Καταδυτική αποστολή στο ηφαίστειο του Κολούμπου από την ΕΑΓΜΕ και το ΙΜΠΗΣ

Συλλέχθηκαν πετρώματα που εκτινάχθηκαν από την έκρηξη του 1650

Καταδυτική αποστολή στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου οργάνωσαν από κοινού η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), κατά την οποία επιτεύχθηκε εκτενής και επιλεκτική δειγματοληψία πετρωμάτων από την κορυφή και τα πρανή του ηφαιστείου, το οποίο είναι ένα από τα δύο ενεργά κέντρα του ηφαιστειακού πεδίου της Σαντορίνης.

Διαφήμιση
Η θέση του υποθαλάσσιου ενεργού ηφαιστείου του Κουλούμπου σε σχέση με τη Σαντορίνη – Έχει σημανθεί η περιοχή της κορυφής του ηφαιστείου, το ρηχότερο σημείο της οποίας βρίσκεται 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των στόχων του προγράμματος της ΕΑΓΜΕ για την εκτίμηση της ηφαιστειακής διακινδύνευσης στο χώρο, σε συνεργασία με το ΙΜΠΗΣ και την περιβαλλοντική οργάνωση “Dive In Action”, η οποία δραστηριοποιείται με σκοπό την προστασία του φυσικού υποθαλάσσιου τοπίου, ιδιαίτερα δε των μουσειακών σχηματισμών της καλδέρας του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Καθοριστική για την επιτυχία της αποστολής υπήρξε η συμβολή της Δημοτικής Αρχής που εξασφάλισε τη διάθεση κατάλληλου σκάφους από τη Συνένωση Λεμβούχων Σαντορινης.

Οι δύτες της Dive In Action, Καμπανός Δημήτρης, εκπαιδευτής καταδύσεων με πιστοποίηση στην Επιστημονική Κατάδυση και Φυσική Ωκεανογραφία, Ανδριάνα Δαρζέντα και Λάζαρος Αναστασιάδης, βοηθοί εκπαιδευτές, συνέλεξαν 37 μεγάλα θραύσματα πετρωμάτων, από βάθη μεταξύ -21 και -54 μέτρα, τα οποία είχαν εκτιναχθεί κατά την έκρηξη του 1650.

Λεπτομερής απεικόνιση της βαθυμετρίας του Κουλούμπου (από Kilias et al. 2013) – Το γαλάζιο βέλος δείχνει την περιοχή δειγματοληψίας

Σύμφωνα με το ΕΑΓΜΕ, η μελέτη, ανάλυση και χρονολόγηση αυτών των δειγμάτων αναμένεται να παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για τα πετρώματα που δομούσαν τον υποθαλάσσιο κώνο του Κουλούμπου πριν την έκρηξη του 1650. Αυτό θα βοηθήσει καθοριστικά στην ποσοτική εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου από πιθανή επαναδραστηριοποίηση του Κουλούμπου, ώστε οι αρχές πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, να σχεδιάσουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και επισκεπτών, αν ποτέ χρειαστεί.

Τον συντονισμό της όλης δράσης είχε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων της ΕΑΓΜΕ και Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ, Δρ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη