Κίνδυνος μη εφαρμογής της “επιλεκτικής αποκομιδής απορριμμάτων” στο Καμάρι

Σε κίνδυνο να μην εφαρμοστεί φέτος στο Καμάρι η πρωτοποριακή μέθοδος “επιλεκτικής αποκομιδής” απορριμάτων λόγω της αντίθεσης μικρού αριθμού κατοίκων στην τοποθέτηση των απαραίτητων κοντέϊνερ συμπίεσης σε χώρο του πρώην κάμπινγκ της περιοχής.

Η “επιλεκτική αποκομιδή” συνίσταται στην συλλογή των απορριμμάτων της κάθε επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος ή φιλοξενίας, μετά από σχετική συνεννόηση με τον εργολάβο καθαριότητας. Η πολύ επιτυχημένη εφαρμογή του μέτρου πέρυσι, οδήγησε στην απομάκρυνση όλων των κάδων συλλογής απορριμμάτων τόσο από τον παραλιακό όσο και από τον εσωπαραλιακαό δρόμο του Καμαρίου που βελτίωσε και αναβάθμισε τη συνολική εικόνα της περιοχής.

electric_car_1140
Το ηλεκτροκίνητο μικρό απορριμματοφόρο που χρησιμοποιεί ο εργολάβος καθαριότητας στο Καμάρι για την “επιλεκτική αποκομιδή”. Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου

Αναλυτική και εμπεριστατωμένη περιγραφή της “επιλεκτικής αποκομιδής” αλλά και του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί μαζί με την προτεινόμενη ρεαλιστική και εφικτή λύση περιέχονται στην ακόλουθη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Θήρας κ. Γιώργος Κυριαζής.

Γιώργος Κυριαζής, Αντιδήμαρχος Θήρας
Γιώργος Κυριαζής, Αντιδήμαρχος Θήρας

“Μέχρι και τις αρχές της θερινής περιόδου του 2013, κάτοικοι και επιχειρήσεις μετέφεραν τα απορρίμματα κλεισμένα σε πλαστικές σακούλες και τα εναπόθεταν στους γνωστούς κάδους συλλογής απορριμμάτων.

Στην συνέχεια τα απορριμματοφόρα της εταιρείας καθαριότητας άδειαζαν τους κάδους και μετέφεραν τα απορρίμματα για ανακύκλωση και στην χωματερή.

Από το 2013 ξεκίνησε πειραματικά μετά από πρόταση του Δήμου και με την σύμφωνη γνώμη της εταιρείας και των κατοίκων η σταδιακή απομάκρυνση των κάδων.

Ξεκινώντας την επιλεκτική αποκομιδή με ηλεκτροκίνητο όχημα στην περιοχή του παραλιακού και του εσωπαραλιακού δρόμου στη συνέχεια, το ηλεκτροκίνητο όχημα μετέφερε τα απορρίμματα σε ανοικτού τύπου κοντέινερ που είχαν τοποθετηθεί αρχικά στους στάβλους και μετέπειτα στο κάμπινγκ. Όταν αυτά τα κοντέινερ γέμιζαν, τότε κατάλληλο όχημα μετέφερε το κοντέινερ με τα απορρίμματα στη χωματερή ή για ανακύκλωση. Να σημειωθεί ότι συμβασιακή υποχρέωση του εργολάβου είναι η αποκομιδή από τους κάδους που ο Δήμος έχει τοποθετήσει σε επιλεγμένα σημεία και όχι με την μέθοδο πόρτα-πόρτα.

Έτσι ξεκίνησε και για φέτος η αποκομιδή με το σύστημα της επιλεκτικής αποκομιδής πόρτα πόρτα, ώστε να μην υπάρχουν διάσπαρτοι κάδοι σκουπιδιών  με όλα τα κακά επακόλουθα, δηλαδή δυσοσμία και θόρυβος, κατά τη χρήση και  τη μεταφορά και φυσικά ρύπανση.

Μερίδα πολιτών όμως αντέδρασε για την παραμονή των ανοικτού τύπου κοντέινερ στον χώρο του κάμπινγκ. Η αντίδραση αυτή είναι εν μέρει δικαιολογημένη, γιατί η μέχρι τώρα μεταφόρτωση δεν γινόταν με τρόπο ώστε να μην προκαλείται δυσοσμία και θόρυβος και γενικά κακή εικόνα και επιπλέον ο χώρος ήταν ανεξέλεγκτα προσβάσιμος σε οχήματα, με αποτέλεσμα όποιος ήθελε εναπόθεται τα κάθε λογής απορρίμματα του.

Με δεδομένο ότι για τεχνικούς λόγους δεν γίνεται:

(α) Να τοποθετηθούν κοντέινερ σε περισσότερα σημεία του ενός για την  συγκέντρωση των απορριμμάτων (σε κάθε σημείο θα πρέπει να τοποθετηθούν δύο κοντέινερ -ένα για τα ανακυκλώσιμα και ένα για τα οργανικά- τα οποία  για να λειτουργήσουν χρειάζονται χώρο περίπου 50 τμ με βάσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα και  τριφασική παροχή ρεύματος, δημιουργώντας ταυτόχρονα άσχημη εικόνα, μιας και θα είναι ορατά σε κάθε διερχόμενο.

(β) Η εναπόθεση των κοντέινερ στο χώρο του βιολογικού ή στο χώρο των λατομείων δεν είναι δυνατή και αυτό διότι η απόσταση που θα πρέπει να διανύσει το ηλεκτροκίνητο όχημα που θα μεταφέρει τα απορρίμματα είναι απαγορευτική λόγω δυνατότητας αυτονομίας του οχήματος .

(γ) η εναπόθεση των κοντέινερ στον χώρο των στάβλων ή στο  πάρκινγκ της Καμάρας κρίνεται  ακατάλληλη γιατί γειτνιάζουν άμεσα με τουριστικές  επιχειρήσεις και διότι για την μεταφορά των κοντέινερ χρησιμοποιείται μεγάλο γερανοφόρο όχημα, δυσκίνητο σε στενούς δρόμους, γεμάτους από παρκαρισμένα οχήματα. Αυτό θα σήμαινε αναγκαστική διέλευση από όλο τον οικισμό δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα θορύβου και σκόνης.

Μετά από σχολαστικό έλεγχο όλων των περιπτώσεων, ώστε να εξευρεθεί λύση διαχείρισης που να δημιουργεί τα λιγότερα προβλήματα και αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, με βεβαιότητα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι προκειμένου να μην επανέλθουν οι κάδοι σε όλους τους παραλιακούς δρόμους -πράγμα καταστροφικό για τον τόπο- είναι επιβεβλημένο να τοποθετηθούν στον χώρο του κάμπινγκ, σε περιφραγμένο  και ηλεκτροφωτισμένο χώρο:

δυο press-containers (κοντέινερ συμπίεσης) κλειστού τύπου και ένα ανοιχτό κοντέϊνερ για τα ογκώδη αντικείμενα και ταυτόχρονα:

– Τον καθαρισμό και ανάδειξη όλου του  κάμπινγκ

– Τον έλεγχο εισερχόμενων οχημάτων ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της ρύπανσης από την απόρριψη αντικειμένων

– Τη μεταφόρτωση απορριμμάτων από το ηλεκτροφόρο όχημα στα κοντέινερ με συνετό τρόπο και αθόρυβο και η μεταφορά των κοντέινερ να πραγματοποιείται σε χρόνο που δεν θα ενοχλεί περιοίκους .

Πιστεύω ότι πρέπει να τύχει καθολικής αποδοχής και να  συνεχιστεί ομαλά η  επιλεκτική  αποκομιδή, στην περίπτωση όμως που το έργο της αποκομιδής με τον προτεινόμενο τρόπο παρεμποδίζεται  τότε αναγκαστικά θα επανατοποθετηθούν οι κάδοι συλλογής απορριμμάτων”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη