“Στην ώρα της μια βελονιά σε γλιτώνει από εννιά”, σημείωσε με νόημα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, για να δώσει έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να γίνουν έγκαιρα τα εμβόλια τόσο του κορονοϊού όσο και της γρίπης, για να γλιτώσει κάποιος τα χειρότερα στην πορεία. Όπως τόνισε, για μια ακόμη φορά, θα πρέπει να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό άμεσα όσοι δεν το έχουν πράξει και να κάνουν όσοι πρέπει την τρίτη δόση του εμβολίου. Επίσης, να εμβολιαστούν για τη γρίπη όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ιδιαίτερα για το εμβόλιο της γρίπης, η κα Θεοδωρίδου είπε ότι φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι από πλευράς ανοσίας όσον αφορά τον ιό της γρίπης και τα δυο στελέχη του. Αναφερόμενη, μάλιστα, στην Κροατία είπε ότι ήδη εμφανίστηκε μία σοβαρή μορφή γρίπης που πλήττει κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Πρόκειται για την Η3Ν2, μια μορφή που μπορεί να διασπαρεί και σε άλλα γειτονικά κράτη, όπως τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Σε αυτές τις περιπτώσεις μετράνε και οι σπίθες, δεν περιμένουμε την πυρκαγιά. Οι λοιμώξεις δεν έχουν σύνορα. Σήμερα είναι στην Κροατία κι αύριο σε δυο-τρεις άλλες χώρες”.
Τόνισε, επίσης, ότι η φετινή χρονιά όσον αφορά τη γρίπη δεν θα είναι η ίδια με την περσινή, παραθέτοντας στοιχεία για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης που έχει καταγραφεί τον πρώτο μήνα από την έναρξη συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου στη χώρα μας. Όπως είπε, έχουν γίνει πάνω από 1 εκατομμύριο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι το μήνυμα για τον εμβολιασμό δεν έχει φτάσει σε αυτούς που πρέπει, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόλις 4.000 έγκυες έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, 5.000 παχύσαρκα παιδιά και ενήλικες και 20.000 υγειονομικοί. Μάλιστα, αναφερόμενη στη συλλοίμωξη Covid-19 και γρίπης, η κα Θεοδωρίδου είπε ότι η συνθήκη αυτή διπλασιάζει τον κίνδυνο για όσους νοσούν να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη, ενώ αυξάνει και τη θνητότητα κατά 20%, όπως προκύπτει από έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ίδια μιλώντας για τον φετινό χειμώνα στη χώρα μας, τόνισε ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που είναι ανησυχητικά για την Covid-19 τα οποία είναι: α) το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμών για Covid-19 υπολείπεται από αυτό που θα θέλαμε, β) έχει επέλθει κόπωση και η συμπεριφορά μας είναι πιο χαλαρή με αποτέλεσμα να μην τηρούνται τα μέτρα προστασίας και γ) οι καιρικές συνθήκες που κάνουν τον κορονοϊό να μεταδίδεται ευκολότερα, καθώς γνωρίζουμε ότι στους 6 βαθμούς διασπείρεται στο περιβάλλον δέκα φορές πιο πολύ από ό,τι στους 20 βαθμούς Κελσίου.
Επανέλαβε επίσης ότι όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid είτε αυτά είναι mRNA είτε άλλης τεχνολογίας και διευκρίνισε ότι η χορήγηση μιας δόσης μετά από νόσηση επαρκεί και παρέχει μεγάλη προστασία ακόμη και από τη μετάλλαξη δέλτα.
Αναφερόμενη τέλος στο μεικτό σχήμα εμβολιασμών, σύμφωνα με μελέτες από Σουηδία, Δανία και Γαλλία, όσοι είχαν κάνει πρώτη δόση Astra Zeneca και δεύτερη δόση με Pfizer, φάνηκε ότι ανέπτυξαν ικανοποιητικό αριθμό αντισωμάτων χωρίς επιπλέον παρενέργειες. Παράλληλα τόνισε ότι εγκρίθηκε η επαναληπτική δόση του Moderna που είναι ουσιαστικά η μισή δόση από την αρχική καθώς πρόκειται για 50 μικρογραμμάρια και υπογράμμισε ότι θα υπάρξει σύντομα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών για τρίτη δόση στους κάτω των 50 ετών.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ