16.2 C
Santorini
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κινέζικη Πρωτοχρονιά: Παράδοση και ευκαιρία για διακοπές

Share

Από την κα Μαρία Ζησούλη*

Το κινεζικό νέο έτος ή Φεστιβάλ της Άνοιξης όπως είναι επίσης γνωστό είναι η πιο σημαντική γιορτή στο κινεζικό ημερολόγιο και ξεκινάει την ημέρα της νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Έτσι το 2018, η μέρα αυτή είναι η Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκινάει και το έτος του γήινου σκύλου για τον κινέζικο ζωδιακό κύκλο. Ο σκύλος πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύει την προστασία, την άμυνα και τη δομή της οικογενειακής ζωής για αυτή τη χρονιά.

Η παράδοση θέλει η κάθε οικογένεια να καθαρίζει καλά το σπίτι για να σκουπίσει κάθε κακή τύχη και να ανοίξει το δρόμο για την καλή τύχη που έρχεται. Το σπίτι στολίζεται με κόκκινα χαρτιά που γράφουν μηνύματα για “καλή τύχη”, “ευτυχία”, “πλούτο” και “μακροζωία”. Η πρώτη μέρα της γιορτής είναι η μέρα της υποδοχής των θεοτήτων του ουρανού και της γης και ξεκινάει επίσημα τα μεσάνυχτα με πυροτεχνήματα και με φωτιές σε ραβδιά από μπαμπού για να κυνηγήσουν μακριά τα κακά πνεύματα.

Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς είναι μια ευκαιρία για την κινέζικη οικογένεια να συναντηθεί στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο που περιλαμβάνει ζυμαρικά ρυζιού και χορταρικά παρασκευάσματα καθώς πολλοί Βουδιστές αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος την πρώτη ημέρα, επειδή θεωρείται ότι έτσι εξασφαλίζουν μακροζωία.

Πολλές φορές ένα “λιοντάρι που χορεύει” προσκαλείται στο σπίτι για να φέρει τύχη και πλούτη στο νέο έτος και να διώξει τα κακά πνεύματα. Τα μέλη της οικογένειας που είναι παντρεμένα και οι ηλικιωμένοι μοιράζουν στους ανύπαντρους νέους και στα παιδιά κόκκινους φακέλους με ολοκαίνουργα χαρτονομίσματα των 8 γιουάν που σημαίνουν πλούτο και καλή τύχη.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται για δύο εβδομάδες και ολοκληρώνονται με το φεστιβάλ των φαναριών, το οποίο σηματοδοτεί και το τέλος της περιόδου εορτασμού του νέου έτους.

Το Φεστιβάλ της Άνοιξης είναι ένα από τα σημαντικότερα και τα πιο διάσημα φεστιβάλ του κόσμου με τη “μεγαλύτερη ετήσια μαζική ζήτηση για ταξίδια”. Την Πρωτοχρονιά του 2017, 6,15 εκατομμύρια Κινέζοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των διακοπών.

[adning id="140783"]

Το Κινέζικο Νέο Έτος αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για τις επιχειρήσεις του τουρισμού καθώς πολλοί νέοι επιλέγουν να αποφύγουν τον κρύο χειμώνα και να επωφεληθούν από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια εθνική εορτή του έτους, ταξιδεύοντας με ολόκληρη την οικογένειά τους σε θερμότερα κλίματα στον νότο της Κίνας ή στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια του κινεζικού νέου έτους 2017, το 56% των νέων Κινέζων ταξιδιωτών πολυτελείας ταξίδεψαν στο εξωτερικό, με το 90% αυτών να έχουν ταξιδέψει με την οικογένεια ή φίλους.

Δεδομένου ότι η διάρκεια των διακοπών είναι από 7-10 ημέρες και οι διακοπές πέφτουν στη μέση του χειμώνα, το κλίμα είναι συχνά ένας σημαντικός παράγοντας και πολλοί επιλέγουν ταξίδια μεγάλων αποστάσεων σε θερμότερες περιοχές.

Οι προορισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το κινεζικό νέο έτος προσφέροντας ειδικά σχεδιασμένα πακέτα και εκπτώσεις. Πολλά ξενοδοχεία υψηλής ποιότητας, τον Φεβρουάριο προσφέρουν μειωμένες τιμές και προσαρμοσμένες στις κινέζικες συνήθειες ανέσεις, όπως βραστήρα για ζεστό νερό με κινέζικο τσάι και κινέζικες επιλογές για δείπνο στο δωμάτιο.

Για το Φεστιβάλ της Άνοιξης του 2018 η πολιτική αεροπορία της Κίνας αναμένει ένα ρεκόρ 65 εκατομμυρίων αεροπορικών ταξιδιών σε ολόκληρη την Κίνα, αυξημένο κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.

Η Ελλάδα και ειδικά η Σαντορίνη αποτελεί έναν ονειρεμένο προορισμό για τους Κινέζους και μια πραγματική οικονομική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις σε μια περίοδο πολύ χαμηλής τουριστικής κίνησης.

* Η κα Μαρία Ζησούλη είναι Σύμβουλος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας Ανάπτυξης Νέων Τουριστικών Αγορών

 

 

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
The Wine Bar after sunset
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη