπράττουν ώστε  να διαδοθεί το μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης: Είμαστε «Μια γυναίκα»Το τραγούδι είναι ένα “σύνθημα” για να συμμετάσχουν όλοι στην προσπάθεια για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη