Σε ξαφνικό θάνατο οδηγούνται οι επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της χώρας με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και οι οποίες επιστρέφουν σε καθεστώς ΟΑΕΕ, όπως καταγγέλει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ).
Έπειτα από το «μπλόκο» των δανειστών στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, και σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους θεσμούς, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων εντάσσονται στη νέα διαδικασία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 κι έπειτα θα καταβάλλουν το 20% του εισοδήματός τους για συνταξιοδοτική κάλυψη και το 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Δυστυχώς, η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΤΚΕ, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες φορολογικές επιβαρύνσεις, θα οδηγήσουν, με μαθηματική ακρίβεια, σε «εξόντωση» τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων και σε «ακρωτηριασμό» τον κλάδο. Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων μικρής δυναμικότητας, λειτουργώντας ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης του τουρισμού, αφού ουσιαστικά αποτελούν και τα μοναδικά καταλύματα σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στο επιπρόσθετο αυτό δυσβάσταχτο κόστος, είτε θα βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, είτε θα κλείσουν τα βιβλία τους και θα συνεχίσουν να λειτουργούν παράνομα.
Οι συνέπειες προβλέπονται δυσάρεστες, τόσο για τον τουρισμό και την οικονομία των απομακρυσμένων, νησιωτικών περιοχών της χώρας, όσο κατ’ επέκταση για τη νησιωτικότητα, την απασχόληση και τα έσοδα του κράτους.
“Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας να μην ενδώσει στις πιέσεις του κουαρτέτου των δανειστών, αφού στην προκειμένη περίπτωση οι απώλειες στα έσοδα του κράτους και την ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία θα είναι πολύ μεγαλύτερες” καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.