Καταφύγιο Πέλαγος: Μια προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή-πρότυπο

katafygio_pelagosΤην πρωτοβουλία να αναζωογονήσει το “Καταφύγιο Πέλαγος”, μια προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας και Μονακό, με στόχο την προστασία και διατήρηση των πληθυσμών θαλάσσιων θηλαστικών στη Μεσόγειο, έχει αναλάβει η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κ. Μαρία Δαμανάκη.

“Το ”Καταφύγιο Πέλαγος” είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή της Μεσογείου”, δήλωσε η Επίτροπος, “και έχει μεγάλες δυνατότητες ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για το πώς η βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη μπορεί να λειτουργήσει σε πολυσύχναστες και πυκνοκατοικημένες περιοχές, με ταυτόχρονη προστασία της θαλάσσιας ζωής, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών. Πρέπει να συζητήσουμε το πώς η Κοινή Αλιευτική Πολιτική και η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ μπορούν να εξασφαλίσουν την λειτουργικότητα του ”Καταφύγιο Πέλαγος” και να υποστηρίξουν την γαλάζια ανάπτυξη στην περιοχή. Σκοπεύω να εργαστώ προς αυτήν την κατεύθυνση κατά τις επόμενες εβδομάδες, μαζί με τις τρεις βασικές χώρες του ”Καταφύγιο Πέλαγος”, καθώς και με τους φορείς της περιοχής.”

Η Γαλλία, η Ιταλία και το Πριγκιπάτο του Μονακό υπέγραψαν το 1999 τριμερή συμφωνία για την ίδρυση του “Καταφύγιο Πέλαγος”. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ το 2002 και η προστατευόμενη περιοχή, κυρίως σε διεθνή ύδατα, αναγνωρίστηκε ως Ειδικά Προστατευόμενη Περιοχή της Μεσογείου (SPAMI) στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης. Η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) επίσης υπογράμμισε το ενδιαφέρον για τον καθορισμό του “Καταφύγιο Πέλαγος” ως πειραματικής ζώνης στην οικοσυστημική προσέγγιση της διαχείρισης της Αλιείας.

Από τότε η διακυβέρνηση των θαλάσσιων υδάτων έχει εξελιχθεί και τώρα, μετά την κήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Ζώνης Προστασίας του Περιβάλλοντος από τη Γαλλία και την Ιταλία, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής βρίσκεται σε θαλάσσια ύδατα της ΕΕ.

Το “Καταφύγιο Πέλαγος” θα μπορούσε να γίνει μία περίπτωση μελέτης για την εφαρμογή, για παράδειγμα, της στρατηγικής της ΕΕ σχετικά με την Οδηγία για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένου του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, καθώς και την προσέγγιση με βάση την οικοσυστημική διαχείριση της Αλιείας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη