Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*
Την προηγούμενη εβδομάδα σας έγραφα για το τι σημαίνουν και τι όχι, οι προληπτικοί έλεγχοι. Ας δούμε τώρα, αν όλη αυτή η καμπάνια διόρθωσης των παραγόντων κινδύνου, που οδηγούν στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων (εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων συνήθως), οδήγησε σε κάποιο αποτέλεσμα ή όχι. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Eurostat 1,1 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρώπης το 2013 πέθαναν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Σε επίπεδο ποσοστών αφορούν το 12,9% στα εμφράγματα και 8,7 % στα εγκεφαλικά, για το σύνολο των θανάτων. Τα νούμερα αυτά είναι μεγάλα, αλλά είναι σημαντικά μικρότερα από αυτά που είχαμε το 2000, όταν είχαμε 16,6 % και 11,5 % αντίστοιχα.
Εάν δούμε πώς κατανέμονται τα ποσοστά αυτά ανά χώρα, θα παρατηρήσουμε σημαντικές διαφορές, που δεν οφείλονται μόνον στο ύψος του βιοτικού επιπέδου, αλλά είναι ανάλογες με τις συνήθειες τρόπου ζωής, και πιθανότατα σε σχέση με την συμμόρφωση προς τις διεθνείς οδηγίες πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Έτσι από την μία άκρη έχουμε χώρες με υψηλά ποσοστά θανάτων από καρδιακά επεισόδια, όπως Λιθουανία (36,7%), Λετονία (28,9%), Σλοβακία (27,9%) και Ουγγαρία (25,3%) και από την άλλη χώρες με αρκετά χαμηλότερα ποσοστά όπως Λουξεμβούργο (9,7%), Ισπανία ( 8,6%), Βέλγιο (7,6%), Ολλανδία ( 6,6%), Πορτογαλία ( 6,5%) και Γαλλία (6,0%). Η χώρα μας βρίσκεται στο ποσοστό του 10,2 % με 11.408 θανάτους από καρδιακά επεισόδια για το 2013. Συγκριτικά όμως το ποσοστό αυτό ήταν το 2000 στο 12,3%
Ως προς εγκεφαλικά επεισόδια, θα παρατηρήσουμε και πάλι πως υπάρχουν διαφορές, με υψηλά ποσοστά στην Βουλγαρία (19,7%), Ρουμανία (18,7%), Λετονία (17,0%) και χαμηλότερα ποσοστά σε χώρες όπως Γαλλία (5,7%), Δανία (6,4%), Ιρλανδία και Αυστρία (6,6%) και Ολλανδία (6,7%). Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ήταν 13,4% με 14.996 θανάτους, ενώ το 2000 ήταν 17,8%.
Βλέπουμε λοιπόν πως τα πράγματα πηγαίνουν προς το καλύτερο. Σίγουρα στην πορεία αυτή θα γίνονται λάθη και υπερβολές. Όσο όμως συμμορφωνόμαστε σε έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής, κυρίως με διακοπή του καπνίσματος αλλά και με στοχευμένους και χωρίς υπερβολές προληπτικούς ελέγχους, μπορούμε -χωρίς να είναι πάντα ανάγκη να χορηγούμε σε όλον τον κόσμο φάρμακα- με τροποποιήσεις συνηθειών ζωής, και φαρμακευτική αγωγή μόνον όποτε απαιτείται, να έχουμε άριστα αποτελέσματα.
Σημειώνω πως τα ποσοστά που ανεφέρθηκαν δεν αφορούν το σύνολο των καρδιαγγειακών θανάτων, παρά στενά στα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά, διότι είναι οι βασικές αιτίες. Για το τέλος, δεν μπορώ να μην αναφέρω πως διαβάζοντας τα στοιχεία της Eurostat, πάρα πολύ συχνά η Ελλάδα είναι η χώρα με τα ελλιπέστερα στοιχεία, αφήνοντας συχνά τους διάφορους πίνακες κενούς, δίπλα στο όνομα της χώρας μας.
* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης